Εξώδικο έστειλαν οι αστυνομικοί για τους μετανάστες στα νησιά

Εξώδικο δήλωση απέστειλαν χθες προς κάθε αρμόδιο υπουργείο και αρχή αλλά και τη φυσική και πολιτική τους ηγεσία, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου, «κρούοντας» τον κώδωνα κινδύνου αναφορικά με το μεταναστευτικό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, από την 1η Μαρτίου και έπειτα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εξώδικο δήλωση των πέντε Αστυνομικών Ενώσεων, μόνο στα νησιά της Δωδεκανήσου βρίσκονται 561 αλλοδαποί οι οποίοι εισήλθαν μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως επισημαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στο Καστελόριζο, κοντεύουν να ξεπεράσουν σε αριθμό, τους μόνιμους κατοίκους!

Οι συνδικαλιστές Ενώσεις των αστυνομικών ζητούν «να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών μας, να εφαρμοστούν οι Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου που έχουν εκδοθεί, με πρώτη την από 2-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’45/2020), καθώς και τη με αριθμό 55/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοςής του», ώστε να προφυλαχτούν τόσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα νησιά μας, αλλά και όλη η κοινωνία από τις υγειονομικές «βόμβες» που έχουν ενεργοποιηθεί στα νησιά μας από τη μη εφαρμογή τόσο των κανονισμών φύλαξης των αλλοδαπών όσο και όλων των σχετικών διατάξεων για τη δημόσια υγεία».

Η εξώδικος δήλωση έχει σταλεί προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης κι Ασύλου, Υγείας, αλλά και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Βορείου και Νοτίου  Αιγαίου, τους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Χίου, Λέσβου,  Σάμου, Α’ και Β΄ Δωδεκανήσου.

Το ίδιο έγγραφο κοινοποιείται στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Χίου, Μυτιλήνης, Σάμου, Ρόδου, Κω, καθώς και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η εξώδικος δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Με τη ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει δικαιώματός μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση ή Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση άρχισε το 2015 όταν αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών άρχισε να μετακινείται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ταξιδεύοντας μέσω της Μεσογείου Θάλασσας ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου η Μυτιλήνη, η Χίος κι η Σάμος και από τα Δωδεκάνησα η Κως, Λέρος σε μεγαλύτερο βαθμό και σε λιγότερο η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο έγιναν αποδέκτες το τεράστιου κύματος προσφύγων και μεταναστών. Το κύμα αυτό που έπνιξε τα νησιά, διατάραξε σε μεγάλο βαθμό τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων τους όσο και την υπηρεσιακή καθημερινότητα των υπηρετούντων στα νησιά αυτά αστυνομικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας με συνέπεια, ζήλο και αυταπάρνηση τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα, υπερβαίνοντας καθημερινά εαυτόν ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες εργασίας χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό την ενημέρωση κι εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των τριτοκοσμικών συνθηκών εργασίας μας.

Κι ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπομένουμε στωικά την κατάσταση κι αναμένουμε μία στοιχειώδη οργάνωση και βελτίωση στις συνθήκες εργασίας μας εσείς κύριοι όχι μόνο δεν είστε αρωγοί στο έργο μας, αλλά καθημερινά αποδεικνύεστε κατώτεροι των περιστάσεων με αποκορύφωμα τα τεκταινόμενα στα νησιά μας το τελευταίο δεκαήμερο.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου 2020 έχουν αφιχθεί στα ανωτέρω νησιά 1414 αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου σύμφωνα με την από 2-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου). Η πράξη αυτή που εκδόθηκε λόγω της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης και για λόγους αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής κι απρόβλεπτης ανάγκης στο πρώτο άρθρο παρ.1 εδ. 2 αναφέρει «τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής» , δηλαδή ΑΜΕΣΑ χωρίς καμία ταυτοποίηση ή καταγραφή πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης τους και όχι να στοιβάζονται σαν ζώα σε πρόχειρες κι ακατάλληλες υποδομές που λειτουργούν ως ωρολογιακές υγειονομικές βόμβες.

Κύριοι, έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 136 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι, με 2 τουαλέτες και η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες.

Τη στιγμή που κι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid19 και καθημερινά ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, όπως η 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι εγκληματική η αδιαφορία και η αμέλεια σας όταν σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους που βρίσκονται οι ανωτέρω αλλοδαποί. Είναι φαρισαϊσμός κύριοι να εκδίδονται καθημερινά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να μη θρηνήσουμε τους νεκρούς που θρηνεί η γείτονα χώρα Ιταλία και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας μας, κι εσείς να αδιαφορείτε εγκληματικά για τις συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι αυτοί αλλά και μας επιβάλλετε να εργαζόμαστε.

Η τελευταία με αριθμό 55/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του» αναφέρει πληθώρα μέτρων, κι εσείς την ίδια στιγμή μας αφήνετε να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ εξεταστεί, που ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό χωρίς επαρκείς τουαλέτες, χωρίς καμία απολύτως υποδομή που να πληροί τους στοιχειώδεις κανόνες υγείας κι όχι όσους επιτακτικά μας καλεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να λάβουμε, που πιθανά να είναι φορείς του ιού ή ακόμα και να νοσούν, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και διαφύλαξης της δικής μας υγείας. Λάβετε υπόψη ότι ακόμα και όσα μέτρα λαμβάνουμε, με μάσκες και αντισηπτικά υγρά που αγοράζουμε γίνεται εξ’ ιδίων πόρων. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτε για τους αστυνομικούς αλλά ούτε και για τους αλλοδαπούς. Με sms της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα κινητά μας, δεν λύνονται τα προβλήματα κύριοι, αν έτσι θέλετε να κοιμάστε ήσυχα τα βράδια.

Είστε ανεπαρκείς στο έργο σας και πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κληθείτε ενώπιον της δικαιοσύνης όταν το άρθρο 285 του ΠΚ αναφέρει επί λέξει :

1.Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. 2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. 3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. 4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α` με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Κι είναι θέμα χρόνου να λογοδοτήσετε για την ανεπάρκεια σας και τα ελλιπή μέτρα φύλαξης και υγιεινής των κρατουμένων. Οι χώροι που κρατούνται οι αλλοδαποί δεν πληρούν στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτούς (έλλειψη νερού, τουαλετών, μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων σε μικρούς χώρους χωρίς εξαερισμό, καμία τήρηση προσωπικής υγιεινής κλπ), όσο και για το ένστολο προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξή τους.

Πέραν των τρομακτικών συνεπειών που μπορεί να έχει η εμφάνιση κρούσματος COVID-19 στους ανωτέρω αλλοδαπούς και κατά προέκταση η μετάδοση του μέσω των αστυνομικών υπαλλήλων σε ολόκληρες υπηρεσίες και διευθύνσεις, λάβετε υπόψη ότι ακόμα και τα μέτρα φύλαξης αυτών είναι ελλιπή. Η έλλειψη συνθηκών ασφαλούς φύλαξης, θέτει τους Αστυνομικούς ανά πάσα στιγμή υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κρατούμενοι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, δεν γίνεται όλη η δύναμη του νησιού να απασχολείται στη φύλαξη τους και να μην υπάρχει καμία αστυνόμευση στα νησιά, δεν γίνεται να μην τηρείται κανένας κανονισμός κράτησης κρατουμένου και να περιφέρονται ως τουρίστες στα νησιά μας. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να παραβιάζονται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων όσο και τα ργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Πρέπει ν’ αντιληφθείτε ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας είναι και πρόβλημα ΣΑΣ έχετε άμεση ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα νησιά μας, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να αφήνετε την αντιμετώπιση του μόνο στις τοπικές Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Χρειάζονται καίριες παρεμβάσεις για την ΑΜΕΣΗ αποσυμφόρηση των νησιών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ

έντονα γι’ αυτή την αδιαφορία σας, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ότι δεν θα ανεχθούμε πλέον την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και δημόσια τάξη κατάσταση, υπό την οποία καλούμαστε να εκτελέσουμε τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα και

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να λάβετε άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών μας, να εφαρμόσετε τις Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου που έχουν εκδοθεί, με πρώτη την από 2-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’45/2020), καθώς και την με αριθμό 55/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του», να προφυλάξετε τόσο εμάς τους ιδίους αλλά και όλη την κοινωνία από τις υγειονομικές βόμβες που εσείς έχετε ενεργοποιήσει στα νησιά μας από την μη εφαρμογή τόσο των κανονισμών φύλαξης των αλλοδαπών όσο και όλων των σχετικών διατάξεων για τη δημόσια υγεία. Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται προς γνώσει τους και για τις νόμιμες συνέπειες , αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

12 Μαρτίου 2020

Οι εξωδίκως δηλούντες και καλούντες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΧΙΟΥ         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΣΑΜΟΥ

ΑΠΕΣΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ                ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ           ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                    ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ