Κέντρο στη Ρόδο για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Κέντρο στη Ρόδο για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Κέντρο στη Ρόδο για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3231 ΦΟΡΕΣ

Στο νησί βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Ρόδο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και ένα υποκέντρο στη Σύρο, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, χθες από εδώ όπου βρέθηκε για να ενημερώσει σχετικά με το νέο νομοσχέδιο στο οποίο για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική κινητοποίηση για επαπειλούμενο κίνδυνο, με αφορμή τη γέφυρα Μάκκαρη!

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Περιφέρεια, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Χαρδαλιά και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στην οποία μετείχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιπριφερειάρχης και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Χρήστος Ευστρατίου, όπως και ο Αντιδήμαρχος Ρόδου της Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, βέβαια εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης και ο Διοικητής της ΠΥΡ κ. Ιωάννης Τσιτσικάς. Σημειώνεται ότι τον κ. Χαρδαλιά συνόδευε στη Ρόδο ο νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης.

Για «χτίσιμο» της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας από την αρχή και πάνω σε γερές βάσεις ώστε να τη θωρακίσει έκανε λόγο αρχικά ο κ. Χατζημάρκος, προλογίζοντας τον Γενικό Γραμματέα. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, το Νότιο Αιγαίο από μόνο του είναι μία άσκηση λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και στη συνάντηση ο Γενικός τους ενημέρωσε για το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα λειτουργεί πλέον η Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα, όμως ως σχέδιο στα νησιά θα διαφοροποιείται. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση των ζητημάτων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας στα νησιά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Περιφερειάρχης, δεν παρέλειψε ακόμα να αναφέρει ότι πολύ γρήγορα στήθηκε και λειτούργησε και το 112 το οποίο για χρόνια καρκινοβατούσε-θύμισε μάλιστα ότι και η πρώτη δοκιμή έγινε στην Περιφέρειά μας, στη Σύρο.
Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την Περιφέρεια, μετέβησαν στο Χαράκι, στη γέφυρα Μάκαρη, προκειμένου και ο κ. Χαρδαλιάς να αποκτήσει ίδια άποψη. Ακολούθησε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων ενώ το απόγευμα, πριν αναχωρήσουν, είχαν συνάντηση στην ΠΥΡ.

Ο κ. Χαρδαλιάς (δεξιά), με τον περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου
Ο κ. Χαρδαλιάς (δεξιά), με τον περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, ο Γ.Γ., για τα επιχειρησιακά κέντρα έχουν βγει τα αρχιτεκτονικά σχέδια, επίσης έχει αποτυπωθεί το τι χρειάζεται ένα τέτοιο σύγχρονο κέντρο. Σ’ αυτά θα εγκατασταθεί η αυτοτελής Διεύθυνση της κάθε Περιφέρειας με όλο της το προσωπικό, επίσης θα υπάρχουν δομές υποστηρικτές, πιθανότατα με αυτοτελή γραφεία των Δήμων της πρωτεύουσας, ενώ θα είναι 24ωρου βάσεως. Βέβαια, στην περιοχή μας η ιδιαιτερότητα είναι ότι το επιχειρησιακό κέντρο δεν θα γίνει στην έδρα της περιφέρειας, τη Σύρο, αλλά στη Ρόδο διότι και ο πληθυσμός, το μέγεθος αλλά και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ το επιβάλουν. Έτσι, ενδιάμεσο κέντρο, ανάμεσα στο εθνικό κέντρο και αυτού της Ρόδου θα είναι το υποκέντρο στη Σύρο. Επίσης, θα υπάρχουν όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα για να επικοινωνούν με το εθνικό κέντρο αλλά και με τις τοπικές περιοχές με τηλεδιάσκεψη.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής χθες στη Ρόδο...
Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής χθες στη Ρόδο...

Ακόμη, σ’ αυτό το κέντρο θα υπάρχουν χώροι σεμιναρίων όπου θα μπορούν να τους επισκέπτονται παιδιά αλλά ταυτόχρονα θα είναι ο χώρος που, την ώρα της κρίσης, θα ενεργοποιούνται τα booths (σ.σ. της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αεροπορίας, του περιφερειακού διοικητή, του Περιφερειάρχη κτλ.). Δηλαδή, όπως είπε ο Γενικός, θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ταυτόχρονα θα υπάρχουν και οι βοηθητικοί χώροι όπου θα φυλάσσονται οι αναγκαίοι εξοπλισμοί για κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Όσο για τη στελέχωση των κέντρων αυτών, επιχειρησιακά θα τα αναλάβει η Γενική Γραμματεία και η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού θα είναι εξειδικευμένο από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, όμως, θα δώσουν τη δυνατότητα και στα Αυτοτελή Γραφεία των Δήμων, στα τέλη της χρονιάς με τις αρχές της επόμενης, να κάνουν κάποιες προσλήψεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς
«Το Νότιο Αιγαίο χαράσσει δρόμο και στην Πολιτική Προστασία», είπε στην αρχή ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι «η εξίσωση της Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με τη νησιωτικότητα είναι η πιο δύσκολη εξίσωση που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε».
Εξηγώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, λοιπόν, είπε ότι η χώρα έχει πλέον έναν εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, που δεν είχε. Δηλαδή, μία κάθετη δομή όπου ένας καλείται να πάρει την απόφαση την πολύ δύσκολη στιγμή αλλά και τέσσερα επίπεδα αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων που είναι: Η πρόληψη, το ζήτημα της ετοιμότητας (σ.σ. εδικά σχέδια, ασκήσεις, ενημέρωση του κοινού), η αντιμετώπιση αυτή καθ’ αυτή με την ενίσχυση του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτουν οι ΟΤΑ, η Πυροσβεστική κτλ, και η τέταρτη κατηγορία είναι η βραχεία αποκατάσταση με όρους αξιοπρέπειας για όλους όσοι έχον πληγεί.

Είπε, στη συνέχεια, ο Γενικός ότι μέσα στο νόμο έχουν γίνει άλματα και τομές που τα σημεία αναφοράς τους βρίσκονται εδώ, στο Νότιο Αιγαίο και μάλιστα στη Ρόδο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη γέφυρα Μάκαρη. Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Χαρδαλιάς δεν υπήρχε δυνατότητα να κηρυχθεί μία περιοχή σε έκτακτη ανάγκη πριν…συντελεστεί η καταστροφή και έτσι, στο όριο της προσωπικής ευθύνης όπως είπε χαρακτηριστικά, πήραν την απόφαση να κηρύξουν την περιοχή σε έκτακτη ανάγκη ώστε να αποκλειστεί από την κυκλοφορία. Δεκατρείς μέρες μετά η γέφυρα κατέρρευσε και θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα και ένα νησί κομμένο για μήνες στα δύο, όπως είπε.

Αυτό λοιπόν ήταν και το επιχείρημα βάση του οποίου στο νέο νόμο για πρώτη φορά προβλέπεται μία περιοχή να κηρυχθεί σε ειδική κινητοποίηση, ότι είναι η έκτακτη ανάγκη, επαπειλούμενου κινδύνου. Δηλαδή, με τις ίδιες διαδικασίες που ένας Δήμος αιτείται στην περιφέρεια να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη αφού έχει συντελεστεί το κακό, με τις ίδιες διαδικασίες και με ένα πλαίσιο αυστηρό ο κάθε Δήμος ή η κάθε Περιφέρεια έχει πλέον τη δυνατότητα να αιτηθεί να κηρυχθεί μία περιοχή σε ειδική κινητοποίηση για να προλάβουμε το κακό και αυτό συνιστά την πρόληψη.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δρομολογούν και μία σειρά έργων τεσσάρων κατηγοριών, δηλαδή τη συντήρηση των δασικών δρόμων, τα αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας, τους καθαρισμούς και τη διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών, τα οποία, μέσα από μία επιτροπή που θα συμμετέχουν τα συναρμόδια Υπουργεία θα μπορούν να κηρυχθούν άμεσης υλοποίησης και, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διαδικασίας, να αδειοδοτηθούν μέσα σε ενενήντα μέρες από τη Γενική Γραμματεία.

Το σημαντικό, όμως, το οποίο αφορά και εμάς και έχει να κάνει με την εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη, είναι ότι η κάθε Περιφέρεια καλείται να αποκτήσει ΠΕΚΕΠ (περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων). Η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή μας, η οποία και θα υλοποιηθεί είναι το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο να υπάρχει στη Ρόδο και ταυτόχρονα στη Σύρο θα υπάρχει το υποκέντρο και θα λειτουργούν μαζί. Αναφέροντας τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, ο Περιφερειάρχης είπε ότι η πρώτη ενέργεια είναι ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν χωροθετήσει το επιχειρησιακό κέντρο στη Ρόδο, 1300 τ.μ., μετά από συμφωνία και με τον Δήμο Ρόδου.

Παράλληλα, χτίζεται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των πτητικών μέσων της χώρας και βγαίνουν και επιχειρησιακά σχέδια ανάλογα με την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Ο Περιφερειάρχης, δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι όλα τα θέματα για πρώτη φορά μπαίνουν στο τραπέζι με έναν τρόπο ολιστικό, δηλαδή να πάψουμε να χανόμαστε σε έναν λαβύρινθο αρμοδιοτήτων. Το θέμα της χρηματοδότησης, που είναι πολύ μεγάλο, δρομολογείται με διακριτή χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (2021-2027) της χώρας.

Ο κ. Υψηλάντης
Σε δηλώσεις του ο κ. Υψηλάντης για το θέμα αυτό, είπε:
«Οι οργανωτικές δομές τις οποίες θα κληθούμε να υλοποιήσουμε, και σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ σημαντικές διότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν αποτελεσματικό, κατά την άποψή μου, σχεδιασμό και μία εφαρμογή ενός επαρκούς και πλήρους σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. Θεωρώ ότι σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας, στην καλή του υλοποίηση, διότι πάντα υποστήριζα και υποστηρίζω και σήμερα ένα Κράτος το οποίο σέβεται τον εαυτό του πρέπει να φροντίζει και την προστασία των πολιτών του ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες, όταν το χρειάζεται».

Ο κ. Χαρδαλιάς (δεξιά) με τον Περιφερειάρχη κατά τη συνέντευξη Τύπου...
Ο κ. Χαρδαλιάς (δεξιά) με τον Περιφερειάρχη κατά τη συνέντευξη Τύπου...

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η «Ημερίδα Ενημέρωσης και το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας» στο Νότιο Αιγαίο

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου