Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας Δικαστηρίων και Κτηματολογίου

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας Δικαστηρίων και Κτηματολογίου

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας Δικαστηρίων και Κτηματολογίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2407 ΦΟΡΕΣ

Αλλάζουν οι τρόποι λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, των υπηρεσιών των Δικαστηρίων Ρόδου αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κτηματολόγιο Ρόδου, τα έκτακτα αυτά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Μαρτίου 2020 και έχουν ως σκοπό την προστασία τόσο των υπαλλήλων όσο και των συναλλασσομένων.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1. Ανώτατος αριθμός ταυτόχρονα εισερχομένων στην υπηρεσία του Κτηματολογίου πέντε (5) άτομα.
2. Όχι πρόσβαση του κοινού στα αρχεία της υπηρεσίας (αναλόγια – έρευνα τόμων, αναζήτηση καταχωρημένων και εκκρεμών πράξεων) δεδομένου ότι πρόκειται για χώρους συνωστισμού.
3. Όχι πρόσβαση του κοινού στα γραφεία των υπαλλήλων αλλά τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.
4. Κατάθεση πράξεων και αιτήσεων για χορήγηση πιστοποιητικών και σχεδίων καθώς και για παραλαβή αυτών εφόσον συνδέονται με λήξη συγκεκριμένων προθεσμιών. (Ενδεικτικά αναφέρεται αγωγές, κατασχέσεις, τροπές προσημείωσης σε υποθήκες)

Ειρηνοδικείο Ρόδου
Ανάλογα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν ληφθεί από χθες (16 Μαρτίου 2020) και θα ισχύσουν έως τις 27 Μαρτίου 2020 και από το Ειρηνοδικείο Ρόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, «η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Ρόδου θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τη διεκπεραίωση ζητημάτων με κατεπείγοντα χαρακτήρα κατόπιν έγκρισης της Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις εξαιρέσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί στις 15 Μαρτίου 2020.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και για την εξέταση τυχόν εξυπηρέτησης αιτήματος με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου ή να αποστείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ειρηνοδικείου. Τα αιτήματα θα διεκπεραιώνονται υπό τους όρους του κατεπείγοντος.

Στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες αλλά και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι αυτών να ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ τις υπηρεσίες της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Ακόμη και στην τελευταία περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνούν τηλεφωνικά πριν προσέλθουν.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου
Αλλαγές ισχύουν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι οι εξής:
«Μετά τη με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.17734(2) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ τ.Β΄833/2020), αλλά και την εισήγηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την πρόληψη νέας μετάδοσης του ιού εντός των χώρων των γραφείων της Εισαγγελίας μας αυτή τη φορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για το χρονικό διάστημα από 13/03/2020 έως και τις 27/03/2020 αναστέλλεται η λειτουργία των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Ειδικότερα:
1) Αναστέλλονται όλες οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, πλην των ήδη προσδιορισμένων ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, των αυτόφωρων πλημμελημάτων και των πλημμελημάτων των οποίων ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι της 31/05/2020.

2) Δεν θα συνεδριάσουν οι συνθέσεις όλων των Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων κατά τις δικασίμους από 16/03/2020 έως και 27/03/2020, με εξαίρεση τις υποθέσεις των αυτοφώρων και όσων υποθέσεων παραγράφονται έως και 31/05/2020. Για τις λοιπές υποθέσεις των τακτικών πινακίων των Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα γίνεται οίκοθεν απόσυρση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου και επαναπροσδιορισμός τους κατά προτεραιότητα. Για τη νέα δικάσιμο των ως άνω υποθέσεων θα ενημερωθείτε με νέες κλήσεις με επιμέλεια της υπηρεσίας μας.

3) Η Γραμματεία θα λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και θα δέχεται κοινό μόνο κατόπιν αιτήματος που θα υποβάλλεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και μόνο για θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα που θα αιτιολογούνται ειδικά. Δεν θα πραγματοποιούνται διαδικαστικές πράξεις ενώπιον της Εισαγγελίας ή της Γραμματείας αυτής (ενδεικτικά κατάθεση έγκλησης, μήνυσης ή αναφοράς πέραν κατεπειγουσών περιπτώσεων, κατάθεση αιτήσεων για έκδοση κάθε είδους πιστοποιητικών και έκδοση και παραλαβή αυτών, για αντίγραφα δικογραφιών, για διορθώσεις ληξιαρχικών πράξεων, πνευματικές λύσεις γάμου κ.λπ.). Θα εξετάζονται μόνο επείγουσες υποθέσεις (όπως υποθέσεις προσωρινά κρατουμένων, ακούσιας νοσηλείας, κακοποίηση ανηλίκων).

4) Δεν θα πραγματοποιούνται ακροάσεις ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Για τις επείγουσες υποθέσεις να απευθύνεστε στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.
5) Για οποιαδήποτε άλλο ζήτημα, παρακαλείστε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη Γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου στον αριθμό 2241027601.

Με αφορμή το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό δικαστικός υπάλληλος άλλης εισαγγελίας της χώρας ερχόμενος λόγω της υπηρεσίας του σε επαφή με το κοινό και σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά και το αγαθό της δημόσιας υγείας ως υπέρτερο όλων: η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΟΙΝΟ, παρά μόνο για κατεπείγοντα θέματα και κατόπιν συνεννόησης με την Προϊσταμένη της Γραμματείας που θα ενημερώνει σχετικά τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Εννοείται ότι και στις περιπτώσεις που θα επιτρέπεται η είσοδος για λόγους κατεπείγοντος, θα πρέπει ο πολίτης ή και ο Δικηγόρος του να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας με τους γραμματείς τουλάχιστον 1,5 μέτρου και να χρησιμοποιούν αυστηρώς προσωπικούς στυλογράφους, διότι ανάμεσα στους γραμματείς μας βρίσκονται και άτομα με υποκείμενα σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και για την προστασία όλων μας.
ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου

Στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων και εξαιτίας των αλλαγών λειτουργίας των δικαστηρίων και στην περιοχή μας, από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου έγινε γνωστό ότι αναστέλλεται η διακοπείσα συνεδρίαση για σήμερα 17 Μαρτίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για υποθέσεις που δεν εκφωνήθηκαν στις 11-03-20.
Επίσης η λειτουργία της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος την υπηρεσία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου
Αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για λόγους πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό αποφάσισε τα εξής μέτρα πρόληψης τα οποία ισχύουν από 16/3 έως τις 27/3 για τους χώρους εποπτείας του Δικηγορικού Συλλόγου. Μετά τις 27/3 θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση:
«Αναστέλλονται πλήρως οι συναλλαγές με πολίτες με τη Γραμματεία του Συλλόγου (25ης Μαρτίου 9) και θα παρέχεται μόνο η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με ανάρτηση του τηλεφώνου της Γραμματείας στην είσοδο.

Η εξυπηρέτηση δικηγόρων από τη Γραμματεία του Συλλόγου θα πραγματοποιείται μόνο μέσω τηλεφώνου και email. Παρουσία δικηγόρων στη Γραμματεία του Συλλόγου μόνο για αναγκαίες ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν με άλλο τρόπο και μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Στα γραφεία προείσπραξης του Συλλόγου θα εισέρχονται έως δύο άτομα εντός του χώρου. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των συναδέλφων στο χώρο του γραφείου προείσπραξης (επί του Δικαστικού Μεγάρου) μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας.

Αναστέλλονται οι συναλλαγές με πολίτες στο χώρο του γραφείου προείσπραξης εφόσον αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά ή σε άλλες υπηρεσίες (ένσημα, παράβολα κτλ.).
Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου.
Δυνατότητα εξυπηρέτησης για το αρχείο του Ειρηνοδικείου από τον υπάλληλο του Συλλόγου μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Συλλόγου.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμορφώνονται με τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών του Δικαστηρίου και του Κτηματολογίου που κοινοποιούνται, καθώς και τις ΚΥΑ που εκδίδονται.
Παρακαλούμε θερμά για την πιστή τήρηση των ανωτέρω από το σύνολο των συναδέλφων προκειμένου να συμβάλλουμε σύσσωμοι στη δραστική μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κοινωνία. Ας σεβαστούμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και τους συμπολίτες μας.

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Ο Πρόεδρος Βασίλειος Περίδης
Η Γ. Γραμματέας Καλλιόπη Παπαπαύλου – Βαρδέλλη»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο