Καινοτομίες και στον φετινό Μαραθώνιο Ρόδου

Σε αίθουσα του ξενοδοχείου PLAZA πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Μαραθωνίου Ρόδου για το 2020, μιας διοργάνωσης σημαντικής για όλο το Νότιο Αιγαίο χάρις τις καινοτομίες της σε αρκετούς τομείς.

Φέτος ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου και σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μαριέττα Παπαβασιλείου, θα είναι ο πλέον επιτυχημένος. Κατ’ αρχάς θα υπάρχει συμμετοχή αθλητών-αθλητριών από 47 χώρες, συνεχίζοντας να τον στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο ΣΕΤΕ και η  Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Μια από τις φετινές καινοτομίες είναι πως θα φτάσει με αντιπροσωπεία του Δήμου Μαραθώνα στη Ρόδο η Φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών. Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ζωγραφικής σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος και θ’ αποτελέσει άλλη μια σημαντική δράση.

Στο γεγονός ότι ο Μαραθώνιος Ρόδου αποτελεί ένα ιδανικό μοντέλο συνδυασμού αθλητισμού και τουρισμού με συμμετοχές δρομέων κάθε ηλικίας, αναδεικνύοντας και αξίες όπως του εθελοντισμού, της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού, στάθηκε ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρος της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, Βασίλης Ζήκας.

Οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν περισσότερο την παρουσία τους στον αγώνα που συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας για τον καθένα, ενώ αναδεικνύει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αξίες και τα ιδανικά της κοινωνίας. Η ανάδειξη επίσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου είναι κάτι σημαντικό για τον Βασίλη Ζήκα, όπως και η συνεργασία των φορέων για την επιτυχία.

Ο Μιχάλης Παυλούς, μέλος στο Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας, Κώστα Παναγόπουλου και του γενικού γραμματέα, Βασίλη Σεβαστή. Παράλληλα τόνισε πως κατά ένα μεγάλο βαθμό ο Μαραθώνιος Ρόδου πέτυχε το στόχο του, τη διεθνοποίησή του δηλαδή, καθώς τρεις μήνες πριν την εκκίνηση υπάρχουν εκατοντάδες συμμετοχές δρομέων απ’ όλο τον κόσμο.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το τοπικό στοιχείο είναι ενισχυμένο και η υποστήριξη από τους δρομείς της Ρόδου. Επίσης το γεγονός ότι ο ΣΕΓΑΣ υποστηρίζει τον Μαραθώνιο Ρόδου κι ενέκρινε τη μεταφορά της φλόγας στο νησί για τον αγώνα, δείχνει πόσο εκτιμά τις προσπάθειες των διοργανωτών και την ποιότητα των παροχών προς τους αθλητές.

Τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επισήμανε ο Νίκος Νικολής ως εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού, αφού εδώ και χρόνια έχει συμβάλει στη διοργάνωση είκοσι μίας δράσεων παγκόσμιας εμβέλειας στο νησί, είκοσι εφτά πανευρωπαϊκής, αλλά έχει διοργανώσει κι εξήντα εφτά αναπτυξιακά τουρνουά. Δήλωσε επίσης πως η Περιφέρεια θα είναι αρωγός και στους φετινούς αγώνες, τους οποίους πρέπει ν’ αγκαλιάσει ο κόσμος της Ρόδου.

Ο Μιχάλης Πανάγος, μέλος του ΔΟΠΑΡ, μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του προέδρου, Αλέξανδρου Κολιάδη και τη στήριξη προς τον Μαραθώνιο, μιας και συνεργάζονται για τη διοργάνωσή του άνθρωποι σοβαροί, γι’ αυτό και κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και καλύτερος.

Την έγκαιρη οργάνωση για την επιτυχία ενός πολυδιάστατου γεγονότος, όπως είναι ο Μαραθώνιος Ρόδου, ανέφερε ως κάτι θετικό ο Νίκος Πολιάς, τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, προκειμένου όλοι οι δρομείς να χαρούν τη συμμετοχή τους. Σημείωσε πόση αξία έχει η στήριξη όλων των ομάδων, χορηγικών και εθελοντικών, κι ανακοίνωσε πως με τη συνεργασία με μάνατζερ, φέτος στη Ρόδο θα συμμετάσχουν όσον αφορά τους άνδρες δύο δρομείς από την Αφρική και στις γυναίκες μια από την Αφρική αλλά και αθλήτρια από τη Λατινική Αμερική.

Αυτό θα λειτουργήσει μάλιστα ως κίνητρο και για τους Έλληνες δρομείς, ώστε να συμμετάσχουν στον αγώνα της Ρόδου και να πετύχουν ρεκόρ αναβαθμίζοντας ποιοτικά τη διοργάνωση. Όσον αφορά την επιλογή της ημερομηνίας για τον αγώνα, ανέφερε πως την 3η Μαΐου μπορεί η θερμοκρασία να είναι υψηλή, όμως γι’ αυτό και μεταφέρθηκε μισή ώρα νωρίτερα η εκκίνηση των αγώνων, προκειμένου να τερματίσουν οι αθλητές πριν αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία τις ώρες του μεσημεριού. Συγκεκριμένα, η εκκίνηση για μαραθώνιο και ημιμαραθώνιο θα δοθεί στις 7.00, για τα 10χλμ. στις 7.10, για τα 5χλμ. στις 11.20 και για τον παιδικό αγώνα 1.000μ. στις 12.30.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Στέφανος Παλλάς ως εκπρόσωπος της  Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και δήλωσε πως και φέτος ο αγώνας θα έχει την απαραίτητη στήριξη κι ευχήθηκε να είναι ο καλύτερος που διοργανώθηκε ως τώρα.

Τέλος, ο Μιχάλης  Ίκουτας από την εταιρεία digital marketing Three Sixty μίλησε για το σχεδιασμό της αφίσας της διοργάνωσης και την επιλογή των χρωμάτων όπως και του Λεωνίδα, ενός Ρόδιου ολυμπιονίκη της Αρχαιότητας, αλλά και για τις κινήσεις προσέλκυσης δρομέων από δέκα χώρες-στόχους των διοργανωτών, που φέτος είναι ήδη τριπλάσιοι από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.