Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και εθνική ενότητα

 

Του
Κοσμά Σφυρίου

 

Πρόσφατα είχα δημοσιεύσει άρθρο, στο οποίο τόνιζα: «ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία πιέζει και δεν κάνει ‘’προπαρασκευαστικές κινήσεις’’ πολεμικής επιχείρησης».

Και έγραφα ακόμη ότι «θα φανεί, όταν ο κ. Ερντογάν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Θα εκτονωθεί η πίεση ; Ή θα κλιμακωθεί η επίθεση, με απρόβλεπτες τις συνέπειες»

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με ηγετικούς παράγοντες του Ν.Α.Τ.Ο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τι ζούμε μετά την επιστροφή του;

- Τον ίδιο προσωπικά, να καλλιεργεί συστηματικά (εδώ και πολύ καιρό) το μίσος των Τούρκων πολιτών, κατά της χώρας μας και κατά των Ελλήνων (έφθασε στο σημείο να μας παρομοιάζει με τους ναζί ( ! ), που «διαπράττουμε τους ίδιους φόνους»!
Αναρωτιέται κανείς: μήπως αυτό που κάνει είναι κίνηση προπαρασκευής κλίματος;
• Τουρκικές ακταιωρούς - μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα - να εμβολίζουν ελληνικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος έξω από την Κω και έξω από τη Χίο. Μάλιστα τον ίδιο τον κ. Ερντογάν: να παρουσιάζει video προσπάθειας εμβολισμού και να κομπάζει λέγοντας : «τώρα, έτσι θα τους κινηγούμε!...».

• Αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας να πετούν - προκλητικά - σε ύψος 150 μέτρα (!) πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αναρωτιέται κανείς: μήπως επιδιώκουν «θερμό επεισόδιο», στην θάλασσα ή στον αέρα;

•  Και η επίθεση, με πλήθος κατευθυνόμενων μεταναστών, με καπνογόνα/δακρυγόνα Τούρκων ενστόλων και με μολότοφ, να συνεχίζεται στον Έβρο.
Και αναρωτιέται κανείς, μήπως γίνει στην ξηρά προβοκάτσια και «θερμό επεισόδιο»;
Μήπως το επιδιώκουν;

Όλα αυτά συνιστούν πίεση; (ελπίζουμε). Οι «προπαρασκευαστικές κινήσεις θερμού πολεμικού επεισοδίου»;
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι απόλυτη η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης (όπως τόνισα στο τελευταίο άρθρο μου) και
• μετά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Φώφη Γενηματά, που μιλά συνεχώς, για ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ,

• με ικανοποίηση άκουσα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να μην δίνει συνέχεια στη διχαστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση (μετά τον κυβερνητικό λόγο περί «Δούριου Ίππου του Ερντογάν») και να τονίζει: «το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι η εθνική ενότητα και η εθνική ομοψυχία!»

Τώρα είναι η ώρα, να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, για να προωθήσει την Εθνική Συνεννόηση πολιτικών κομμάτων, την ενότητα και την ομοψυχία στην κοινωνική βάση.