Σταματούν τις πτήσεις οι αεροπορικές εταιρείες

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των ξενοδοχείων της χώρας μέχρι και το τέλος Απριλίου, η εταιρεία jet2holidays σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα πραγματοποιεί πτήσεις σε κανέναν ελληνικό προορισμό μέχρι και την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας τους συνεργάτες της επισημαίνει ότι η απόφασή της αφορά την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και τη Χαλκιδική όπου έστελνε πελάτες και τονίζει ότι θα ενημερώσει όσους προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν σε αυτούς τους προορισμούς. Μάλιστα επισημαίνει ότι η υγεία και η ασφάλεια όλων παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία.

 Σταματά και η Austrian airlines 
Η Austrian Airlines, αεροπορική εταιρεία του Ομίλου Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά όλες τις προγραμματισμένες της πτήσεις από σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Με αυτό τον τρόπο η Austrian Airlines προσαρμόζεται στους περιορισμούς εισόδου που έχουν επιβάλλει πολλές χώρες για να περιορίσουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοïού. 

Για την ώρα, η τελευταία πτήση με αριθμό OS 066 θα προσγειωθεί στη Βιέννη από το Σικάγο στις 08:20 στις 19 Μαρτίου. Μέχρι τότε, η λειτουργία των πτήσεων θα μειωθεί με έναν ελεγχόμενο και δομημένο τρόπο, ούτως ώστε όλα τα πληρώματα και οι επιβάτες να επιστρέψουν πίσω. Αρχικά, η Austrian Airlines θα ακυρώσει όλες τις πτήσεις έως και τις 28 Μαρτίου 2020 και για τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια με την εταιρεία για αυτή την περίοδο θα δοθούν εισιτήρια με άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπου αυτό είναι δυνατόν. 

Επιπλέον, ο Όμιλος Lufthansa θα μειώσει περαιτέρω τις short και long-haul πτήσεις του. Οι ακυρώσεις, θα οδηγήσουν σε μια απότομη μείωση των long-haul πτήσεων ειδικότερα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Συνολικά, οι θέσεις των εταιρειών του Ομίλου Lufthansa στις long-haul πτήσεις θα μειωθούν κατά 90%. Αρχικά, 1.300 εβδομαδιαίες συνδέσεις είχαν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2020.  

Εντός της Ευρώπης, το πρόγραμμα πτήσεων θα μειωθεί επίσης. Είναι διαθέσιμο περίπου το 20% των αρχικά προγραμματισμένων πτήσεων, όταν για το καλοκαίρι 2020 είχαν προγραμματιστεί περίπου 11.700 εβδομαδιαίες πτήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου. Οι επιπλέον ακυρώσεις πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και οι επιβάτες θα ενημερωθούν ανάλογα. 

Παρά τις πολλές ακυρώσεις, οιLufthansa, Eurowings και Austrian Airlines έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 20 ειδικές, έκτακτες πτήσεις για να γυρίσουν πίσω πάνω από 6.000 επιβάτες κρουαζιέρας ή παραθεριστές. Ο Όμιλος χρησιμοποιεί αεροσκάφηBoeing 747 και 777 και Airbus A350 για να εξασφαλίσει όση περισσότερη δυναμικότητα γίνεται. Καθώς χιλιάδες Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί και Βέλγοι πολίτες βρίσκονται σε αναμονή να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους, οι εταιρείες του Ομίλου έχουν κάνει ειδικές προβλέψεις για πτήσεις εκκένωσης και βρίσκονται σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις στις χώρες αυτές για το θέμα.

Ο Carsten Spohr, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Lufthansa AG, δήλωσε σχετικά: "Δεν συζητάμε πλέον για τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά κυρίως για την ευθύνη που έχουν οι αεροπορικές εταιρείες ως μέρος της κρίσιμης υποδομής στις χώρες τους.” Η Lufthansa θα συνεργαστεί με αεροδρόμια και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να αναπτύξει ένα συντονισμένο σχέδιο για τη διατήρηση αυτής της κρίσιμης υποδομής. 

Το νέο πρόγραμμα όλων των αεροπορικών εταιρειών του Ομίλου θα ισχύσει αρχικά έως και τις 12 Απριλίου 2020. Οι επιβάτες που σχεδιάζουν το ταξίδι τους για τις ερχόμενες εβδομάδες πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν την αναχώρηση.

Όπου υπάρχε η δυνατότητα επανέκδοσης, οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τις εναλλακτικές τους, εφόσον έχουν δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην εταιρεία online. Οι τρέχουσες αλλαγές στους όρους επανέκδοσης εφαρμόζονται με καλή θέληση. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται σχετικά με αυτό στο lufthansa.com.