Δίωρες στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων σε Ρόδο και Κω

Στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, και αφορούν την πραγματοποίηση δίωρων στάσεων εργασίας από τις 10 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των δικαστηρίων σε Ρόδο και Κω.

Οι δύο σύλλογοι των δικαστικών υπαλλήλων, έλαβαν την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρόδου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με τις αποφάσεις που έλαβε στη γενική συνέλευση των μελών του στις 5 Φεβρουαρίου η οποία αναφέρει τα εξής:


«Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρόδου σε έκτακτη συνέλευσή του στις 05-02-2020, αποφάσισε ομόφωνα:
Τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Κλάδου των Δικαστικών Υπαλλήλων που ξεκινούν σε όλη τη χώρα με δίωρες καθημερινές ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, μετά από απόφαση συνδιάσκεψης των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της απόγνωσης για την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο των Δικαστηρίων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στην κυβέρνηση γενικότερα.


Ορίζει ως χρόνο έναρξης των διακοπών εργασιών των υπαλλήλων στα Ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια της Ρόδου, τη 10η Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και διάρκεια αυτών μέχρι την 21η Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και κατά τις ώρες 09:00 – 11:00 π.μ.»
Με τις κινητοποιήσεις τους αυτές, οι δικαστικοί υπάλληλοι θέλουν να διαμηνύσουν προς κάθε αρμόδιο, πως η κατάσταση στα δικαστήρια έχει φθάσει στο απροχώρητο για αυτό και διεκδικούν:

• ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, με ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις προκηρύξεις 1Κ/2017, 2Κ/2017, 8Κ/2017, αλλά και με νέα προκήρυξη το 2020, που θα θέτει σε προτεραιότητα τις περιοχές και τις υπηρεσίες εκείνες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ανθρώπινο δυναμικό.

• ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, που λαμβάναμε μέχρι το 2011, και εντελώς αυθαίρετα και άδικα η πολιτεία το κατάργησε.

• ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας τους και δεδομένου ότι κατά το έτος 2020 αν και αυξήθηκε το σχετικό κονδύλιο υπερωριών για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα μέρος του αναλογούντος ποσού που αφορούσε το β΄ εξάμηνο του 2019, ουδέποτε δόθηκε σε Δικαστικές Υπηρεσίες με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επισημαίνομε δε την πληροφόρηση που έχομε για δραστική μείωση του προβλεπόμενου για υπερωρίες κονδυλίου του προϋπολογισμού του 2020, έναντι του αντιστοίχου ποσού του 2019.

• ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, λαμβανομένων υπόψη όλων των παρατηρήσεων και διορθώσεων που πρότεινε η Ο.Δ.Υ.Ε. 

• ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

• ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

• ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

• ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμός) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους.»