Για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση κατηγορείται Ροδίτης επιχειρηματίας

Για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση κατηγορείται Ροδίτης επιχειρηματίας

Για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση κατηγορείται Ροδίτης επιχειρηματίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1140 ΦΟΡΕΣ

Ανεβλήθη η εκδίκαση της υπόθεσης για τον Ιανουάριο του 2021

Στις αρχές του επόμενου έτους θα εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 71χρονος επιχειρηματίας ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση, από την οποία το ποσό των φόρων- δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ!

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από οχτώ χρόνια και επρόκειτο να δικαστεί χθες, ωστόσο το δικαστήριο ανέβαλε για τον Ιανουάριο του 2021, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 71χρονος φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της λαθρεμπορίας το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως και τις 31 Μαΐου 2012. Το διάστημα αυτό ως πρόεδρος εταιρείας που πωλούσε χονδρικά ποτά και αναψυκτικά, φέρεται να πούλησε στη Δωδεκάνησο και στη λοιπή Ελλάδα συγκεκριμένο ποτό, καταθέτοντας στο Τελωνείο Ρόδου ανακριβείς δηλώσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δηλαδή, δήλωνε στο Τελωνείο μικρότερες ποσότητες ποτού, από αυτές που πραγματικά πουλούσε με αποτέλεσμα να στερήσει με πρόθεση από το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει δασμούς- φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταλογίζονται στον 71χρονο, το 2008 οι αναλογούντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που δεν καταβλήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 57.045 ευρώ, το 2009 στο ποσό των 193.971 ευρώ, το 2010 στο ποσό των 681.175 ευρώ, το 2011 στο ποσό του 1.293.752 ευρώ και το 2012 έως και το τέλος Μαΐου, οπότε και συντάχθηκε η σχετική μήνυση σε βάρος του 71χρονου, στο ποσό των 112.567 ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως και τις 31 Μαΐου 2012 ο 71χρονος φέρεται ότι με τις ενέργειές του δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο από φόρους, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, συνολικά 2.338.512 ευρώ.

Επίσης, ο 71χρονος κατηγορείται ότι την πράξη της λαθρεμπορίας κατ’ εξακολούθηση τέλεσε χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα. Ειδικότερα κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010 κατέθεσε, με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας που είχε, Δηλώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ήταν ανακριβείς ως προς την ποσότητα σε σχέση με τις τιμολογούμενες από το εμπορικό πρόγραμμα.

Συνεπώς στο χρονικό αυτό διάστημα οι διαφορές στις αξίες πωλήσεων που αναφέρονται στις κατατεθειμένες στο Τελωνείο Δηλώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και των αξιών του εμπορικού που έθεσε η επιχείρηση στη διάθεση του ελέγχου και κατασχέθηκαν, είναι πολύ μικρές με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ποσοτήτων που δεν είχαν δηλωθεί γιατί λογιστικά αυτό δεν ήταν εμφανές.

Μετά τον Αύγουστο του 2010 οι συνολικές αξίες πωλήσεων παύουν να είναι σχεδόν ίδιες στο Τελωνείο και στις συγκεντρωτικές ετήσιες πωλήσεις, όπως προκύπτουν από το εμπορικό πρόγραμμα τιμολόγησης.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, το χρονικό αυτό διάστημα οι ποσότητες των ποτών που δεν έχουν δηλωθεί είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ειδικότερα το 2011 σε κάθε δηλωμένο λίτρο ποτού στο Τελωνείου αντιστοιχούν έξι λίτρα περίπου αδήλωτα, ενώ για το 2012 μέχρι και τον Απρίλιο η αντιστοιχία είναι ένα προς έντεκα περίπου.

Στην απόκρυψη και στην τέλεση του αδικήματος της λαθρεμπορίας, συνετέλεσε και το γεγονός ότι ενώ η ελεγχόμενη επιχείρηση με Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον 71χρονο είναι μηχανοργανωμένη, το βιβλίο αποθήκης το θεωρημένο από το Τελωνείο στο οποίο γίνονταν οι εγγραφές πρώτων υλών και παραγόμενων προϊόντων τηρούνταν χειρόγραφα, συνεπώς η χειρόγραφη τήρηση και μη αυτόματη ενημέρωση μηχανογραφικά τουλάχιστον ως προς τις πωλήσεις συνεργεί στην προσαρμογή των δεδομένων, με αποτέλεσμα την απόκρυψη της φορολογητέας ύλης και τη μη αποτύπωση της πραγματικότητας καθώς οι εγγραφές σε αυτό γίνονται για να παρουσιάσουν ως πωλήσεις τις ποσότητες που δηλώθηκαν στις Δηλώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο