Συμφωνούν οι έμποροι της Ρόδου στο κλείσιμο των καταστημάτων

Συμφωνούν οι έμποροι της Ρόδου στο κλείσιμο των καταστημάτων

Συμφωνούν οι έμποροι της Ρόδου στο κλείσιμο των καταστημάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 734 ΦΟΡΕΣ

Προέχει η δημόσια υγεία υποστηρίζει ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Σπανός

Να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα της Ρόδου ζητά από τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί η δημόσια υγεία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα σχετικό αίτημα κατέθεσε χθες προς την ΕΣΕΕ η οποία με τη σειρά της έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι για τη μεγάλη πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών εμπεριέχει πολλούς κινδύνους.

Σημειώνεται ότι χθες ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, ενημερώνοντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι το μέτρο είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, όμως προέχει η δημόσια υγεία.
«Εμείς με αίσθημα ευθύνης προς τους καταναλωτές, με αίσθημα ευθύνης προς τους επιχειρηματίες τούς καλούμε από σήμερα να κάνουν προληπτική αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους και να τα κλείσουν για όσο καιρό χρειαστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν είναι ευχάριστες οι εξελίξεις και τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Αυτό όμως που προέχει είναι η δημόσια υγεία, είναι να φυλάξουμε τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή από τα χειρότερα και να φυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Καλύτερα να κλείσουμε για λίγες μέρες παρά να έχουμε οδυνηρές συνέπειες. Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων έχει ισχύ από σήμερα. Περιμένουμε και τις εξελίξεις από υπουργείο καθώς περιμένουμε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι όσα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, θα εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και οι πολίτες θα τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σπανός, το γραφείο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου θα παραμείνει κλειστό για το κοινό. Η εργασία θα γίνεται εξ αποστάσεως και θα εξυπηρετούνται όλοι τηλεφωνικά. Για όποια ανακοίνωση προκύψει στην πορεία το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται από τη σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου στο facebook. Όπως τόνισε, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και ανανέωση των εξελίξεων που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Οι επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)
Μάλιστα χθες ο Εμπορικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση και για τις υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, όπως ορίζονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/202 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ, και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κ.λπ.

α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από τη λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματά τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημά τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market) που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων ζητά η ΕΣΕΕ
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή που έστειλε χθες στην κυβέρνηση ζητά την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Κύριοι Υπουργοί, Η ΕΣΕΕ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε και στη χώρα μας η εξελισσόμενη πανδημία, στηρίζει με όλους τους τρόπους την τεράστια προσπάθεια της Πολιτείας για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την παραμονή όλων των πολιτών στα σπίτια τους. Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το «μένουμε σπίτι» για κάποιο λόγο δεν ισχύει για τους μεμονωμένους εμπόρους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Για τη μεγάλη πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Με την είσοδο και παρουσία των πελατών στα καταστήματα, ακόμα και σε μικρό αριθμό, ο νόμος των πιθανοτήτων για τη μετάδοση του ιού είναι πλέον κατά της υγείας των εμπόρων, των εργαζομένων, των ίδιων των καταναλωτών και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.

Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειονότητα των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον τη συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών. Η ΕΣΕΕ παραμένει πάντοτε στην διάθεσή σας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που ήδη αυτή προκαλεί στην αγορά και στην κοινωνία».

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ
«Μετά την δημοσίευση της επιστολής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βούτση, με θέμα την Υποχρεωτική και Καθολική Αναστολή Λειτουργίας Εμπορικών Καταστημάτων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους και στους πελάτες των καταστημάτων μας και με στόχο της προάσπιση της δημόσιας υγείας από την Πανδημία COVID – 19, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου (ΕΣΡ) ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ), μέχρι νεωτέρας. Εξαιρούνται τα καταστημάτων τροφίμων (super market, παντοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι) και τα φαρμακεία».

Κλείνει και το ΚΑΕΛΕ
«Το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (Κ.Α.ΕΛ.Ε.) – Γραφείο Ρόδου, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ύστερα από απόφαση της Διοίκησης και λόγω της τρέχουσας κατάστασης, σεβόμενο τους συνανθρώπους του, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και προστασίας ενάντια στον Ιό «COVID-19» στους χώρους του και ενημερώνει ότι θα είναι κλειστό, τηρώντας την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο