Θα μεταφερθεί σύντομα σε άλλο χώρο η δημοτική βιβλιοθήκη Ρόδου

“Θέμα ημερών είναι η μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης από τη Ροδιακή Έπαυλη σε χώρο που θα ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα με την εργολαβία ανάπλασης του εμβληματικού κτηρίου”, δήλωσε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανος Δράκος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και κατά την οποία αναφέρθηκε σε όλα τα έργα της αρμοδιότητάς του τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται.

Καταρχάς, για το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα στελέχη της δημοτικής βιβλιοθήκης και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πού θα μεταφερθεί ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με την εργολαβία μιας και στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ενταγμένο το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου της, για το οποίο γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης. Στη συνέχεια, ανέφερε τα δύο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συντήρηση του σταδίου «Διαγόρας», ενώ υπενθύμισε ότι έχει κατατεθεί και η πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, για έργο μεγάλης κλίμακας.

Επίσης, γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς, ενώ θα γίνει ηλεκτρομηχανολογική μελέτη των εγκαταστάσεων της, καθώς και μελέτη για τη δημιουργία υποσταθμού και υπογειοποίησης των καλωδίων. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι επεμβάσεις στην ανατολική και βόρεια όψη του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου στο πλαίσιο του προγράμματος «συνεργείν»-θα γίνουν και σχετικές ημερίδες που θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις.

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι πλημμύρισε το υπόγειο του Δημαρχείου με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έγγραφα των πολιτών και διαπίστωσαν ότι προήλθε από διαρροή στις τουαλέτες του Δημοτικού Θεάτρου, οπότε και ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεών τους. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του δημοτικού κτηρίου στην Απολακκιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα της επισκευής όψεως του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ, της αποκατάστασης του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Κισθηνίου, όπως και της αποκατάστασης των κτηρίων «Ακάβη».

Όσον αφορά στην Υπηρεσία Δόμησης δημοπρατείται η ψηφιοποίηση του αρχείου καθώς, όπως είπε, στο χώρο που φυλάσσεται είναι άθλιες οι συνθήκες. Μάλιστα, σχεδιάζεται η μεταφορά του, όπως και η μεταφορά των υπηρεσιών. Τέλος, σχεδιάζονται: Στο στάδιο της σύνταξης μελετών βρίσκονται για τις αναπλάσεις πλατειών μνημειακών συνόλων της Ρόδου, όπως η πλατεία του Δημαρχείου Αρχαγγέλου, της Λίνδου κτλ.

Παράλληλα, εκπονείται μελέτη αποκατάστασης νερόμυλων και αλευρόμυλων και η αξιοποίησή τους για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.