Η εορταστική εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου για την Ενσωμάτωση

Η εορταστική εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου για την Ενσωμάτωση

Η εορταστική εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου για την Ενσωμάτωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 521 ΦΟΡΕΣ

Με ιδιαίτερη πατριωτική φόρτιση έγινε η εορταστική εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου (Π.Η.Ρ.) για την εθνική μας επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα το απόγευμα της 7ης Μαρτίου 2020 στη μεγάλη αίθουσα του αναγνωρισμένου ήδη διεθνώς Μουσείου του γνωστού και πολυβραβευμένου λογοτέχνη μας κ. Σπύρου Κατσούρη, ο οποίος αρχίζοντας την έναρξη των εκδηλώσεων απήγγειλε το επίκαιρο ποίημά του «Κάλεσμα των προγόνων» (το οποίο ευρίσκεται ήδη αναρτημένο στο διαδίκτυο).

Ακολούθησε ομιλία της καθηγήτριας Μ. Εκπ. και συγγραφέως Γεωργίας Χαϊδεμενοπούλου με σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ρόδου με απαγγελία ποιήματος «Απελευθέρωση Δωδεκανήσου» από το βιβλίο «ΠΡΟΣΥΜΝΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» σελ. 21, με ιστορικές αναφορές στην Ιταλοκρατία και στα γεγονότα της Απελευθέρωσης και έκλεισε με το παραμύθι «Ροδονήσι», πάλι από το ανωτέρω βιβλίο (σελ.170).

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κτήτωρ και δ/ντής του Μελάθρου Σπύρος Κατσούρης με απαγγελίες ποιημάτων του: «Ενσωμάτωση» (σελ. 21 και 31), «Δόξα στη Ρόδο» (σελ.121), «Στους Εφεδροπολεμιστές της Δωδ/σου» (σελ.160), «Ίμια» (σελ.150) και έκλεισε με το ποίημα του Φώτη Βαρέλη «Γιαλό γιαλόν».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε δημοσίως τον παρευρισκόμενο πρώην καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Φωτίου για τη Δωρεά της Βιβλιοθήκης του στο Π.Μ.Ρ. και του απένειμε σχετικό Τιμητικό Δίπλωμα.

Επίσης μίλησε για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα προσφυγικό-μεταναστευτικό και επιθετική πολιτική της Τουρκίας) καθώς και για τον δημιουργούμενο νέο Σύλλογο, που σκοπό θα έχει την προάσπιση και προαγωγή της Ελληνικής γλώσσης, των Ελληνικών ηθών, εθίμων, παραδόσεων, του πατροπαράδοτου Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Ιστορίας (όπως την εδιδάχθημεν και όχι όπως μας την παρουσιάζουν οι «προοδευτικοί νεωτεριστές»), της αρχαιοελληνικής Γραμματείας και Παιδείας, του αρχαιοελληνικού Κάλλους και Καλλιτεχνίας, της Ροδιακής Ιστορίας και Δωδ/κής Πατριδογνωσίας. [ήδη προεγγράφησαν 30 άτομα και όσοι θέλουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 6934897836).


Τέλος, όρθιοι όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλον το «Τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι παρευρεθέντες: κ.κ. Γιάννης Φλεβάρης (Αντιπεριφερειάρχης Νοτ.Αιγαίου), ο γυναικολόγος κ. Σάββας Παπαγεωργίου (ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της υπογεννητικότητας των Ελλήνων), ο ιερέας π. Κυριάκος Μανέττας, καθώς και πρώην Αξ/κοί του Στρατού και της Αστυνομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσούρης αφού κέρασε τους επισκέπτες με διάφορα εδέσματα και ποτά, τους ξενάγησε και στους 3 διαφορετικούς χώρους του Π.Μ.Ρ. (Λαογραφικό, Πολιτισμικό, Γεωλογικό) και στα νέα βαρυσήμαντα εκθέματα του μουσείου, το οποίο ως γνωστόν έχει ήδη βραβευθεί από Unesco, Καποδ. Πανεπ. Αθηνών/Ευρωπ. Εταιρ. Επιστημόνων Καλλιτεχνών, Αμφικτυονία Ελληνισμού, Επιστημονικό Σύλλογο Τραπέζης της Ελλάδος, TripAdvisor κ.λπ. Επόμενη εκδήλωση του Π.Μ.Ρ. προγραμματίζεται τις ημέρες της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων