Ουκρανός και Αφγανός στο εδώλιο για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα ένας 40χρονος Ουκρανός και ένας 22χρονος από το Αφγανιστάν, κατηγορούμενοι για τη μεταφορά 13 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Η σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών έγινε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 3.20 την 1η Αυγούστου 2019 το απόγευμα, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο ότι στη θαλάσσια περιοχή του Λαδικού στη Ρόδο, υπήρχε ιστιοφόρο σκάφος σημαίας ΗΠΑ. από το οποίο και αποβιβάζονταν με βοηθητικό σκάφος (tender) σε βραχώδη περιοχή σημαντικός αριθμός αλλοδαπών.

Άμεσα κατέπλευσε στην περιοχή περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο εντόπισε το ιστιοφόρο με μοναδικό επιβάτη τον 40χρονο Ουκρανό Κυβερνήτη και το συνόδευσε στο λιμάνι του Νέου Καρνάγιου Ρόδου, όπου το σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τους 13 αλλοδαπούς μεταφερόμενους, μετά από συντονισμένες έρευνες από περιπολικά οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στην ευρύτερη βραχώδη περιοχή, εντοπίστηκαν όπως επίσης και ο 22χρονος Αφγανός χειριστής του βοηθητικού σκάφους (tender), ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ συνελήφθησαν ο 40χρονος και 22χρονος αλλοδαποί, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι κυβερνήτες των δύο σκαφών. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο 40χρονος αλλοδαπός παραδέχτηκε τη πράξη του και είπε ότι το ταξίδι το έκανε «για να μάθει τη δουλειά» και πως μετά θα επέστρεφε στα Τουρκικά παράλια. Ο ίδιος είπε πως ήταν η πρώτη του φορά και πως με την επιστροφή του θα του έδιναν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο 40χρονος Ουκρανός μόλις αντιλήφθηκε τους Λιμενικούς, φοβήθηκε και κλείστηκε μέσα στην καμπίνα του σκάφους, από όπου και τελικά βγήκε οικειοθελώς λίγο αργότερα.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο Αφγανό, αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε ότι είναι και αυτός μεταφερόμενος καθώς το μόνο που ήθελε ήταν να φύγει από την Τουρκία και να πάει στην Ευρώπη αναζητώντας κάτι καλύτερο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δύο χρόνια είχε μείνει εκεί και προσπαθούσε να εισέλθει στη χώρα μας μέσω του Έβρου. Όταν δεν τα κατάφερε και καθώς δεν είχε τα χρήματα για τη μεταφορά του, τού πρότειναν να μεταφέρει τους 13 αλλοδαπούς ως το αντίτιμο του «εισιτηρίου» του και έτσι βρέθηκε στο σκάφος για το νησί μας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα τόσο ο 40χρονος Ουκρανός όσο και ο 22χρονος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.