Έρευνες και μελέτες για την τοπική οικονομία από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Έρευνες και μελέτες για την τοπική οικονομία από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Έρευνες και μελέτες για την τοπική οικονομία από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1148 ΦΟΡΕΣ

Ανέλαβε πρωτοβουλία η ΕΞΡ που ζητά τη συνεργασία του Οικονομικού Επιμελητηρίου

“Οπλοστάσιο” με έρευνες, μελέτες και στοιχεία που θα αποτυπώνουν την κατάσταση στην τοπική οικονομία και την συνεισφορά του τουρισμού σκοπεύει να δημιουργήσει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη ανέλαβε πρωτοβουλία, ζητώντας συνάντηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με σκοπό να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας.

Πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας προσπάθεια, η αναγκαιότητα της οποίας είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, χωρίς να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που είχαν γίνει.

Ήδη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Ιωάννης Χατζής, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κώστα Ζωγραφίδη, στην οποία του καταθέτει τους προβληματισμούς του για το θέμα αυτό και την πρόταση συνεργασίας.

Ειδικότερα, αναφέρει γι’ αυτήν τα εξής:
“ Αξιότιμε Πρόεδρε,

Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ για την επανεκλογή σου στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε αξιόλογους νέους, που παράλληλα έχω και την τιμή να αποκαλώ φίλους, σε νευραλγικές θέσεις να παλεύουν για την πρόοδο των ακριτικών νησιών μας.

Το φορολογικό πλήγμα στα προϊόντα, όπως είναι το αλκοόλ, αλλά κυρίως στο φόρο προστιθέμενης αξίας, έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον πλούτο των Δωδεκανήσιων. Οι ξενοδόχοι παρακολουθούμε την αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια αλλά τα ταμεία μας είναι συρρικνωμένα. Είμαι σίγουρος όμως, ότι τέτοιες συζητήσεις αποτελούν καθημερινότητα στις επαφές που έχεις με τις επιχειρήσεις, καθώς και ότι γνωρίζεις τα θέματα άριστα.

Με την παρούσα επιστολή, θέλω να επιστήσω την προσοχή σου σε επιστημονικές και επιχειρηματικές ανησυχίες για θέματα που δεν μπορούμε να μετρήσουμε στους ισολογισμούς μας. Πολλά από αυτά τα θέματα μας επηρεάζουν καθημερινά αλλά δυστυχώς οι λύσεις επεκτείνονται σε μακροοικονομικό ορίζοντα. Τον ίδιο ορίζοντα που έχουν όμως και οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, τις οποίες καλούμαστε σαν ξενοδοχειακός κλάδος να υλοποιήσουμε για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί.

Η έλλειψη ερευνών αρχίζει να αποτελεί εχθρό όποιας σοβαρής προσπάθειας μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Δωδεκανήσιοι για να προστατεύσουμε την οικονομία μας.

Οι φορείς του νησιού πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν το οικονομικό αποτύπωμα σε πράγματα αυτονόητα, όπως το επιπλέον κόστος της νοικοκυράς στην αγορά αγαθών στην παραμεθόριο, αλλά και σε πράγματα σύνθετα, όπως η διαρροή του δυνητικού ΑΕΠ της χώρας από την επιβολή αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στην διαμονή.

Ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν 772,000 ανέργους ή 16,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας, στα νησιά δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό να στελεχώσει τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο στις περιοχές όπως είναι η Νότια Ρόδος και τεράστιο στις μικρές περιοχές όπως είναι η Σύμη. Όποια ζήτηση προσωπικού καλύπτεται με προσφορά από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή από την αλλοδαπή, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην τοπική οικονομία.

Οι “ξένοι” εποχιακά εργαζόμενοι συμφωνούν σε αμοιβές με διατροφή και διαμονή για το 6μηνο απασχόλησης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους να δαπανάται σε περιοχές εκτός των νησιών ή ακόμα χειρότερα και εκτός της χώρας. Παρόμοιο πρόβλημα με αυτό παρατηρήθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα.

Η τελευταία καταμέτρηση του πληθυσμού που έγινε στο νησί ήταν το 2010 με την απογραφή που ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο να φθάνει τα 115,490 άτομα. Οι αφίξεις το 2010 φθάσανε το 1,433,533. Το 2019 οι αφίξεις αγγίξαν τις 2,343,779 και ενώ δεν υπάρχει καμία μελέτη για το πώς κινήθηκε ο πληθυσμός, αισθανόμαστε καθημερινά στις επιχειρήσεις μας ότι η αύξηση ήταν κάθε άλλο από ανάλογη.

Σε μια χώρα που η πρωτεύουσα έχει 50% του πληθυσμού, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική παραγωγή πλούτου για να παράγει ανάλογη εργασία, είναι πλέον αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν πληθυσμιακές ανακατατάξεις και καλύτερη πολιτική αποκέντρωσης. Τα φαινόμενα αυτά έχουν οδηγήσει και σε μείωση του βιοτικού επιπέδου των ντόπιων διότι δεν υπάρχουν πλέον ποιοτικές εναλλακτικές στέγασης.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το οποίο οφείλει να μας προβληματίζει, είναι όχι μόνο να αποτυπώσουμε την συνεισφορά της Ρόδου στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και να αποτυπώσουμε τους κλάδους από τους οποίους προέρχεται. Με κάποια στοιχεία της ICAP, υπολογίζουμε τον καθαρό Τζίρο των Ροδιακών ξενοδοχείων περί τα 1,2 δις ευρώ. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει ο τουρισμός στην οικονομία με βάση τον πολλαπλασιαστή του ΙΝΣΕΤΕ θα πρέπει να μας δίνουν έμμεσο τουριστικό ΑΕΠ που ξεπερνάει τα 3δις ευρώ.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε σχέση με άλλους προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η εξάρτηση της Δωδεκανήσου από τον Τουρισμό είναι τεράστια και συνεπώς η μειωμένη διασπορά σε παραγωγικούς κλάδους αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να καταθέτουμε σωστά, εμπεριστατωμένες -επιστημονικά- προτάσεις στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς και να δοθούν κίνητρα στους Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν σε άλλους τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή.

Σε προσκαλούμε στα πλαίσια της ΕΞΡ, σε μια συνάντηση εργασίας, στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε λύσεις τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θετική έκβαση θα είναι να δημιουργήσεις μια επιστημονική ομάδα που να καλύπτει τα πολυάριθμα άλλα θέματα που δεν έχουν αναφερθεί στην συγκεκριμένη επιστολή. Η ομάδα αυτή δύναται να γίνει με συντονισμό της ΕΞΡ. Τέλος, μπορεί ακόμη να αξιοποιεί τις πολλές έρευνες που γίνονται από το ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ και την τράπεζα της Ελλάδος για να αποκωδικοποιείται η πραγματική αποτύπωση για την τοπική μας οικονομία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ιωάννης Χατζής, CFA Εκτελεστικός
Αντιπρόεδρος ΕΞΡ”

H έλλειψη ερευνών αποτελεί εχθρό της όποιας σοβαρής προσπάθειας, για να προστατεύουμε την οικονομία μας  επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Ιωάννης Χατζής
H έλλειψη ερευνών αποτελεί εχθρό της όποιας σοβαρής προσπάθειας, για να προστατεύουμε την οικονομία μας επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Ιωάννης Χατζής

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά