Τα κακώς κείμενα στους δρόμους της Ρόδου και η υγεία των πολιτών

Γράφει η
Ελένη Ν. Καραγιάννη*

Η άσκηση εκτός των γυμναστηρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων ενδείκνυται για την υγεία των πολιτών.

Ένας περίπατος στα πάρκα της πόλης, μία βόλτα ή ακόμα και ένα μπάνιο στη θάλασσα βοηθάει κυρίως στο αναπνευστικό και τα οφέλη της άσκησης δίπλα στη θάλασσα είναι πολλαπλά για την υγεία.
Τα ηχοτόπια και οι εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος βοηθούν παράλληλα και στην ψυχική υγεία προσφέροντας στους πολίτες αισθήματα πληρότητας και ικανοποίησης. Επίσης, ωφέλιμη για την υγεία των πολιτών είναι και μία βόλτα στους δρόμους της πόλης, ειδικά όταν πρόκειται για μία πόλη σαν τη Ρόδο μας ή ακόμα και τα χωριά του νησιού μας όπου ο πολίτης μπορεί να θαυμάσει τα όμορφα κτήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να συνυπάρχουν με τα κτήρια της σύγχρονης εποχής και τα πάρκα της. Μία πόλη που όταν την περπατάμε ξεδιπλώνεται γύρω μας το βιβλίο της ιστορίας της.


Τα τελευταία χρόνια πολλοί αγώνες δρόμου, ποδηλατικοί και τριάθλου, διοργανώνονται όχι μόνο για τη χαρά της άσκησης και της συμμετοχής, αλλά και για ανάδειξη της ομορφιάς του νησιού μας, αφού τα τοπία εναλλάσσονται και διοργανώνονται σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά με συμμετοχή και πολλών ξένων αθλητών. Άλλωστε κατά καιρούς η Ρόδος έχει καταφέρει να διοργανώσει με επιτυχία πολλές διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις. Ο αθλητισμός έχει γίνει πλέον η καθημερινότητά μας. Παράλληλα συντελεί στις τοπικές οικονομίες.


Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η διοργάνωση αλλά και η προετοιμασία των αθλητών που δεν δύνανται να γίνεται πάντα εντός αθλητικών εγκαταστάσεων ή γυμναστηρίων. Οι προπονήσεις γίνονται σε ανοικτούς χώρους, στους δρόμους, στις παραλίες για πολλούς σκοπούς. Η προσομοίωση με τις πραγματικές συνθήκες του αγώνα για την αντίληψη του χωρικού περιβάλλοντος, των καιρικών συνθηκών για την καλύτερη προετοιμασία των δρομέων, ποδηλατών και τριαθλητών είναι η κυριότερη αιτία για την οποία οι αθλητές πρέπει ν’ αθλούνται εκτός των κλειστών χώρων.
Η κακή κατάσταση όμως των δρόμων δεν βοηθάει πάντα στο σκοπό αυτό. Μάλλον λειτουργεί περισσότερο ως εμπόδιο παρά αρωγός στην προσπάθεια των αθλητών. Πεζοδρόμια κατεστραμμένα, παρτέρια και πάρκα παραμελημένα που μοιάζουν με ναρκοπέδια για να τα διαβεί κανείς πόσω μάλλον να τα τρέξει.  Άλλωστε ο αθλητής πολλές φορές παίρνει το ρίσκο να προπονηθεί στους δρόμους με κόστος πιθανούς τραυματισμούς ή και σοβαρά ατυχήματα.


Ένα άλλο θέμα που είναι πολύ χαρακτηριστικό και αποτρέπει όχι μόνο τους αθλητές αλλά και τους πολίτες που θέλουν να ασκηθούν λίγο είναι και η συχνή καύση ελαστικών στην περιοχή του καταυλισμού των ΡΟΜΑ που επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των παιδιών του καταυλισμού φυσικά με τον χειρότερο τρόπο. Ο υδροφόρος ορίζοντας επίσης επιβαρύνεται και η εν γένει περιοχή.  Τελικά η περιοχή ανατολικά της πόλης στην παραλιακή οδό που βρίσκονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του «Καλλιπάτειρα», η παραλία Ζέφυρος, σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις άλλων αθλητικών σωματείων και συλλόγων βλάπτονται διπλά από την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια πλέον της 10ετίας. Πώς λοιπόν να συνδυαστεί η άσκηση σ’ ένα τόσο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά φυσικό περιβάλλον;


Οι Ροδίτες πολλές φορές νιώθουν πώς είναι μέρος της ιστορίας, άλλωστε οι ίδιοι φέρουν χαρακτηριστικά του τόπου τους είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των τειχών. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει επηρεάσει τους Ροδίτες είτε θετικά είτε αρνητικά, το θέμα είναι όμως να υπάρχει μία ισορροπία σε όλους τους τομείς και να μην χάνουμε τα χαρακτηριστικά αυτά που μας κάνουν φιλόξενους, ώστε να ζούμε οι ίδιοι σε μια πόλη αφιλόξενη και αποτρεπτική για την καθημερινότητά μας αλλά ελκυστική για τους επισκέπτες κατά την τουριστική περίοδο.


Μας κακοφαίνεται όταν μας κατηγορούν για θέματα που ενδεχομένως να ευθυνόμαστε από κάποια συγκυρία αλλά η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή στον συγκεκριμένο τόπο συνεπώς οφείλουμε να αντιληφθούμε να επισημάνουμε και να διορθώσουμε κάποια πράγματα εφόσον έχουμε τη δυνατότητα.

*Η Ελένη Καραγιάννη είναι αθλήτρια Τριάθλου
Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου
Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου