Φύλαξη σε σχολεία και τοποθέτηση αλεξικέραυνων απο τον δήμο Ρόδου

Τη δυνατότητα τοποθέτησης φύλαξης σε σχολεία του νησιού για τα οποία υπάρχει σχετικό αίτημα, όπως επίσης και την τοποθέτηση αλεξικέραυνου σε σχολικά κτήρια που κρίνεται απαραίτητο, θα εξετάσει το προσεχές διάστημα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης μαζί με τους εμπλεκόμενους.

Ειδικότερα, ενημερώνοντας χθες για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του, ο Αντιδήμαρχος, έκανε γνωστό ότι, αυτές τις ημέρες, θα έχει συνάντηση ξανά με την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον Πρόεδρό της κ. Ανδρέα Μαρίνο, για δύο θέματα: το ένα έχει να κάνει με το ότι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να τοποθετηθεί φύλαξη σε κάποια σχολεία για τα οποία υπάρχει σχετικό αίτημα.

Επειδή λοιπόν υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία γι’ αυτό, έχουν καταγράψει ποια σχολεία έχουν τέτοιες ανάγκες και μόλις βρουν τον τρόπο-κάτι που ευελπιστούν να γίνει σύντομα-θα προχωρήσουν και σ’ αυτό.

Επίσης, έχουν αιτήματα για να τοποθετηθούν αλεξικέραυνα σε σχολικά κτίρια, κάτι το οποίο προχωρούν και βρίσκονται σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ενώ ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος για τις υποδομές, κ. Θανάσης Στάμος, έχει ολοκληρώσει την έρευνα για το πού χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις.

Ο κ. Καρίκης, από την πλευρά του, προσπαθεί να έχει συχνή παρουσία στα σχολεία, πραγματοποιώντας αυτοψίες, όπως στον παιδικό σταθμό στο Φαληράκι, στον Άγιο Νικόλαο κτλ. Παράλληλα, βρίσκονται σε συνεννόηση και με τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, της Α’ βάθμιας με τον κ. Θανάση Βυρίνη και της Β’ βάθμιας με τον κ. Σάββα Χριστοδούλου,  για να προχωρήσουν στις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες.
 


Ξεκίνησαν τα σεμινάρια
Σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, επειδή έκαναν τις σχετικές κινήσεις γρήγορα και έγκαιρα, την περασμένη Παρασκευή, σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου (σ.σ. Καπνοβιομηχανία) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας η οποία είναι ειδική στην εκπαίδευση πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών, παρουσία πολλών δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το σεμινάριο αυτό.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, θα συνεχίσουν μέχρι να ολοκληρωθεί όλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετέχουν. Επειδή βρίσκονται σε συνεννόηση γι’ αυτό το θέμα και με τη Διεύθυνση Α’ βάθμιας αλλά και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ήδη έχουν κλείσει τον αριθμό που απαιτείται και για το δεύτερο σεμινάριο που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, πάλι στις 6:00 το απόγευμα, στην Καπνοβιομηχανία.

Η ανταπόκριση για τα σεμινάρια αυτά είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό σκοπός τους είναι να συνεχιστούν. Ενδεικτικά, υπάρχει αίτημα για τον Αρχάγγελο ενώ θα ακολουθήσουν οι έδρες όλων των δημοτικών ενοτήτων (σ.σ. Ιαλυσό, Κρεμαστή κτλ.), από τη στιγμή που είναι διαθέσιμοι και οι εθελοντές που παραδίδουν τα σεμινάρια αυτά οι οποίοι είναι και πιστοποιημένοι και μάλιστα στο τέλος θα χορηγήσουν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

«Θα το συνεχίσουμε για όσες εβδομάδες χρειαστεί, μέχρι να υπάρχει και ο τελευταίος δάσκαλος, καθηγητής ή νηπιαγωγός που θέλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρίκης και ανέφερε, ακόμη, ότι σε συνεννόηση με τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, την Α’ βάθμια και τη Β’ βάθμια, σε επόμενες κατανομές θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε να προμηθεύσουν τα σχολεία με εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παροχή α’ βοηθειών.

Για το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας
Σχετικά, τέλος, με τη συνάντηση που είχε ο κ. Καρίκης στο γραφείο του, την περασμένη Παρασκευή, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου «UNIERSITY of NICOSIA» της Λευκωσίας, δήλωσε: «Eίμαστε ανοιχτοί στις συναντήσεις με όλους τους φορείς και όλα τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε να έρθουν τα Πανεπιστήμια και να δώσουν το «παρών». Αυτό (σ.σ. της Λευκωσίας) είναι ένα πολύ μεγάλο Πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο, στην Κύπρο, επιθυμεί σε πρώτη φάση να γίνει μία ημερίδα, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου».

Είπε, ακόμη, ότι το Πανεπιστήμιο έκανε μία παρουσίαση το Σαββάτο με τον Σύλλογο φροντιστών Ρόδου, που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή των σχολών από τα παιδιά.
Ωε Δήμος Ρόδου, λοιπόν, και ως Αντιδημαρχία Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής, θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών, τουλάχιστον να γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι, θα διοργανώσουν μία μεγάλη ημερίδα για τα θέματα αυτά γύρω στο Μάιο, για θέματα που θα ενδιαφέρουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, σε μία συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.