Σχέδιο μακράς πνοής  για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Στις αρχές Μαρτίου, με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη στη Ρόδο, αναμένεται να υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση (π.σ.) για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπως έγινε γνωστό χθες, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά και την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Μέγαρο της Περιφέρειας με αφορμή την παρουσία στη Ρόδο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ερωτηθείς ο τελευταίος για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, μιας και η Υπουργός, που έχει και την απόλυτη ευθύνη, έχει ήδη προγραμματίσει επίσκεψη στη Ρόδο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μενδώνη μιας και δεν ήταν στη σύσκεψη στην Αθήνα καθώς βρισκόταν στις Βρυξέλλες-γνωρίζει όμως ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά.

Είπε, λοιπόν, ότι όταν έρθει η Υπουργός προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο της Περιφέρειας, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Μάλιστα, ο ίδιος θα θέσει και όλα τα θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υπουργού, όπως για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τον πολιτισμό σε όλο το Αιγαίο, που σε ένα ποσοστό χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια.
Ωστόσο, βέβαια,  κυρίαρχο θέμα είναι η π.σ. για την οποία ο Περιφερειάρχης είπε ότι η δέσμευσή τους είναι δεδομένη και συμπλήρωσε: «…Και νομίζω ότι όσο υπάρχει σύμπλευση στις απόψεις Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι οι κύριοι φορείς αυτής της σύμπλευσης, οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουμε και θα συνδράμουμε, το συντομότερο δυνατόν, να αποκτήσουν την προγραμματική αυτή, η οποία-εμένα θα μου επιτρέψετε να πω γιατί χρεώθηκα από κάποιους αρχές του 2019 γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη συζήτηση-να έχει ένα περιεχόμενο πραγματικό όχι εικονικό, με αληθινά έργα μέσα και αληθινά χρήματα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Αυγενάκης συμπλήρωσε ότι η εντολή του πρωθυπουργού προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και προς όλους τους βουλευτές είναι να έχουν διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, που εκ των πραγμάτων είναι πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα μίας περιοχής. «Άρα, η παρουσία η δικιά μου σήμερα, της κας Μενδώνη και η παρουσία όλων των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να μείνουμε ιδρυματοποιημένοι στα γραφεία μας…».

Ο Δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο κ. Καμπουράκης, είπε ότι η κα Μενδώνη, μια εξαιρετική γνώστης της πραγματικότητας, είναι και μία εξαιρετική γνώστης για το που βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ προστασίας του παρελθόντος και  εγγύησης της καθημερινότητας στο παρόν αλλά και της μελλοντικής ζωής του Μνημείου. Γι’ αυτό γίνεται λόγος για π.σ. μέχρι το 2040.

Είπε, ακόμη, ότι αυτό για το οποίο διαβεβαίωσε τον ίδιο και τον Υφυπουργό Τουρισμού, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, είναι ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης και τις ανάγκες της, ακόμη ότι είναι πολύ συνειδητοποιημένη για σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προς όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα όμως-συνέχισε ο Δήμαρχος-άκουσε και τη δική τους αγωνία για την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον των μονίμων κατοίκων. Γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Καμπουράκης, υπάρχει κη διάσταση του πολιτιστικού μνημείου της Μεσαιωνικής Πόλης, η ιστορία της, αλλά υπάρχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι, και αυτοί που βρίσκονται σήμερα εκεί αλλά και αυτοί που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Ακόμη, στη σύσκεψη συζήτησαν και για τη Λίνδο, και η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να έρθει η κα Μενδώνη στις 9 Μαρτίου, να υπογραφεί το Μνημόνιο και να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες το αργότερο μέσα σε ένα μήνα μετά απ’ αυτό. Δηλαδή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η Υπουργός δεν έρχεται μόνο για να επισκεφθεί αυτούς τους χώρους αλλά και για να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του από την προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και πόσο ενθαρρυντικά ήταν τα όσα ειπώθηκαν.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα.  Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.  

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Είναι μια μέρα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για τη Ρόδο μας.  Η Παλιά Πόλη και ο πληθυσμός των μόνιμου κατοίκων της που την καθιστούν τη μεγαλύτερη ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη στην Ευρώπη,  εκτός από λαμπρό παρελθόν δικαιούνται ένα βιώσιμο παρόν κι ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού  κ. Λίνα Μενδώνη που είναι δίπλα μας.  

Με τη στενή και αρμονική  συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου αλλάζουμε ταχύτητες,  ξεπερνάμε τις καθυστερήσεις κι  ανοίγουμε το δρόμο για σειρά  έργων και δράσεων που κάνουν πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακράς πνοής για τη Μεσαιωνική Πόλη του 2040.  Το αξίζουν οι Ροδίτες, το αξίζει η Ρόδος μας".  Συμφωνήθηκε η επίσκεψη της Υπουργού στη Ρόδο, την 9η Μαρτίου, με σκοπό την επί  τόπου διευθέτηση των λεπτομερειών και  για την ανάδειξη και αξιοποίηση της άλλης πολύτιμης πολιτιστικής περιουσίας της Ρόδου μας, την ιστορική Λίνδο.