Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίμου Παρασκευά

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίμου Παρασκευά

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίμου Παρασκευά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 578 ΦΟΡΕΣ

Τιμήθηκε από το Επιμελητήριο ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ηλίας Ηλιάδης

Με τρέχοντα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και τις δράσεις του στις αρχές του νέου έτους, ασχολήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κατά την πρώτη του συνεδρίαση για το 2020, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.


Της συνεδρίασης προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, της βουλευτή Δωδεκανήσου κας Μίκας Ιατρίδη, του Στρατηγού, του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Μιχάλη Καληωράκη κ.α.


Με αφορμή την κοπή της πίτας, το ΕΒΕΔ τίμησε τον μέχρι πρότινος Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή μας, κ. Ηλία Ηλιάδη, με το σκεπτικό ότι ήταν η μόνη συστημική τράπεζα που ήταν πάντα κοντά στο Επιμελητήριο.


Μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός εξέχοντος μέλους του επιχειρηματικού κόσμου, και όχι μόνο, της Ρόδου, του Σίμου Παρασκευά που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.


Η πρώτη συνεδρίαση.
Στην έναρξη της συνεδρίασης για τη νέα χρονιά πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος προγραμματισμός δράσεων όπου οι προϊστάμενοι των Τμημάτων δέχονται προτάσεις και στη συνέχεια η διοικούσα επιτροπή τις εξετάζει και αναλόγως τις προωθεί.
Ένα θέμα που απασχολεί και την τοπική κοινωνία είναι αυτό με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος για αισθητικούς και παρεμφερή επαγγέλματα για τις οποίες όμως έχουν σταματήσει να γίνονται εξετάσεις από το 2015, κάτι που δημιουργεί πολλά πρακτικά προβλήματα αφού οι απόφοιτοι αυτών των σχολών στην ουσία δεν μπορούν να εργαστούν. Αλλά και οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πρακτική τους αφού δεν μπορούν να την κάνουν σε εστιατόρια μια και δεν δίνεται πιστοποίηση. Αυτό είναι ένα θέμα που το ΕΒΕΔ αναμένεται να θέσει προς την Κεντρική Διοίκηση το επόμενο διάστημα.

Για τη ΔΕΤΑΠ
Όσον αφορά τη λύση της Δωδεκανησιακής Εταιρείας Ανάπτυξης και Πρόοδου (ΔΕΤΑΠ), εκείνο που διευκρινίστηκε προχθές το βράδυ είναι ότι το ΕΒΕΔ προχώρησε σ’ αυτό αφού ο νέος Επιμελητηριακός κανονισμός, ο οποίος είναι σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια, απαγορεύει πλέον στα Επιμελητήρια να χρηματοδοτούν τις αναπτυξιακές εταιρίες. Από τη στιγμή, πλέον, που το ΕΒΕΔ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη ΔΕΤΑΠ, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να πληρώνονται και οι τέσσερις υπάλληλοι που εργάζονταν στην Εταιρία. Ωστόσο, ο κανονισμός επιτρέπει στο Επιμελητήριο να κάνει τις δράσεις που έκανε ΔΕΤΑΠ και, επίσης, του δίνει το δικαίωμα να προσλάβει τους υπαλλήλους αυτούς, φθάνει να έχουν προσληφθεί πριν από το 2013. Οπότε αυτό έκανε και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ωστόσο προχθές ξεκαθαρίστηκε ότι ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στη λύση της ΔΕΤΑΠ.


Όσο για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση, ήταν βεβαίως το φορολογικό, μιας και τα θέματα αυτά τα αναδεικνύει το ΕΒΕΔ και βέβαια τονίστηκε ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφού κανένα μέτρο δεν μπορεί να εξισορροπήσει την απώλειά τους.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς