Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ  το  παρακολούθησαν 800 μαθητές και μαθήτριες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης. Το επιλεγμένο προσεχτικά οπτικοακουστικό υλικό προσέφερε  μια καλή ευκαιρία για τη γνωριμία των μαθητών με τον κινηματογράφο ως (έβδομης) τέχνης, με το λογοτεχνικό βιβλίο και τη μεταξύ τους  σχέση. Το οπτικοκουστικό αυτό υλικό, με τον ξεχωριστό τρόπο πρόσληψης από ένα (ετερογενές) ηλικιακά/μαθησιακά/πολιτισμικά μαθητικό κοινό, μπορεί να κινητοποιήσει την παιδική περιέργεια και δημιουργικότητα, να γίνει το έναυσμα για δραστηριότητες Κινηματογραφικής Παιδείας και Φιλαναγνωσίας στην τάξη και στο σχολείο. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος.

            Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 έγιναν Προβολές για παιδιά των Δημοτικών Σχολείων.

            Την ταινία «Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ», παρακολούθησαν 495 μαθητές και μαθήτριες Ε΄, Στ΄ τάξεων από 7 Δημοτικά Σχολεία του νησιού,(Κρεμαστής, Έμπωνα, 3ο, 6ο, 13ο Ρόδου, 3ο Ιαλυσού, 1ο Καλυθιών) σε 3 αίθουσες του Κινηματογράφου ΠΑΛΛΑΣ. Τα παιδιά παρακολούθησαν με προσήλωση την ταινία και στη συζήτηση που ακολούθησε πραγματεύτηκαν τις αξίες της συνεργατικότητας, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης.

            Πριν από την ταινία, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους Το κλειδί, δημιουργία των μαθητών του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και πραγματεύεται τα ζητήματα της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

 
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 έγιναν Προβολές για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων – Λυκείων.

            Η ταινία «Η γοητεία του σκαντζόχοιρου» προβλήθηκε σε 315 μαθητές και μαθήτριες, από Γυμνάσια και ΕΠΑΛ της πόλεως Ρόδου ( 1ο , 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο, 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου). Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ταινία και στη συζήτηση που ακολούθησε, διαπραγματεύτηκαν τις βασικές αξίες που προκύπτουν από την κινηματογραφική αφήγηση, την αξία και το νόημα της ζωής, τις αξίες της συντροφικότητας, της αγάπης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

            Πριν από την ταινία, προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Soar» της Alyce Tzue, η οποία πραγματεύεται την αξία των στόχων στη ζωή του καθενός, την προσπάθεια και την επιμονή για την επίτευξη τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες αλλά και την αξία της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

            Και τις δύο ημέρες στο τέλος προβλήθηκε και το εκπαιδευτικό video  μικρού μήκους με θέμα «Το κινούμενο σχέδιο: Τέχνη και τεχνική», παραγωγή του Προγράμματος  Πάμε Σινεμά του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων από το πρώτο σκίτσο μέχρι το τελικό και πληροφορήθηκαν για την ιστορία του κινηματογράφου. Οι συνεργαζόμενοι φορείς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του εκπαιδευτικού κινηματογραφικού αυτού διήμερου.

            Ευχαριστούμε τα σχολεία και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία και την υποστήριξη σε όλες τα στάδια της διοργάνωσης του εκπαίδευτικού προγράμματος. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την άψογη κινηματογραφική συμπεριφορά τους. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ για τη διαρκή συνεργασία του.

            Οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς υπόσχονται να συνεχίσουν τις κοινές τους δράσεις,  γιατί όπως είχε σημειώσει η αείμνηστη Λουκία Ρικάκη:

«Ο Κινηματογράφος, η Τέχνη μαζί με την Εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος και ο πιο ευχάριστος για να διαμορφωθούν συνειδήσεις  που θα ανταποκρίνονται θετικά στα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».