Μ. Μαρκόπουλος: Σωστή η απόφαση για τα εποχιακά ξενοδοχεία

Στη σωστή κατεύθυνση κινήθηκε η κυβέρνηση με την απόφασή της να κλείσει τα εποχιακά καταλύματα της χώρας προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, επισημαίνει με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) Μανώλης Μαρκόπουλος.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΕΞΡ τάσσεται ανεπιφύλαχτα υπέρ των μέτρων που αποσκοπούν στο να ανακόψουμε το κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο δυσάρεστα και αν είναι, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ήρθε πολύ γρήγορα πριν ανοίξει η σεζόν στην περιοχή μας, και δημιουργήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, κάθε μέρα που περνούσε και πλησίαζε η 29η του μήνα, μέρα κατά την οποία θα έπρεπε να υποδεχτούμε τους πρώτους τουρίστες στη Ρόδο, τα πράγματα θα δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο και η αναστάτωση θα έπαιρνε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η απώλεια εσόδων, αλλά η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή για την προστασία της οποίας πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ.

Υπενθυμίζεται ότι με ΦΕΚ που εκδόθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εποχιακών καταλυμάτων από 15 Μαρτίου 2020 και μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, ενώ τα ίδια καταλύματα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020.

Πάντως επειδή η απόφαση δεν αφορά όσα τουριστικά καταλύματα λειτουργούν όλο το χρόνο και τα οποία διέπονται από μία πιο σύνθετη νομοθεσία, εκτιμάται ότι και γι΄αυτά θα υπάρξει εντός των ημερών σχετική ενημέρωση διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν. 

Βέβαια αυτονόητο είναι ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που κλείνουν περιμένουν έμπρακτα μέτρα στήριξης, λόγω της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο!

Με δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει: «Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων εποχιακής λειτουργίας, είναι μια επιβεβλημένη και ορθή κίνηση. Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί, αποφασιστικοί και έτοιμοι για γενναίες αποφάσεις.

Πάνω από όλα, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις δυσκολίες που προκύπτουν, να έχουμε αντανακλαστικά, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για την επόμενη ημέρα. Ό,τι σήμερα φαίνεται σκληρό, αύριο μπορεί να είναι σωτήριο. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ευθύνης».

Απαγόρευση για τα κρουαζιερόπλοια
Τονίζεται επίσης ότι απαγορεύτηκε στο πλαίσιο λήψης πρόσθετων  μέτρων η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια. Επ’ αυτού σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγο η Κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τα οποία έχουν άμεση ισχύ και περιλαμβάνουν: 
-Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια και χρήσης χερσαίων εγκαταστάσεων.
-Διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από και προς την Ιταλία για επιβάτες.
-Διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με μοναδικές εξαιρέσεις τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων διαμένουν στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν άμεσα. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, καμία ολιγωρία και καμία έκπτωση στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση παίρνει και εφαρμόζει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία όλων μας».