Η οδύσσεια ενός λειτουργού της υγείας που υπηρέτησε στο νοσοκομείο της Ρόδου

Μία απίστευτη περιπέτεια βιώνει εδώ και πέντε χρόνια ένας γιατρός που επί τρεις δεκαετίες είχε υπηρετήσει την Ιατρική επιστήμη, εκ των οποίων αρκετά έτη στο νοσοκομείο της Ρόδου, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την επιστημονική του επάρκεια και τις ικανότητές του αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά του.

Ο εν λόγω γιατρός κατηγορείται από τη μία για πλαστό πτυχίο και από την άλλη για ανύπαρκτο πτυχίο, χωρίς να έχει διευκρινισθεί τι από τα δύο ισχύει! Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να αποδείξει ότι διαθέτει… και το πτυχίο που διαθέτει είναι γνήσιο. Και παρά το γεγονός ότι έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές τα απαιτούμενα στοιχεία που αποδεικνύουν την παρανόηση που έγινε, η περιπέτειά του συνεχίζεται.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια περίπου όταν σε έλεγχο των πτυχίων που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο για τους απασχολούμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, το πανεπιστήμιο στην Ιταλία από το αποφοίτησε ο γιατρός, απάντησε πως «ουδεμία πανεπιστημιακή καριέρα έχει».

Την απάντηση αμφισβητεί ευθέως ο γιατρός, προσκομίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη φοίτησή του στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αλλά δεν κατάφερε να πείσει κυρίως την ελληνική γραφειοκρατία που σε τέτοια θέματα έχει τις γνωστές παθογένειές της.

Πιθανολογείται πως ο φάκελος του γιατρού στο εν λόγω πανεπιστήμιο χάθηκε(!), αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ηλεκτρονικό αρχείο και γι’ αυτό δεν βρίσκονται τα στοιχεία που ζητάει το ελληνικό Δημόσιο. Σε μία προσπάθεια να βρει το δίκιο του κατέθεσε αγωγή εναντίον του ιταλικού πανεπιστημίου, με την οποία ζητά να του προσκομισθεί ο φάκελός του ως φοιτητή.

Ήδη ο γιατρός πέραν του ότι έχει χάσει τη δουλειά του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών από το αρμόδιο δικαστήριο των Αθηνών παρά το γεγονός ότι στη δίκη προσκόμισε δικαστική γραφολογική εξέταση του πτυχίου του (συγκρινόμενο και με άλλα πτυχία του πανεπιστημίου εκείνης της εποχής) συμπέρασμα της οποίας είναι ότι το πτυχίο που διαθέτει από το ιταλικό πανεπιστήμιο είναι γνήσιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη δίκη η πρόταση του εισαγγελέα με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία ήταν η αθώωση του κατηγορουμένου αλλά το δικαστήριο πήρε τελικά άλλη απόφαση.

Ο γιατρός έχει ήδη καταθέσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής, καθώς η περιπέτειά του συνεχίζεται αφού βρίσκεται εκτός δουλειάς αν και έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γνησιότητα του πτυχίου του βάσει του οποίου είχε διορισθεί.

Ευελπιστεί ότι στο εφετείο θα καταφέρει να αποδείξει την αθωότητά του και ότι θα λάβει τέλος η περιπέτειά του η οποία είναι πραγματικά απίστευτη και διδακτική για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας.

Το σίγουρο είναι ότι ο εν λόγω επιστήμονας ταλαιπωρείται εδώ και 5 χρόνια και κινδυνεύει με επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξόντωση για ένα ζήτημα, που όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν έχει καμία ευθύνη.

Με τα στοιχεία άλλωστε που έχει προσκομίσει, αποδεικνύεται ότι το πτυχίο του είναι γνήσιο και ότι για την όλη κατάσταση ευθύνεται κυρίως το ιταλικό πανεπιστήμιο, το οποίο για αδιευκρίνιστους λόγους δεν έχει προσκομίσει τον φάκελό του στον οποίο υπάρχουν τα στοιχεία για τη φοίτηση και την αποφοίτησή του καθώς και άλλα απαραίτητα έγγραφα από τη στιγμή της εγγραφής του αλλά και της φοιτητικής του πορείας.

Από την άλλη είναι πράγματι απορίας άξιον πώς η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις τη στιγμή που φαίνεται ότι το πανεπιστήμιο της Ιταλίας αν μη τι άλλο δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ευελπιστώντας ότι στο εφετείο που θα εκδικαστεί η υπόθεσή του θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στην περιπέτειά του και ότι θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του, η οποία έχει ανατραπεί δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.