Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αναβάθμισης των Πεταλούδων

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αναβάθμισης των Πεταλούδων

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αναβάθμισης των Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γ. Ιατρίδης

...Αγνώριστη θα είναι η Κοιλάδα των Πεταλούδων από τις αρχές της σεζόν οπότε και θα είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες της αφού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιάννη Ιατρίδη, με γοργούς ρυθμούς έχουν προχωρήσει όλες οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του, χθες, ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στους πυρετώδεις ρυθμούς με τους οποίους γίνεται αυτή την περίοδο η προετοιμασία για όλα τα υποκαταστήματα που διαχειρίζεται η Εταιρία ώστε η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να τα βρει καθ’ όλα έτοιμα αλλά και αναβαθμισμένα. Αναλυτικά:

Για την Κοιλάδα των Πεταλούδων
Καταρχάς, ο κ. Ιατρίδης θέλησε να αναφερθεί σε δύο θέματα που εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικά, όπως είπε. Το ένα αφορά στη μελέτη που έχουν κάνει για τον πίνακα υλοτομίας αφού πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Το δεύτερο είναι η μελέτη για το δρόμο διαφυγής που πρέπει να γίνει επειγόντως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά η πυρασφάλεια του χώρου. Η μελέτη έγινε από τους μηχανικούς της ΔΕΡΜΑΕ, με τη βοήθεια εξωτερικών τοπογράφων, επίσης έχουν πάρει τις άδειες από το Δασαρχείο ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ περίπου.


Σημειώνεται ότι αφορά σε έναν δρόμο 2.700 μέτρων που θα βοηθήσει πάρα πολύ όχι μόνο στην πυρασφάλεια αλλά και στην ηρεμία που πρέπει να δώσουν στο χώρο. Όπως εξήγησε ο κ. Ιατρίδης, πρόκειται για έναν δρόμο πολύ κομβικό αφού συνδέει το πάνω πάρκινγκ με τον Καλαμώνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι κατέθεσαν πρόταση για το έργο σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στα ιδιόκτητα δάση, το οποίο έληγε 28 Φεβρουαρίου ωστόσο δόθηκε μία παράταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Όσο αφορά στον πίνακα υλοτομίας, έκαναν μία σύμβαση με δασολόγο και κατέθεσαν πρόταση και γι’ αυτό στο πρόγραμμα.

Ακόμη, υπεγράφη η σύμβαση που αφορά στο Μουσείο των Πεταλούδων, προϋπολογισμού 400 χιλιάδων ευρώ περίπου, η οποία αφορά συνολικά στην παρέμβαση και τη συντήρηση του κτιρίου αλλά και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μέσα στο Μουσείο. Σημειώνεται ότι η μελέτη υπήρχε και απλά έκαναν μία επικαιροποίηση με τον ίδιο μελετητή ούτως ώστε μέχρι τα τέλη Απριλίου να μπορέσουν να καταθέσουν το τεχνικό δελτίο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας για να χρηματοδοτηθεί και αυτό το έργο.


Για την υφιστάμενη κατάσταση
Ερωτηθείς ο κ. Ιατρίδης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Κοιλάδα, μετά τις καταστροφές που υπέστη με τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων μηνών, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του αφού, όπως είπε, βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, τα έργα προχωράνε πολύ καλά και πιστεύει ότι η Κοιλάδα των Πεταλούδων θα πάρει μία εντελώς άλλη μορφή, θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα πάντα γίνονται εκ θεμελίων, δηλαδή από τα παλιά δεν μένει τίποτα ενώ οι παρεμβάσεις που κάνουν είναι πολύ σημαντικές. Έτσι, τέλη Μαρτίου με 10 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις και έτσι από τις αρχές της σεζόν θα μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν αυτό το εμβληματικό τοπίο που «το προσέχουμε σαν τα μάτια μας» όπως είπε.

Για τις καντίνες
Σχετικά με τα αναψυκτήρια στην παραλία του Έλλη (σ.σ. τις καντίνες) η προσπάθειά τους εστιάζεται στη λειτουργική τους αναβάθμιση αλλά και τη βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζουν και μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και είπε ότι πρόκειται για «κατάντια» για την περιοχή που είναι «βιτρίνα» του νησιού.

Εδώ και πέντε μήνες, λοιπόν, εργάζονται με τους μηχανικούς για να μπορέσουν να καταθέσουν την πρόταση και στην Κτηματική Υπηρεσία αλλά και στο Υπουργείο Τουρισμού για να βγει μία διαπιστωτική πράξη.

Είπε, ακόμη, ότι δούλεψαν πάρα πολύ και για τα οκτώ αυτά καταστήματα, την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν όλους τους φακέλους και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορέσει να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό και θα τα δημοπρατήσουν γρήγορα αφού θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό για τον οποίο, ως γνωστόν, απαιτούνται εξήντα ημέρες δημοσίευσης. Θα προσπαθήσουν, πάντως, να ξεπεράσουν την υποχρέωση αυτή, να είναι διεθνής ο διαγωνισμός δηλαδή, ώστε να απαιτηθεί μόνο προσυμβατικός έλεγχος, κάτι που θα μειώσει το χρόνο στο μισό περίπου.


Για τις «Πηγές Καλλιθέας»
Στο Μνημείο των «Πηγών» εργάζονται σε δύο φάσεις: Παρά το γεγονός ότι λειτουργούν με πίεση, όπως είπε, αφού τα συνέδρια ξεκινούν από την 1η Απριλίου, ρίχνουν το βάρος στο θέατρο για το οποίο ευελπιστούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Ήδη έχουν τελειώσει τα στατικά και τα αρχιτεκτονικά, έχουν πάρει τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και προσπαθούν να δώσουν μία καλύτερη λειτουργία συνολικά ώστε να μπορεί και το θέατρο να εξυπηρετεί.

Μάλιστα, βρήκαν μία χρυσή τομή με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ώστε το παλιό κομμάτι, στην ανατολική πλευρά ,να μπορέσει να μετατραπεί σε ένα αναψυκτήριο για να καλύπτει και τις ανάγκες από τη λειτουργία του θεάτρου ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα σχέδια, κάτι που θα ήταν χρονοβόρο.

Το δεύτερο που ετοιμάζουν εκεί είναι το κομμάτι που βρίσκονταν τα παλιά αντλιοστάσια που αντλούσαν το νερό από τις πηγές, όπου υπήρχε ένα κτίσμα το οποίο ήταν καλυμμένο με τα μηχανολογικά και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουν βγάλει την άδεια οικοδομής, έχει προχωρήσει και σε δύο-τρεις ημέρες αναμένεται να μπει μέσα ο εργολάβος ώστε να το φτιάξει και να μην παρουσιάζει αυτή την άσχημη εικόνα που έχει σήμερα.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν στο βάψιμο συνολικά του χώρου, έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και μέχρι τέλη Μαρτίου το Μνημείο θα είναι έτοιμο, θα έχει καθαριστεί κτλ.

Για τον Προφήτη Ηλία
Ο κ. Ιατρίδης, ενημέρωσε ακόμη ότι την Πέμπτη (καιρού…επιτρέποντος) θα μεταβεί στις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία όπου υπήρχε μεγάλο θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ώστε να ετοιμάσουν το σχέδιο δράσης και γι’ αυτά.

Ένα σχέδιο που έχει είναι να «παντρέψει» τις κατασκηνώσεις με το «Έλαφος» και «Ελαφίνα» ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησής τους και να εξετάσουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με στόχο να είναι λειτουργικό και να μπορεί ο επιχειρηματίας να έχει μία βιώσιμη επιχείρηση. Μάλιστα, έχει αναθέσει μία σχετική οικονομικοτεχνική μελέτη και βάση αυτής και με το ιδιοκτησιακό τακτοποιημένο, θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

Πάντως, δεν παρέλειψε, ακόμη, να τονίσει ότι πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι του νησιού και αν αναδειχθεί και προβληθεί σωστά θα υπάρξουν αποτελέσματα πολύ θετικά που θα έχουν αντίκτυπο σε όλο το νησί.

Για το Θέρμαι
Καταρχάς, ο κ. Ιατρίδης θύμισε ότι είναι δασικό το κομμάτι και είπε ότι υπάρχει πρόταση από επιχειρηματία για να κάνει μία ήπια παρέμβαση στο χώρο, η οποία όμως απαιτεί την έγκριση από το δασαρχείο.

Προχθές κατατέθηκε η πρόταση αυτή, το εξετάζουν τώρα να δουν πως μπορεί να υλοποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί και αυτό με τον καλύτερο τρόπο και με το μεγαλύτερο μέρος του να παραμένει κοινόχρηστο. Η πρόταση που κατατέθηκε έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρου αναψυχής για παιδιά, χωρίς κανένα κτίσμα, κάτι που διερευνούν. Όπως και να ‘χει, πάντως, θα βγει σε διαγωνισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Ιατρίδης, δεν παρέλειψε να πει ότι τα εμβληματικά ακίνητα του Δήμου, και για την πόλη αλλά και για το νησί, όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, οι «Πηγές Καλλιθέας», ακόμα και το φράγμα της Απολακκιάς που τα κτίρια τα διαχειρίζεται η ΔΕΡΜΑΕ, είναι αυτά που «πουλάει» το νησί και πρέπει να αλλάξει η λογική μας και να τα προβάλουμε περισσότερο. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να τα αναβαθμίσουμε και να τα αναδείξουμε με παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Ζευγάρι νεαρών ρομά έκαναν ανήθικες προτάσεις σε ανήλικη, αντέδρασε και την δάγκωσαν

Επανέρχεται το «Πρέβελης» στα νησιά μας