Γραπτές ερωτήσεις του Γιώργου Κύρτσου  για κορωνοϊό και προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε σειρά γραπτών ερωτήσεων κατά προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας από τον κορωνοϊό αλλά και τις δαπάνες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ενόψει του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2021-2027.

Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν αφορούν τα εξής ζητήματα:

1. Θέμα: Kοινή αντιμετώπιση οικονομικών συνεπειών κορωνοϊού
Στην κρίση του 2008-2009 η ΕΕ άργησε να χαράξει κοινή στρατηγική αντιμετώπισής της και έμεινε πολύ πίσω στους χειρισμούς από τις ΗΠΑ, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.
Η Ευρωζώνη και η ΕΕ των 27 βρισκόμαστε ξανά στο ξεκίνημα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία οφείλεται στις συνέπειες του κορωνοϊού. Για μια ακόμη φορά η ΕΕ φαίνεται να μένει πίσω στην κοινή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, σε σχέση με τις διαστάσεις του προβλήματος αλλά και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στις ΗΠΑ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να αποκτήσουμε γρήγορα μια κοινή και αποτελεσματική οικονομική στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζαμε πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

2. Θέμα: Οι δαπάνες για προσφυγικό-μεταναστευτικό
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν να επαναλάβει τις ανεξέλεγκτες ροές προς την Ελλάδα και την ΕΕ, στα πρότυπα του 2015-2016.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε αποτελεσματικά στην πρόκληση της Τουρκίας και λειτούργησε σαν καταλύτης στη συσπείρωση της ΕΕ για να μην επαναληφθεί η κρίση του 2015-2016. Είναι φανερό όμως ότι το πρόβλημα θα μείνει μαζί μας για πολύ καιρό και σε μεγάλη κλίμακα.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ματαιώσει την προωθούμενη μείωση των δαπανών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη Frontex στο πλαίσιο του ΠΔΠ, τώρα που όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα με τις μεγάλες ροές είναι και θα παραμείνει σε έξαρση;

3. Θέμα: Νέα μέτρα για τις ελληνικές τράπεζες

Το ελληνική τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση κατά την οποία έδινε απόλυτη προτεραιότητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Είναι φανερό ότι οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά, στις νέες συνθήκες, τα «κόκκινα δάνεια» και αυτό αντανακλάται και στην πορεία της μετοχής τους.

Παράλληλα, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης του 2008-2009, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όπως επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση, εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:
Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ενισχύσει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες ενόψει των νέων κινδύνων που δημιουργηθεί ο κορωνοϊός και να προστατεύσει παράλληλα τους οφειλέτες από δυσάρεστες καταστάσεις;