«Κοκκινοσκουφίτσα, το τέλος της αθωότητας», ένα θεατρικό έργο και μια σιωπηλή διαμαρτυρία

Η Κοκκινοσκουφίτσα μεγάλωσε και μας ζητάει το λόγο...

«Έχετε ιδέα πόσο προσβλητικό είναι όλοι να σε θυμούνται για ένα σκούφο; Έναν απαίσιο ξεφτισμένο σκούφο που μου έραψε η μάνα μου για να μην κρυώνω. Μην κρυώσω, μην αργήσω, μη μιλήσω σε περαστικούς, μην πάρω καραμέλες από ξένους, μην είσαι πολύ φιλική, μην είσαι εχθρική. Μην φέρεσαι σαν αγοροκόριτσο, μην ντύνεσαι προκλητικά, μη γελάς δυνατά, μη μιλάς, μην εμπιστεύεσαι, μη δίνεις, μην παίρνεις, μη σκέφτεσαι, μην ονειρεύεσαι, μην ερωτεύεσαι, μην αναπνέεις, μην ζεις…
 

Μην, μην, μην…
 Έχετε ιδέα πόσο στενό ήταν το μάλλινο σκουφί που φόρεσαν;
 Έχετε ιδέα πώς είναι να ζεις, να αναπνέεις μέσα σε ένα κορσέ που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα; Ένα κορσέ καλά κρυμμένο κάτω από την κόκκινη μπέρτα. Όλη η υποκρισία, η καταπίεση, η βία περίτεχνα κρυμμένη κάτω από την κουβέρτα μου.»


Η ομάδα ΓΕ.ΦΗ.ΡΑ σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΑΡ, αφού προχώρησε σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία στην Πλατεία Κύπρου την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τις δομές κακοποιημένων γυναικών, θα ανεβάσει το θεατρικό έργο με τίτλο «Κοκκινοσκουφίτσα, το τέλος της αθωότητας».
Πρόκειται για ένα μουσικο-θεατρικό έργο της Νάντιας Σαρρή, το οποίο αποδομώντας πλήρως το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας του Charles Perrault και μεταγενέστερα των αδελφών Grimm, παρουσιάζει την ενήλικη πλέον Κοκκινοσκουφίτσα να αναδιηγείται την ιστορία από την αρχή. Στη διαδικασία της ανασκόπησης της ζωής της, των φόβων, των επιλογών της φτάνει τελικά να κάνει την αυτοκτριτική, περιγράφοντας τη ζωή μια γυναίκας της Δύσης, μιας γυναίκας που μεγάλωσε με το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Στην πορεία της αυτή προς την επίγνωση, την αποδοχή του εαυτού, τη λύτρωση συνομιλεί με μια γυναίκα από τη Σομαλία. Μια γυναίκα που δεν μεγάλωσε με το φόβο του λύκου, αλλά στη σκιά μιας παράδοσης που ακρωτηριάζει τα γεννητικά όργανα μικρών κοριτσιών. Για να καταλήξουν οι δυο ηρωίδες πως, ο,τι κι αν έκαναν τελικά ο λύκος θα τις κατασπάραζε μεγαλώνοντας, βλέπεις γεννήθηκαν ΓΥΝΑΙΚΕΣ.


Το έργο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στις 21:00 με την είσοδο ελεύθερη. Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών και άνω.
Κείμενο: Νάντια Σαρρή
Σκηνοθεσία: Σουσάνα Καρδούλια
Μουσική: Λεωνίδας Σακελλαρίδης
Ερμηνεία: Θάλεια Οικονόμου
Σκηνικά: Βίβιαν Μεσσήνη
Αφίσα-βίντεο: Νίκη Σπάρταλη.