Τουρκικά ΜΜΕ: Προσφυγικές ροές (και) από Αττάλεια προς Καστελόριζο

Επί ποδός βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στον Έβρο, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν για τέταρτη συνεχή ημέρα κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τις προηγούμενες ημέρες, μετανάστες και πρόσφυγες προσπάθησαν να ανοίξουν τρύπες για να περάσουν, ενώ ιδιαίτερο σκηνικό έχει στηθεί την ίδια στιγμή στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, άρχισαν ροές προσφύγων και μεταναστών από την Αττάλεια προς το Καστελόριζο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και αναμεταδίδει η ιστοσελίδα Sigmalive, πρόσφυγες καταφτάνουν μέσω του αυτοκινητόδρομου του Κας D-400 στις ακτές της Αττάλειας περιμένοντας βάρκες να τους μεταφέρουν απέναντι στο Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις 2.1 χλμ.

Ανάμεσά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά, οι οποίοι εξοπλίζονται με σωσίβια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αναμένεται να φτάσουν κι άλλοι πρόσφυγες στην Αττάλεια για να περάσουν απέναντι στο ελληνικό νησί.

Εμπρηστικός Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε την Κυριακή ότι θα αφήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας του με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα και Βουλγαρία – για τους πρόσφυγες.

«Εκατομμύρια πρόσφυγες» θα κινηθούν προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Η περίοδος της μονομερούς αυτοθυσίας της Τουρκίας σε σχέση με τους πρόσφυγες τελείωσε» ανέφερε μιλώντας στην Άγκυρα. «Από τη στιγμή που ανοίξαμε τα σύνορά μας, ο αριθμός προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη έχει φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό το νούμερο σύντομα θα είναι εκατομμύρια» προειδοποίησε.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ μετά από συνομιλίες που θα έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Με καλούν και λένε: «κλείστε τα σύνορα». Είπα ότι είναι πολύ αργά, η Δύση πρέπει να μοιραστεί το βάρος της ευθύνης για τους πρόσφυγες» σημείωσε.

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: https://www.in.gr/