Αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές

Την ανάγκη να εφαρμοσθούν ειδικά μετρά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές, επισημαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου δια του προέδρου της, Νικόλαου Τσούλλου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσούλλος δηλώνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί η αγορά. Σημειώνει ωστόσο ότι χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για την επιβίωση των (μικρομεσαίων) επιχειρήσεων και δη στις τουριστικές περιοχές, όπου οι επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής υγειονομικής κρίσης αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην αγορά.

Ειδικότερα ο κ. Τσούλλος αναφέρει τα εξής:
«Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 καθιστά απολύτως αναγκαία τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του. Στο πλαίσιο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, οφείλει καθένας να δράσει προληπτικά, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι η μοναδική προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή.

Παρόλα αυτά, είναι έντονη η ανάγκη να προστατευθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτή τη νέα δοκιμασία που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τα πρώτα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση (βλ. αναστολή καταβολής ΦΠΑ, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών κλπ). Χρειάζεται ωστόσο να ληφθεί ειδική μέριμνα-σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο-για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές (εποχικές και μη).

Στον τόπο μας, είναι δεδομένη η άμεση εξάρτηση κάθε επαγγελματικού κλάδου από τον Τουρισμό. Η καθυστέρηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεπάγεται τον περιορισμό του κύκλου εργασιών κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης, σε σημείο επικίνδυνο για την επιβίωσή τους. Και η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη με τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θέτοντας σε «καραντίνα» μεγάλο μέρος της αγοράς.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε το πάγωμα καταβολής των δημοτικών τελών, τον περιορισμό του ποσοστού προκαταβολής του φόρου εισοδήματος αλλά και την επιδότηση ενοικίου της επαγγελματικής στέγης των επιχειρήσεων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, προκειμένου να καταφέρει κάθε επιχείρηση να ανταποκριθεί στις πάγιες υποχρεώσεις της.

Για να μας βρει η επόμενη μέρα όλους εδώ, έτοιμους να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ευημερία του τόπου μας, την οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, χρειάζεται να προστατευθεί με κάθε δυνατό τρόπο το επιχειρείν που ούτως ή άλλως βάλλεται ραγδαία όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».