Νίκος Γερονικόλας: «Η νέα γενιά αποκτά ενεργό ρόλο στον κλάδο»

Τον πρώτο μήνα της θητείας του συμπληρώνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), που αποτελείται στην πλειονότητά του από νέα σε ηλικία μέλη, πολλά από τα οποία πρώτη φορά ασχολούνται με το φορέα του κλάδου στο νησί.

Ένας από αυτούς είναι και ο Νίκος Γερονικόλας του Εμμανουήλ, έφορος Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπος Τύπου, που με ενθουσιασμό δηλώνει ότι είναι τιμητικό για εκείνον να συμμετέχει, στοχεύοντας στο καλό του τόπου.
Με τη σημερινή συνέντευξή του στη «Ροδιακή» δίνει το στίγμα της νέας διοίκησης και αναφέρεται στους στόχους που έχει θέσει, απέναντι στα μεγάλα ζητήματα του κλάδου, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η φορολογία και ο ανταγωνισμός.

Όπως υπογραμμίζει, η νέα διοίκηση θα δώσει βάρος στην ομαδική εργασία και είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού που έχει το νησί μας, υιοθετώντας κινήσεις και ενέργειες που θα χαρακτηρίζονται από σύνεση και ωριμότητα…

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών πολλοί πιστεύουν ότι η Ένωση Ξενοδόχων γυρίζει σελίδα. Τα ηνία της παίρνουν νέα παιδιά που αποφασίζουν να δοκιμαστούν και να δείξουν τις ικανότητές τους. Εσείς τι λέτε; Ποια είναι η δική σας άποψη;
Είναι αλήθεια ότι στο νέο συμβούλιο της ΕΞΡ συμμετέχουν αρκετοί νέοι και αυτό είναι γενικότερα ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Η νέα γενιά αποκτά ενεργό ρόλο και λόγο στον κλάδο, κάτι το οποίο κατά βάση μόνο θετικό μπορεί να είναι. Σημαντικό όμως είναι επίσης το ότι το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται και από μέλη με μακρά εμπειρία και μεγάλη συνεισφορά στον κλάδο, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία για τη συνέχιση της εκπροσώπησης των ξενοδόχων της Ρόδου με επιτυχία.

Ποια είναι η προσωπική δέσμευση του Νίκου Γερονικόλα για τη θητεία του στη διοίκηση της ΕΞΡ, ή ποιο είναι το προσωπικό του στοίχημα αν θέλετε;
Έχω την τιμή να συμμετέχω στο συμβούλιο ενός φορέα με πολύ μεγάλη σημασία. Η Ρόδος αποτελεί ναυαρχίδα του τουρισμού σε μια χώρα όπου η ποσοστιαία συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Σε ένα τόπο λοιπόν βαθιά εξαρτώμενο από τον τουρισμό, ο κλάδος των ξενοδοχείων δεν μπορεί παρά να έχει πρωταρχικό λόγο σε οποιοδήποτε θέμα επηρεάζει τον τουρισμό και τις τύχες των ξενοδοχείων μας. Αυτός είναι κοινός στόχος για τον οποίο όλο το συμβούλιο θα εργαστεί ομαδικά, με γνώμονα πρωταρχικά το καλό του τόπου και εν συνέχεια της υπεράσπισης των συμφερόντων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Πείτε μας τώρα πώς είναι να βρίσκεται κανείς σε ένα συμβούλιο και μάλιστα τέτοιου φορέα με έναν αρκετά νέο σε ηλικία πρόεδρο;
Ο πρόεδρος Μανώλης Μαρκόπουλος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη εμπειρία εννιά χρόνων στο Διοικητικό Συμβούλιο επί προεδρίας του κ. Αντώνη Καμπουράκη. Σίγουρα ο πήχης για τον ίδιο αλλά και για όλο το συμβούλιο βρίσκεται ψηλά, η ευθύνη είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις πολλές. Η ΕΞΡ απαριθμεί ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων-μελών και αυτό επίσης προσδίδει ιδιαίτερη δύναμη στο συμβούλιο.
Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με σύνεση και ωριμότητα και πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο βαρυσήμαντο αυτό έργο με επιτυχία.

Ένα από τα ζητήματα με τα οποία πρέπει ως νέα διοίκηση να ασχοληθείτε είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας. Με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα συναντήσεις με το σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν απέδωσαν –ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν και εξώδικα- έχετε κάποια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα;
Οι Ξενοδόχοι της Ρόδου έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι η διατήρηση καλών εργασιακών σχέσεων είναι διαχρονικά ψηλά στις προτεραιότητές μας. Δεν υπάρχει  ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις, είμαστε σε διάλογο με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και με τους πανελλήνιους φορείς και οι συζητήσεις εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικό είναι να υπογραφεί μια δίκαιη σύμβαση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συζητήσεις θα ευδοκιμήσουν και αυτή τη φορά.

Όλα όσα γίνονται για την προβολή και διαφήμιση της Ρόδου σας ικανοποιούν; Πιστεύετε ότι καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού; Και ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται επί… δεκαετίες;
Το σχέδιο προβολής του νησιού χρειάζεται συχνά αναθεώρηση ώστε να συμβαδίζει με τους στρατηγικούς του στόχους. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όμως είναι και θέμα ουσίας του προϊόντος. Πριν πάμε στο θέμα του χειμερινού τουρισμού, θα πρέπει καταρχάς να εντείνουμε τις προσπάθειες για ζήτηση στα άκρα της σεζόν, ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να καταφέρνουν να λειτουργούν  ολόκληρους τους μήνες του Απρίλη και του Οκτώβρη, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα. Σίγουρα σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν δράσεις, event και κυρίως καλά οργανωμένα πολυήμερα φεστιβάλ που έχουν ετήσιο χαρακτήρα σε περιόδους εκτός της υψηλής ζήτησης. Όμως απαιτείται και ένας συντονισμός δράσεων ώστε ο πελάτης που θέλει να έρθει σε αυτό το διάστημα να βρίσκει τον προορισμό έτοιμο να τον υποδεχτεί, ανοιχτά καταστήματα και εστιατόρια αλλά και φυσικά μέσο για να έρθει στον προορισμό. Έχει σημασία ο πελάτης αυτός που θα έρθει, να βρίσκει λόγο να επιστρέψει ξανά στη Ρόδο την ίδια περίοδο.

Από εκεί και πέρα όμως για να εξασφαλίσουμε ζήτηση για τον προορισμό μας κατά τους χειμερινούς μήνες χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες. Απαραίτητες είναι να γίνουν επενδύσεις που να προσελκύουν ενδιαφέρον για τον προορισμό πέραν του τρίπτυχου 3S (ήλιος, άμμος, θάλασσα). Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να συνδράμουν θετικά, αλλά δεν αρκεί η ανάπτυξη μιας μορφής μόνο ώστε να επιτύχουμε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλο “potential” για τον τόπο μας στον γαστρονομικό και στον πολιτισμικό τουρισμό. Ο γαστρονομικός τουρισμός συνήθως επιτυγχάνεται με ταυτόχρονη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής. Ο καλύτερος όμως τρόπος για την ανάπτυξή του, είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία. Όταν οι κάτοικοι παράγουν, προσφέρουν αλλά και αναζητούν οι ίδιοι υψηλή ποιότητα στη γαστρονομία ο προορισμός αποκτά τις βάσεις που χρειάζεται ώστε να εισέλθει δυναμικότερα στο χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού.

Σημαντική επίσης είναι και η εκμετάλλευση και εξέλιξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάςαυτού του τόπου. Σε κάποιες περιπτώσεις, καταλαβαίνω ότι απαιτείται συνεννόηση αρκετών φορέων  αλλά και πολιτική τόλμη καθώς για μεγάλης σημασίας έργα, όπως για παράδειγμα της οποιασδήποτε μορφής εξέλιξη της ιστορίας του Κολοσσού, δύσκολα θα υπάρχει απόλυτη συμφωνία στην κοινωνία.

Ο συνεδριακός και ο αθλητικός τουρισμός αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, στην κατεύθυνση πάντα της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, είναι επίσης από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες σε αυτούς τους τομείς που υπάρχει ανεκμετάλλευτο “potential” και να ωθήσει νέες επενδύσεις προς τους τομείς αυτούς.

Ο κλάδος σας επισημαίνει συνεχώς ότι το προϊόν μας πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό. Αν αυτό δεν επιτευχθεί με μείωση της φορολογίας, πώς μπορεί ο κλάδος να στηριχθεί και να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό;
Σε επίπεδο ξενοδοχειακών μονάδων προσπαθούμε συνεχώς να βρίσκουμε τρόπους ώστε να είμαστε περισσότεροι ανταγωνιστικοί, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, προσαρμόζοντας το προϊόν μας σε τμήματα αγοράς με χαμηλότερο ανταγωνισμό ή μεγαλύτερη ζήτηση, ή επιτυγχάνοντας συγκράτηση του λειτουργικού μας κόστου. Η επένδυση στην τεχνολογία,  το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των μονάδων μας είναι απαραίτητα ώστε τα ξενοδοχεία μας να διατηρούν και να βελτιώνουν την ποιότητά τους.

Σε επίπεδο λοιπόν κλάδου, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός αυξάνεται είναι αλήθεια ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας πλήττεται από υψηλή φορολογία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το μέσο κόστος εργασίας στα ευθέως ανταγωνιστικά τουρκικά ξενοδοχεία, είναι επίσης χαμηλότερο από ό,τι στη χώρα μας. Μια έμμεση μείωση του κόστους εργασίας μέσω των εργοδοτικών εισφορών θα ήταν προς όφελος τόσο της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχείων όσο και του εργατικού δυναμικού, επιτρέποντας την απασχόληση υψηλότερα αμειβόμενου προσωπικού και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων είναι σημαντικό για την παροχή υψηλού επιπέδου ελληνικής φιλοξενίας όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις.

Απαραίτητη είναι η διασφάλιση της ζήτησης για τον προορισμό και η βελτίωση  της ικανοποίησης των επισκεπτών του νησιού έναντι ανταγωνιστικών χωρών. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν σε αυτό ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, οι υπηρεσίες καθαριότητας και υγείας στον προορισμό αλλά και η προφύλαξη των φυσικών πόρων και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του προορισμού μας.
Πάση θυσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να προφυλάσσεται η εικόνα του νησιού ως ένας πολύ ασφαλής  προορισμός.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών και στη Ρόδο πόσο έχουν επηρεάσει τον κλάδο σας και τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας; Σε κάποιες χώρες άρχισε να εφαρμόζεται ήδη σχετική απαγόρευση…
Το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων έμεινε για πάρα πολύ καιρό «χαλαρό». Ο κλάδος μας επηρεάστηκε από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την απουσία πλαισίου ισότητας σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τις υποχρεώσεις και τους κανόνες ασφαλείας αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν προβλήματα στην αγορά ενοικιάσεως κατοικιών. Σε άλλες χώρες θεσπίστηκαν αυστηρότεροι κανόνες όσον αφορά τις προδιαγραφές των ακινήτων. Για παράδειγμα, στις περισσότερες χώρες απαιτείται πιστοποιητικό ασφάλειας, υγιεινής και πυρασφάλειας. Επίσης, σε αρκετές χώρες έχουν επιβληθεί όρια στις διανυκτερεύσεις ή στον αριθμό ενοίκων. Θεωρώ ότι θα πρέπει να θεσπιστούν άμεσα κανόνες διασφάλισης του δίκαιου ανταγωνισμού που ιδανικά θα λαμβάνουν υπόψη και τη γεωγραφική περιοχή.Το ζητούμενο  για τον κλάδο μας είναι πρωταρχικά η διασφάλιση ίσων όρων επαγγελματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά τα παράνομα καταλύματα το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλύτερο και αυστηρότεροπλαίσιο ελέγχου. Έπειτα η πολιτεία μπορεί να παρέμβει με φορολογικά κίνητρα ώστε η εκμίσθωση ως κύριας κατοικίας να προτιμάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές όπου έχει επέλθει κορεσμός.

Δώστε μας μία εικόνα των σημερινών δεδομένων σε ό,τι αφορά την τουριστική περίοδο φέτος. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξή της τελικά;
Το τελευταίο διάστημα οι προ-κρατήσεις στις περισσότερες βασικές αγορές έχουν φυσιολογικό ρυθμό. Παρά τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται σε κάποιες αγορές,  όλα δείχνουν ότι  υπό κανονικές συνθήκες η τουριστική περίοδος για το νησί δε θα απέχει πολύ από τα δεδομένα του 2019. Συνήθως στην έκθεση του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για το πώς θα κυλήσει η τουριστική περίοδος, οπότε πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Η νέα διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Η νέα διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου