Δ. Κρεμαστινός: «Η εξωτερική μας πολιτική έπρεπε να έχει πρότυπο τον Ανδρέα Παπανδρέου»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Kουκλουμπέρη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”


Στο παράδειγμα του Ανδρέα Παπανδρέου παραπέμπει για μια επιτυχημένη και εθνικά επωφελή εξωτερική πολιτική ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός και επί πολλά χρόνια στενός συνομιλητής του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία και με επίκεντρο τους ελληνικούς χειρισμούς σε κορυφαία διπλωματικά ζητήματα, ο κ. Κρεμαστινός ανακαλεί στη μνήμη του ενέργειες και πολιτικές του  ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές, που όπως πιστεύει θα μπορούσαν -ως φιλοσοφία- να αποτελέσουν οδηγό και για τη σημερινή εποχή.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια παρατεταμένη επιθετικότητα της Τουρκίας, που συνοδεύεται από ενέργειες οι οποίες θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Πιστεύετε ότι η σημερινή στάση της Αγκυρας διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν; Και αν ναι, πού το αποδίδετε;

Η Τουρκία σήμερα είναι περισσότερο διεκδικητική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δύο κατά τη γνώμη μου είναι οι λόγοι. Ο ένας είναι οι υδρογονάνθρακες του Αιγαίου και ο δεύτερος η προσπάθειά της να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου συμπεριφερόμενη ως μια υπερδύναμη και αυτή.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας μας, θα ήθελα να θυμηθείτε και να συγκρίνετε το σήμερα με την πολιτική περίοδο της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ζήσατε από κοντά και που πολλοί στις μέρες μας μνημονεύουν, ιδίως για τους χειρισμούς του στα εθνικά. Τι έκανε σωστό, τι λάθος και τι δεν κάνουν οι μετέπειτα πρωθυπουργοί;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πίστευε ότι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι πολυδιάστατη και μη δεδομένη. Ενώ δηλαδή η χώρα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεδίωκε να κινείται μεταξύ Αμερικής, Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του Τρίτου Κόσμου διατηρώντας ισορροπίες. Καίτοι η Ελλάδα ήταν χώρα του ΝΑΤΟ, επεδίωκε να έχει άριστες σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση μέχρι του σημείου να παρεξηγείται η στάση του από τις δεξιές, συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης.

Επεδίωκε και επιτύγχανε να έχει προσωπικές σχέσεις με όλους τους ηγέτες έτσι που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας κατά τον καλύτερο τρόπο. Ο Μιτεράν, ο Πάλμε, η Ιντιρα Γκάντι, ο Καντάφι, ο Γιαρουζέλσκι, ο Αραφάτ αλλά και ο Κλίντον είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οταν ο Μιτεράν, πρόεδρος τότε της Γαλλίας, με μεσολάβηση δική του ερχόταν στην Κρήτη για να συναντηθεί με τον Καντάφι προκειμένου να εξυπηρετήσει τα γαλλικά συμφέροντα στη Λιβύη, αντιλαμβάνεστε ποια ήταν η δύναμη του Ανδρέα Παπανδρέου και της χώρας την εποχή εκείνη.

Ακολουθούσε την ίδια στάση και με την Τουρκία; Γιατί υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης...

Με την Τουρκία λίγες μέρες μετά την απειλή πολέμου το 1987 συνομιλούσε με τον Οζάλ για να διασφαλίσει μια μεγάλη περίοδο ειρήνης ανάλογη της περιόδου Βενιζέλου-Κεμάλ Ατατούρκ. Εφόσον η Τουρκία αποδεχόταν το σημερινό status στο Αιγαίο, ήταν διατεθειμένος να δημιουργήσει εταιρείες ελληνοτουρκικές για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου χώρου του Αιγαίου.

Γιατί πίστευε ότι τα κέρδη της χώρας δεν θα ήταν μεγαλύτερα εάν παραχωρούνταν το Αιγαίο προς εκμετάλλευση στις πολυεθνικές εταιρείες του πετρελαίου μονομερώς και αποκλειστικά. Πίστευε ότι μια απόφαση του ΝΑΤΟ ή μια διακήρυξη της Αμερικής ότι δεν θα επιτρέψουν πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα οδηγούσε σε ειρήνη και αφοπλισμό και έλεγε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν το επιθυμεί η πολεμική βιομηχανία των χωρών της Δύσης».

Σήμερα η χώρα έχει τις χειρότερες δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία συμμαχεί με τη Λιβύη, τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σχεδόν ελεύθερα κυκλοφορούν στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τότε και η απλή έξοδος του «Σισμίκ» από τα Δαρδανέλια ήταν αιτία πολέμου.

Και σε σχέση με το Κυπριακό;

Οσον αφορά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ο Παπανδρέου επέβαλε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, με τα ελληνικά F-16 να υπερίπτανται της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα υποχρέωνε τον Κληρίδη να εγκαταστήσει τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο όχι για να επιτεθεί στην Τουρκία, αλλά για να οδηγηθούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο επίλυσης του Κυπριακού. Εμείς υποχρεωθήκαμε να φέρουμε τους πυραύλους αυτούς στην Κρήτη, ενώ η Τουρκία σήμερα έχει το πάνω χέρι αποκτώντας τους πυραύλους S-400, 25 χρόνια από τότε.

Θα μπορούσε όμως η Ελλάδα σήμερα να φερθεί με τρόπο ανάλογο του 1976 ή του 1987 και να επαναλάβει τις φράσεις και τις εντολές του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε περιστατικά κρίσεων με την Τουρκία; Το επιτρέπουν η ισχύς της χώρας, οι συσχετισμοί και οι διεθνείς συμμαχίες;

Ασφαλώς όχι με τον ίδιο τρόπο αλλά με την ίδια φιλοσοφία. Το «Βυθίσατε το “Χόρα”» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ποτέ δεν διανοήθηκε ο Παπανδρέου να βυθίσει το «Χόρα». Ο Ανδρέας πίστευε ότι η αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα τα εθνικά θα πρέπει να είναι έντονα αιχμηρή και διεκδικητική όχι μόνο για κομματικό όφελος, αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό βοηθά την κυβέρνηση να ασκεί καλύτερη εξωτερική και εσωτερική πολιτική.

Αντίθετα η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόζει τις θέσεις τις έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Η Ελλάδα καίτοι μέλος της Ε.Ε. είχε ταυτόχρονα τις καλύτερες σχέσεις απ’ όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ με τη Σοβιετική Ενωση και τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτό που τότε για τη χώρα είχε επιτύχει ο Παπανδρέου, επιχειρεί σήμερα να το επιτύχει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οντας φίλος του Τραμπ και του Πούτιν δυσαρεστεί την Αμερική αγοράζοντας τους S-400 από τη Ρωσία, ενώ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την κατοχή της Κριμαίας από τους Ρώσους, ανοίγοντας παράλληλα δρόμους φιλίας και καλών σχέσεων με την Ουκρανία. Για εμάς δυστυχώς η κυβέρνησή μας εξ ολοκλήρου ακολουθεί το δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν».