Τη Δευτέρα στη Ρόδο για την Παλιά Πόλη η υπουργός Πολιτισμού

Τη Δευτέρα στη Ρόδο για  την Παλιά Πόλη η υπουργός Πολιτισμού

Τη Δευτέρα στη Ρόδο για την Παλιά Πόλη η υπουργός Πολιτισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 872 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται ότι θα δρομολογηθεί το θέμα της προγραμματικής σύμβασης

Την (πολυπόθητη) υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αναμένεται να επισφραγίσει με την παρουσία της ίδια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, η οποία θα βρίσκεται στη Ρόδο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της αυτό αλλά και για μία σειρά από άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας για το νησί και την περιοχή μας.

Όπως είχε ανακοινωθεί, λοιπόν, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, υπό την ίδια την κα Μενδώνη, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Δευτέρα η ίδια θα βρίσκεται στη Ρόδο, συνοδευόμενη και από την Ειδική Σύμβουλο για θέματα επικοινωνίας κα Άννα Παναγιωταρέα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Υπουργός έρχεται εδώ για την πραγματοποίηση συναντήσεων για την Προγραμματική Σύμβαση της Παλιάς Πόλης, και κατά την παραμονή της θα πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, με υπηρεσιακούς παράγοντες της αρχαιολογικής υπηρεσίας και με αυτοδιοικητικούς φορείς.

Αντικείμενο των συσκέψεων, εκτός από το παραπάνω, θα είναι η πορεία εξέλιξης των υπό ένταξη έργων στο ΕΣΑΠ καθώς και ο προγραμματισμός ένταξης έργων στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Επίσης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πλούσια είναι και η ατζέντα των θεμάτων που έχουν να τις θέσεις οι τοπικοί φορείς καθώς η κα Μενδώνη χειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο με πρώτης προτεραιότητας ζητήματα ειδικά για το νησί της Ρόδου.

Η νέα Προγραμματική Σύμβαση
Εδώ και δεκαπέντε και πλέον χρόνια που έληξε η Π.Σ. για το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Δήμου της Ρόδου και όλων των τοπικών φορέων η σύναψη μίας νέας καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προστασία και διάσωση της Παλιάς Πόλης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτό, με αποκορύφωμα τη σύσκεψη στην οποία μετείχε και ο ίδιος, όπως και ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στο Υπουργείο.

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, μετά τη σύσκεψη εκείνη, ανέφερε ο κ. Κόνσολας:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου θα συμμετέχουν στη νέα και επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση η οποία θα δρομολογηθεί οριστικά, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού. κα. Μενδώνη και του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Κόνσολα, στη Ρόδο στις αρχές Μαρτίου».

Σημειώνεται ότι, στη σύσκεψη αυτή, συζητήθηκαν και καθορίστηκαν οι όροι της νέας Π.Σ.. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εκπόνηση master plan για τη Μεσαιωνική Πόλη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας τα προβλήματα αυτού του μοναδικού Μνημείου. Επίσης, θα καθοριστεί το αντικείμενο των μελετών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων υλοποίησης άμεσων έργων, ενώ θα καταγραφούν κι εκείνα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος εικοσαετίας.

Οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις και τα έργα της προγραμματικής σύμβασης θα προέλθουν από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, αλλά και από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Δήμαρχος
Την ικανοποίησή του, δεν έκρυψε, όμως, με πρόσφατες δηλώσεις του για την εξέλιξη αυτή και ο κ. Καμπουράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Υπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης και τις ανάγκες της, ακόμη ότι είναι πολύ συνειδητοποιημένη για σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προς όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, όμως, άκουσε και τη δική τους αγωνία για την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον των μονίμων κατοίκων.

Άλλα θέματα
Ο Δήμαρχος αλλά και οι τοπικοί φορείς, αναμένεται να θέσουν ακόμη στην Υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Λίνδο, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, ο κ. Κόνσολας αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την προοπτική ενός ενιαίου εισιτηρίου εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Δωδεκανήσου.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναμένεται να θέσει στην Υπουργό όλα τα θέματα της Περιφέρειας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε ακόμη

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου

Ποιοι ορίστηκαν ένορκοι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου