Η επικινδυνότητα στις παραλίες της Ρόδου από την απουσία ναυαγοσωστικής βοήθειας

Γράφει η Ελένη Ν. Καραγιάννη*

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό και δη με το άθλημα του Τριάθλου στη Ρόδο.   Αυτό περιλαμβάνει κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα, ποδήλατο και τρέξιμο. 

Ο τριαθλητής για ν’ αντεπεξέλθει στους αγώνες θα πρέπει να “μαζέψει” πολλές ώρες προπονήσεων είτε στη θάλασσα ή σε κάποιο κολυμβητήριο, είτε στο δρόμο ως ποδηλάτης είτε ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα,  για την εμπειρία μου από τις ώρες προπονήσεων στις παραλίες της Ρόδου και δη στην παραλία “Έλλη” που υπάρχει και προπονητική εξέδρα από την εποχή της Ιταλοκρατίας,   το γνωστό σε όλους μας Τραμπολίνο της Ρόδου.  Η  απουσία ναυαγοσωστικής βοήθειας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει όλοι ν’ ασχοληθούν προκειμένου να λυθεί.

Στην παραλία «Έλλη»  όπου υπάρχει και το Τραμπολίνο της Ρόδου, τους θερινούς μήνες υπάρχουν χιλιάδες λουόμενοι τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι όλες τις ώρες του 24ωρου ακόμη και μέχρι αργά τα μεσάνυκτα.  Επίσης,  υπάρχουν πολλά πλεούμενα, υπάρχουν κοντά οι εγκαταστάσεις του ΝΟΡ όπου διεξάγονται όλο το χρόνο προπονήσεις ιστιοπλοΐας κ.λπ.  Η συγκεκριμένη παραλία είναι ενδεχομένως από τις πιο διάσημες του νησιού χωρίς να υποτιμήσω καμία άλλη.

Το Τραμπολίνο ένα σύμβολο της Ιταλικής Περιόδου στα Δωδεκάνησα, συμβολίζει όπως άλλα ιστορικά κτήρια το πέρασμα της ύπαρξής μας στους αιώνες,  Εντούτοις δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν βρύα και χόρτα στα σκαλοπάτια του, τα ξύλα στην εξέδρα να παρουσιάζουν φθορές από την αλμύρα, την υγρασία της θάλασσας και τον ήλιο. Επίσης, κάποιες βίδες που στηρίζουν την κουπαστή της σκάλας του Τραμπολίνου, έχουν φύγει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και στο ίδιο το μνημείο, αλλά και σε κάποιον κολυμβητή.

Η συγκεκριμένη παραλία προσελκύει πολύ κόσμο για πολλούς λόγους, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η τουριστική δραστηριότητα είναι πολύ ανεπτυγμένη αφού βρίσκεται στην  πρωτεύουσα του νησιού.  Επίσης, υπάρχει μία δομή που πλαισιώνει την παραλία “ΕΛΛΗ” συνδυάζοντας την 24ωρη διασκέδαση με καφετέριες, εστιατόρια, και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Το τοπίο είναι καταπληκτικό αφού συνυπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία με τις σύγχρονες οικοδομές και χρησιμοποιούνται όλα συνδυαστικά.

Συνεπώς η ανάγκη για τη συντήρηση του Τραμπολίνου της Ρόδου που χρησιμοποιείται από κολυμβητές όλο το χρόνο είναι επιτακτική και η ύπαρξη ναυαγοσωστικής βοήθειας αναγκαία και καθοριστική για την ασφάλεια των κολυμβητών.  Εν τέλει δεν νοείται σε τόσο ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή ν’ απουσιάζει ναυαγοσωστική βοήθεια.   Επίσης είναι αδιανόητο κάποια μνημεία που χρησιμοποιούνται από όλους και προσελκύουν πολύ κόσμο να παραμένουν ασυντήρητα με κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

* H Ελένη Ν. Καραγιάννη είναι Αθλήτρια Τριάθλου, Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου.