Ερώτηση για τις επιβαρύνσεις των επιχειρηματιών στα νησιά

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις επιβαρύνσεις των επιχειρηματιών των νησιών του Αιγαίου, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση».

Στην ερώτησή του, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε κατάργηση των περιορισμένων φορολογικών ατελειών των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και κυρίως, στην κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, το άδικο και υπέρογκο τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται, πλέον και στους μικρομεσαίους επιτηδευματίες των νησιών του Αιγαίου, όπως επίσης και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις: στην έναρξη εργασιών επιτηδευματιών, στις άδειες ψαρέματος των αλιέων και γενικότερα, σε κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι, η μη μείωση του Φ.Π.Α. που κυμαίνεται στην περιφέρεια Αιγαίου στο 17% δεν συνιστά ευνοϊκή ρύθμιση προς τους νησιώτες επιτηδευματίες, διότι, στην πραγματικότητα, το κόστος μετακίνησης των προϊόντων είναι βαρύτατο και υπερκαλύπτει τη διαφορά του 7%, (μεταξύ του 24% και του ισχύοντος συντελεστή 17%).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεσθε να ελαφρύνετε τα φορολογικά βάρη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των ακριτικών μας νησιών και να τονώσετε, ως εκ τούτου, την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου, με δεδομένο μάλιστα ότι, τα νησιά μας δημογραφικά αποδυναμώνονται, κάθε χρόνο, με την εντεινόμενη εγκατάλειψη λόγω οικονομικής ανέχειας και υπογεννητικότητας.

Ο ερωτών Βουλευτής
Βελόπουλος Κυριάκος».