Θεοχάρης Τσολερίδης: Ο Ροδίτης ιολόγος, που «μάχεται» τους κορωνοϊούς στην Αγγλία

Ο κ. Θεοχάρης Τσολερίδης, είναι διδάκτωρ της Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1988 και καταγράφει μια λαμπρή επιστημονική καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία,  όπως και πολλά νέα παιδιά που αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό.

Το 2010 απέκτησε το πρώτο πτυχίο στη Μοριακή  Βιολογία   και  Γενετική από το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Την ίδια χρονιά έγινε  επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, στη Γερμανία.
Το 2011-2012 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό (MSc) Μοριακής Γενετικής και Διαγνωστικής, στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το 2013-2017 το  Διδακτορικό (PhD) με πλήρη υποτροφία στη Μοριακή Ιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2016 έγινε  ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Βόννης, στη Γερμανία και από το 2018 μέχρι σήμερα είναι Ερευνητής Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ.  Θεοχάρης Τσολερίδης με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί από την έξαρση των ιώσεων του κορωνοϊού παραχώρησε συνέντευξη στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις αναφορικά με την εξέλιξη, τους κινδύνους και τη γενικότερη αντιμετώπιση του επικίνδυνου ιού που εκδηλώθηκε στην Κίνα και ο οποίος έχει καταφέρει να ανασταστώσει για τα καλά την παγκόσμια κοινότητα.

Κύριε Τσολερίδη, με την ιδιότητά σας ως διδάκτωρ Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι γίνεται στ’ αλήθεια σήμερα και πού βρισκόμαστε, αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο;
Το Δεκέμβριο του 2019 υπήρχαν πολλαπλές αναφορές περιστατικών πνευμονίας στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς την ακριβή αιτιολογία. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ταυτοποίησαν έναν καινούργιο ιό ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα περιστατικά αυτά και τον ονόμασαν προσωρινά «2019-nCoV».

Ο ιός αυτός ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, οι οποίοι μολύνουν θηλαστικά και πτηνά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε 7 κορωνοϊούς που μολύνουν ανθρώπους, 4 εκ των οποίων είναι κοινώς διαδεδομένοι και προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Οι υπόλοιποι 3 περιλαμβάνουν τον SARS, τον MERS και τον 2019-nCoV οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, ο ιός 2019-nCoV έχει μολύνει 6.065 ανθρώπους παγκοσμίως σε 16 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων 68 έχουν αναφερθεί εκτός Κίνας. Θάνατοι έως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο στην Κίνα με τον αριθμό να έχει φτάσει τους 132.

Από πού ξεκίνησε αυτός ο ιός το γνωρίζουμε. Το πώς ξεκίνησε όμως, έχει γίνει γνωστό;  
Οι κορωνοϊοί έγιναν ευρέως γνωστοί με την επιδημία του SARS που ξεκίνησε το 2003 στην Κίνα. Έπειτα από 9 χρόνια είχαμε την εμφάνιση του MERS στην Αραβική Χερσόνησο το 2012, ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούμε τέτοιου είδους κρούσματα κορωνοϊών είναι εξαιτίας της ικανότητάς τους να μεταλλάσσονται και να μεταδίδονται μεταξύ διαφορετικών ειδών ζώων.

Η έξαρση του 2019-nCoV, όπως και του SARS, προήλθε από τις υπαίθριες αγορές της Κίνας. Σε αυτές τις αγορές μπορεί κανείς να βρει μια τεράστια ποικιλία από ζωντανά ή νεκρά ζώα, ερπετά, πτηνά και ακόμα και εξωτικά ζώα. Αυτές οι αγορές συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα υγιεινής και είναι συνωστισμένες.
Οι νυχτερίδες είναι οι φυσικοί φορείς για πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων και των κορωνοϊών. Στην περίπτωση του SARS ο ιός μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες σε ένα είδος θηλαστικού ζώου (μοσχογαλή) το οποίο έδρασε ως ενδιάμεσος φορέας.

Το είδος αυτό πωλούνταν στις υπαίθριες αγορές, εκθέτοντας έτσι ανθρώπους στον κορωνοϊό τους, επιτρέποντας στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω και να μεταδοθεί τελικά στον άνθρωπο, έχοντας ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια επιδημία με πολλούς θανάτους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 2019-nCoV προέρχεται από νυχτερίδες, χωρίς ωστόσο να είμαστε σίγουροι για το ποιο ζώο έδρασε ως ενδιάμεσος φορέας. Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε πριν από 2 μέρες αναφέρει ότι σε πολλά δείγματα που πάρθηκαν από μια ψαραγορά στην πόλη Ουχάν, βρέθηκε νουκλεϊκό οξύ του νέου κορωνοϊού.

Το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού αυτού, τι είδους κινδύνους δημιουργεί; Μιλάμε για διαφορετική επιδημία από τις συνηθισμένες που γνωρίζουμε με τη μορφή της γρίπης;
Το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού αυτού θα σήμαινε αυξημένο αριθμό πασχόντων από αναπνευστική νόσο και ίσως αυξημένο αριθμό θανάτων, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. Χώρες με προηγμένο σύστημα υγείας (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) μπορούν να προσφέρουν καλύτερη φροντίδα σε ασθενείς, να περιορίσουν τη μετάδοση και να μειώσουν τη θνησιμότητα. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να συγκρίνουμε την επιδημία του κορωνοϊού με αυτή της γρίπης.

Πώς μπορεί ένας πολίτης να προφυλαχθεί από τον συγκεριμένο ιό; Για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν (ειδικά αν κατάγονται από νησιωτικές περιοχές, όπως είμαστε εμείς εδώ στη Ρόδο)  αν το να ταξιδέψει κάποιος με αεροπλάνο ή πλοίο, θα καταστεί ευάλωτος στον ιό; Είναι έτσι τα πράγματα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημοσιεύσει συμβουλές για την προφύλαξη  πολιτών από το να μολυνθούν από τον ιό και να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσής του. Ο ΠΟΥ συνιστά τη συχνή πλύση των χεριών μας σε κάθε δραστηριότητα όπως π.χ. μαγείρεμα ή όταν είμαστε σε δημόσιους χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν αισθανόμαστε καλά, πρέπει να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άλλα άτομα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άτομα που ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο. Ταξίδια προς Κίνα, ωστόσο, δεν συνιστώνται, με πολλές χώρες μάλιστα να έχουν απαγορεύσει πτήσεις από/προς αυτήν.