Επιφυλακή σε νησίδες και βραχονησίδες για προβοκάτσια

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, επιχειρώντας να αποκλείσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) ως αφορμήγ ια κάποια προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δοθεί οδηγία προς όλους τους δημόσιους φορείς να βρίσκονται «προσδεδεμένοι» για την πιθανότητα επανάληψης ενός φαινομένου κυβερνοεπιθέσεων, στο ευρύτερο πλαίσιο της οργανωμένης υβριδικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα τις τελευταίες ημέρες. Προφανώς, στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι οποίες έχουν πλέον αγγίξει ένα επικίνδυνα επίμονο κρεσέντο.

Συγκεκριμένα, οι Ειδικές Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα εντείνουν την παρουσία και τις περιπολίες τους στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω), σε περιοχές κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, αλλά και ευρύτερα, υπό τον φόβο της πιθανότητας χρήσης ενός περιστατικού, όπως μια επιχείρηση διάσωσης προσφύγων ή μεταναστών, που θα προσπαθήσουν να αποβιβαστούν σε κάποιο ακατοίκητο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τουρκική ακτοφυλακή προώθησε λέμβο με πρόσφυγες στη Στρογγύλη, ωστόσο η παρουσία λέμβων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή, που συνόδευσαν το πλεούμενο ως το Καστελόριζο, οδήγησε στην δι’ ασυρμάτου παρενόχλησή τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ζητήσει από όλους τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να είναι σε καθεστώς παρατεταμένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απόπειρες συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων. 

Σε ρητορικό επίπεδο ο ίδιος  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κεκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες, ενώ έδειξε φωτογραφία Ελλήνων προσφύγων στη Συρία κατά τη ναζιστική κατοχή. «Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Ερντογάν. Και εν συνεχεία είπε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».