Δόγμα «επιθετικής επιτήρησης» από το Λιμενικό

Δόγμα «επιθετικής επιτήρησης» από το Λιμενικό

Δόγμα «επιθετικής επιτήρησης» από το Λιμενικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 414 ΦΟΡΕΣ

Επιθετική τακτική ώστε να μην επιτρέπει σε βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες να καταπλέουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ακολουθεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το Λιμενικό. Ταχύπλοα σκάφη του Σώματος περιπολούν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας με εντολή να αποτρέπουν την είσοδο φουσκωτών με πρόσφυγες και μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το νέο δόγμα προβλέπει εντοπισμό των πλωτών με τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο ακόμα αυτοί κινούνται εντός της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, τα σκάφη του Λιμενικού αναλαμβάνουν να αποτρέψουν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η τουρκική Ακτοφυλακή υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης και να τους περισυλλέξει. Εκτός του Λιμενικού, στις περιπολίες συμμετέχουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, στο διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταγραφεί 65 αφίξεις ή απόπειρες αφίξεων σκαφών με αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια. Από το σύνολο των συμβάντων, τα 25 (περίπου το ένα τρίτο) κλήθηκε να διαχειριστεί η Ακτοφυλακή της γείτονος μεταφέροντας πίσω στις ακτές της Τουρκίας κατ’ εκτίμηση 900 άτομα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών έκαναν άνδρες του Λιμενικού.

Συνολικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποβιβάστηκαν 1.400 άτομα, με τη μεγαλύτερη πίεση να εντοπίζεται στη Λέσβο. Τη Δευτέρα, η τουρκική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικονίζει τα πληρώματα δύο σκαφών του Λιμενικού να παρεμποδίζουν –με χρήση πυρών εκφοβισμού– βάρκα με μετανάστες να μπει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών έως αργά προχθές το βράδυ δεν είχαν σημειωθεί νέες αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Στη Σάμο καταγράφηκαν τέσσερις απόπειρες, ωστόσο, οι βάρκες με τους αλλοδαπούς υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, με τους άνδρες του Λιμενικού να αποτρέπουν τον κατάπλου στο νησί βάρκας με 30 αλλοδαπούς.

Στο διαδίκτυο υπήρξαν αναφορές για τραυματισμό αλλοδαπών από πυρά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από τις ελληνικές αρχές.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού συμμετέχουν 1.500 στελέχη του Σώματος με 50 σκάφη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούν ήδη 16 πλωτά του Frontex. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται στην Ελλάδα 8 ακόμα πλοία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης (Rapid Border Intervention Team - RAPID) της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς που υπεβλήθη την Κυριακή και έγινε αποδεκτό τη Δευτέρα προβλέπει ακόμα συνδρομή με δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο επιτήρησης.

(Από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά