Άμεση κατάργηση της διπλής νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων ζητά η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Άμεση κατάργηση της διπλής νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων ζητά η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Άμεση κατάργηση της διπλής νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων ζητά η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 321 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου αναφέρει τα εξής:

Το αδίκημα της εγκατάλειψης θύματος, που οδηγεί σε έκθεση της ζωής σε κίνδυνο τιμωρείται με βάση το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικας με ποινή κάθειρξης έξι (6) ετών.

Η έννοια της ισονομίας παραβιάζεται κατάφωρα όταν για το ίδιο αδίκημα (εγκατάλειψη θύματος)αν αυτό τελεστεί από οδηγούς μηχανοκινήτων μέσων (άρθρο 43 του ΚΟΚ) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών .

Και δυστυχώς η εγκατάλειψη των θυμάτων τους από οδηγούς μηχανοκινήτων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους. Στην απόγνωση που νιώθουν οι οικογένειες που θα πληροφορηθούν τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό του αγαπημένου τους ανθρώπου θα προστεθεί το «καθήκον» της αναζήτησης μαρτύρων προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης, αν φυσικά αυτό συμβεί.

Όταν ο δράστης ταυτοποιηθεί ή κάποιες φορές παραδοθεί (πάντα μετά την παρέλευση του αυτοφώρου και σε χρόνο που δεν είναι πλέον δυνατή η ανίχνευση αλκοόλ στο αίμα του) όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αυτό που θα ακολουθήσει είναι η άμεση απελευθέρωση του και η απόδοση σ αυτόν της άδειας οδήγησης (αν έχει).

Αυτό συμβαίνει, είτε το θύμα πεθάνει επί τόπου, είτε επιζήσει και πεθάνει ημέρες μετά το συμβάν, είτε επιζήσει και μείνει ανάπηρο.

άδεια οδήγησης είτε όχι. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν ο δράστης είναι υπότροπος και έχει σκοτώσει ξανά οδηγώντας.

Η πρωτοφανής αυτή διακριτική ποινική αντιμετώπιση των αυτουργών της εγκατάλειψης αν ο δράστης είναι οδηγός μηχανοκίνητου έχει προφανή επίπτωση στη γιγάντωση αυτού του φαινομένου και την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση της πιο αποκρουστικής και ιδιοτελούς συμπεριφοράς.

Σαν πολίτες, μέλη οικογενειών θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η ευνοική συμπεριφορά που έχει θεσπιστεί με το άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ. υπέρ των οδηγών που εγκαταλείπουν τα θύματα τους.

Η ιδιότητα του οδηγού δεν προσδίδει κανένα προνόμιο ειδικής μεταχείρισης ούτε αποτελεί ελαφρυντικό για όσους υποπίπτουν στο έγκλημα της εγκατάλειψης θύματος.

–Ζητάμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ. και την εκδίκαση όλων των υποθέσεων εγκατάλειψης θυμάτων με βάση το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα.

Υπόγραψε το ψήφισμα

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!