Κορωνοϊός: πανικός, στίγμα και κερδοσκοπία

Ο πανικός για το κάθε τι και η υστερία λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και ίσως και αλλού ωφελεί μονάχα όλους εκείνους που κατευθύνουν την οικονομία της χώρας αλλά πάνω απ’ όλα τη μεγάλη κερδοσκοπία που λαμβάνει χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το γεγονός του αδειάσματος ραφιών στα σούπερ μάρκετ και η μεγάλη  αύξηση του τζίρου καταλαβαίνουμε όλοι ποιους ωφελεί και γιατί. Το δυστύχημα όμως είναι ότι θύματα αυτής της κορωνοιοφοβίας είναι και μορφωμένοι άνθρωποι, δείγμα ότι ο πανικός δεν κάνει διακρίσεις.

Όσο τα ύποπτα κρούσματα του εν λόγω ιού θα κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο η υστερία θα μεγαλώνει, με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες πράξεις από μεγάλη μερίδα πολιτών. Ο στιγματισμός των ατόμων που νοσούν, από την άλλη, το κυνήγι της αποκλειστικής είδησης για το περιβάλλον και τους οικείους του νοσούντα, η ανεξέλεγκτη φημολογία αλλά και η ατιμώρητη διασπορά ψευδών ειδήσεων από κάποιους συναδέλφους δημοσιογράφους – τρανταχτά ονόματα της συμφοράς, το μόνο που κάνουν είναι να πυροδοτούν επικίνδυνα σενάρια και συνομωσιολογίες, με καθολικό αντίκτυπο στη λογική σκέψη του καθενός.

Δεν μιλάμε δηλαδή πια μόνο για την ασύδοτη έκφραση  εκφοβιστικών λογιδρίων που παραπλανούν το λαό αλλά σαρωτικών και παραπλανητικών θεωριών που μπορεί να κάνει ακόμη και ένας μη ενασχολούμενος με τα ιατρικά. Οι θεωρίες είναι πολλές, από το πώς εμφανίστηκε αυτός ο ιός, μέχρι το πώς μεταδόθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό  διάστημα σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια είναι φυσικό να σερβίρονται κάθε είδους απίθανες ιστορίες και να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος από τα πραγματικά του προβλήματα, χωρίς βέβαια να θέλω να πω ότι δεν είναι όντως παράξενο πως μας προέκυψε τόσο σύντομα ένας τέτοιος επικίνδυνος ιός.

Θα επιμείνω και πάλι όμως στο ότι όλα ξεκινούν από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, κάτι που παράγει ευθέως νέες ασθένειες και καταστρέφει την καθημερινότητα του καθενός.

Η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη πορεία της επιστήμης, τα χωρίς όρια πειράματα σε ζώα και ανθρώπους, η φυλάκιση της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης υπό την προστατευτική ομπρέλα του «ξερολισμού» που δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση την επίσημη εξουσία αλλά παίζει το παιχνίδι της, με δεδομένο το γεγονός ότι οι μάζες στο τέλος επαφίενται στις κυβερνήσεις να τους λύσουν τα προβλήματα, όλα αυτά οδηγούν στην περαιτέρω άλωση των ιδεών και επιθυμιών για κάτι καλύτερο σε τούτη τη σύντομη ζωή.

Στην περίπτωση του κορωνοιού όλοι και όλες περιμένουν από το κράτος να πάρει μέτρα στα μέσα μεταφοράς, να επιβάλλει με νομοθετήματα την κυκλοφορία με μάσκες, να βάλει σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές και φυσικά τους νοσούντες, χωρίς κανείς να εξετάζει όμως από ποιους γίνονται όλα αυτά και ποιοι τα προκαλούν. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες, όπου έχουν υπάρξει κρούσματα του κορωνοιού.

Η σκέψη λοιπόν θα έπρεπε να είναι στο να καταγγελθεί η διεθνής συνομωσία για την πρόκληση παρομοίων συμβάντων που όσο αφήνονται, τόσο μεταβάλλουν άρδην τις παγκόσμιες οικονομίες.

Το στίγμα λοιπόν θα πρέπει να κατευθυνθεί προς όλες τις κυβερνήσεις αλλά ιδίως την επιστημονική κοινότητα  που ενώ γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, κάνουν πως δεν ευθύνονται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν κάθε φορά.

Είτε λοιπόν ο ιός κατασκευάστηκε στα εργαστήρια και τους ξέφυγε, είτε είναι αποτέλεσμα του καταστροφικού σημερινού τρόπου ζωής, είτε οι κυβερνήσεις πιάστηκαν στον ύπνο και τώρα δεν μπορούν ελέγξουν την κατάσταση, το στίγμα δεν πρέπει να αφορά τον διπλανό μας αλλά αυτούς που κατευθύνουν και ορίζουν τη ζωή μας.

Ας μην περιμένουμε λοιπόν τίποτε από το επίσημο κράτος, αφού στο τέλος αυτό είναι που πρέπει να απολογηθεί για τις καταστάσεις που ζούμε. Ίσως τελικά αυτές οι καταστάσεις να μας κάνουν να αναλογιστούμε ποιους δοξάζουμε όταν μας δίνουν μερικά ευρώ παραπάνω και ποιους δοξολογούμε κάθε τέσσερα χρόνια.

Πανικός και υστερία για τον διπλανό μας θα πρέπει να επιστρέφεται σε αυτούς που τον προκαλούν και που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά λόγω του ότι η κερδοσκοπία συντελείται κρυφίως και βάσει σχεδίου.