Χειρουργικές επεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας από τον Συμιακό, Μανόλη Μπαμπάτσικο

Χειρουργικές επεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας από τον Συμιακό, Μανόλη Μπαμπάτσικο

Χειρουργικές επεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας από τον Συμιακό, Μανόλη Μπαμπάτσικο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5016 ΦΟΡΕΣ

Είναι μόλις 33 ετών με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από τη Σύμη και το βιογραφικό του αποδεικνύει τον ζήλο και το πάθος για αυτό που κάνει!

Ο Μανόλης Μπαμπάτσικος (3D VR/AR Medical Visualization Specialist Business Development Director - OramaVR) είχε μία λαμπρή επαγγελματική πορεία στην Αμερική όπου συνεργάστηκε με εταιρείες, όπως η Warner Bros, ως υπεύθυνος για τη δημιουργία ψηφιακών οπτικών εφέ.

Ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω κρίσης, κάτι που όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει αυτή τη λαμπρή επαγγελματική πορεία, «παντρεύοντας» την ιατρική με το animation, δίνοντας με τον τρόπο αυτό σε υποψήφιους και επαγγελματίες γιατρούς τη δυνατότητα να κάνουν (για πρακτική εξάσκηση) ή να επιδεικνύουν στους ασθενείς τους χειρουργικές επεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας!

Ως διευθυντής Ανάπτυξης στην εταιρεία ORamaVR, εκτός από τη χώρα μας έχουν συνεργασίες με μεγάλα ευρωπαϊκά ιατρικά κέντρα εκπαίδευσης χειρουργών, Νοσοκομεία και εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, με μοναδικό στόχο, όπως ο ίδιος μας λέει, «τη μείωση ιατρικών λαθών, μοιραίων και μη, κατά τη διάρκεια της επέμβασης»!

Στη συζήτηση που ακολουθεί ο Μανόλης Μπαμπάτσικος μάς μιλάει για τη μέχρι τώρα πορεία του, τους στόχους που έχει βάλει για το μέλλον, αλλά και την αγάπη του για τη Σύμη, το νησί των παππούδων του όπου λαχταράει τόσο πολύ να επισκεφθεί!

Μας μιλάει ακόμη για το «μυστικό της επιτυχίας του» και δίνει συμβουλές στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία πώς να πετύχουν τους στόχους τους!


Ποια ήταν η πορεία σας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου σπουδάσατε στη Μ. Βρετανία;
Στην Ελλάδα τελείωσα το προπτυχιακό μου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Έπειτα, ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University of Kent, στο Canterbury της Μεγάλης Βρετανίας, με αντικείμενο τα Digital Visual Effects (Ψηφιακά Οπτικά εφέ για ταινίες του κινηματογράφου). Εξειδικεύθηκα στη δημιουργία ρεαλιστικών εφέ, κυρίως βασισμένων σε φυσικά φαινόμενα, όπως εκρήξεις, καπνοί, φωτιές και μαγικά εφέ.

Παράλληλα αλλά και μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών συνεργάστηκα ως freelancer με εξειδικευμένους επαγγελματίες και εταιρείες του είδους σε διάφορες χώρες, με σκοπό τη δημιουργία animated διαφημίσεων και ταινιών μικρού μήκους.

Παραδείγματα είναι η ταινία μικρού μήκους με animation και Visual Effects "Another Tomorrow" και με ρεαλιστικά πλάνα το "Together" και "Growers". Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία, καθώς με έκαναν να καταλάβω και να νιώσω ότι αυτός είναι ο κλάδος που με εκφράζει και με προκαλεί να γίνομαι ολοένα και περισσότερο δημιουργικός και παραγωγικός.

Έχοντας μία καλή δουλειά και σαφέστατα πολύ καλές προοπτικές στο εξωτερικό, εσείς αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία όχι και τόσο καλή περίοδο, σε μία περίοδο κρίσης. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να πάρετε αυτή την απόφαση;
Ενώ εργαζόμουν ως υπεύθυνος στο μοντάζ για γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, το «Ράδιο Αρβύλα», το καλοκαίρι του 2015 μου έγινε πρόταση από την Traveller's Tales, η οποία ανήκει στην Warner bros και έχει την αποκλειστικότητα δημιουργίας παιχνιδιών LEGO για τις κονσόλες PS4, PC και XBOX. Η εταιρεία βρίσκεται στο Knutsford, έξω από το Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας.

Σε τέτοιες μεγάλες εταιρείες, υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση, οπότε εγώ ήμουν ένας από τους λίγους υπευθύνους με αντικείμενο τη δημιουργία ψηφιακών οπτικών εφέ για πολλούς τίτλους όπως το Sonic, Ghostbusters, Fanstastic Beasts, Marvel's Avengers, AntMan, LEGO Dimensions και Black Panther. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για το βιογραφικό μου. Ήμουν υπεύθυνος σε αυτά τα παιχνίδια για τη δημιουργία των ψηφιακών εφέ σε πολλούς χαρακτήρες-υπερήρωες, καθώς και για τα εφέ σε πολλές πίστες. Στην εταιρεία έμεινα περίπου 2 χρόνια.

Για αρκετό καιρό υπήρχε στο μυαλό μου η σκέψη να συνδυάσω τον τομέα της Ιατρικής με το animation και την ανάγκη οπτικοποίησης δεδομένων. Όλες οι κινήσεις μου θεωρώ πως ήταν στρατηγικές για να καταλήξω να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο, καθώς πάντα ήθελα να επενδύσω αυτά τα λίγα που γνωρίζω στον τόπο μου, περιβαλλόμενος από την καθημερινότητα που γνώριζα και αγαπούσα.

Έτσι είδα το κενό που υπάρχει στον τομέα της Υγείας, κυρίως στην οπτικοποίηση ιατρικών διαδικασιών, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν παράλληλα τον ασθενή και τον γιατρό. Επέστρεψα λοιπόν στην Ελλάδα με σκοπό να επιδιώξω να πετύχω τον στόχο μου. Σαφώς και ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Η πρώτη μου απόπειρα πραγματοποιήθηκε ενώ ήμουν στο Μάντσεστερ μέσω της συνεργασίας μου με έναν χειρουργό από την Ελλάδα. Αφού διαπίστωσα ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης και ευδοκίμησης της σκέψης μου, πήρα την απόφαση να επιστρέψω και να το κυνηγήσω δυναμικά.

Και από ό,τι φάνηκε η απόφασή σας αυτή, ήταν ορθή αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Έχετε δημιουργήσει μία εταιρεία τη 3DMedWorld, μιλήστε μας για αυτήν (τι αφορά, σε ποιους απευθύνεται κ.α.)
Η εταιρεία ονομάζεται 3DMedWorld και η ιδέα γεννήθηκε από την αγάπη μου για την Ιατρική, καθώς ο κλάδος αυτός μου έλκυε πάντα το ενδιαφέρον. Παράλληλα, ο τομέας του animation και των Visual Effects με κέρδισαν ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο και πλέον είναι ένα πάθος που εκφράζω ως τέχνη. Στην ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας συνέβαλαν τρεις παράγοντες. Αρχικά, ήθελα να συνδυάσω τους δύο αυτούς τομείς με σκοπό την παραγωγή προϊόντος που θα βοηθούσε την κοινωνία και τον κλάδο της υγείας.

Στη συνέχεια, είδα το κενό στην τεχνολογική παρουσίαση και οπτικοποίηση της πληροφορίας στον τομέα της Υγείας και τέλος, η δύναμη της θέλησης της επιστροφής και επένδυσης στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της αρχικής σκέψης. Αυτοί οι τρεις λόγοι με ώθησαν να μην κοιτάξω πίσω και να δώσω τον δικό μου αγώνα προς την επιτυχία ή την αποτυχία. Με οδηγό τον ενθουσιασμό μου, την αγάπη μου και την εργατικότητά μου, κατάφερα η συνύπαρξη των δύο αυτών κλάδων να αποδώσει καρπούς και βήμα-βήμα να υλοποιηθεί ο στόχος μου.

Το αντικείμενό μου είναι η δημιουργία βίντεο τριασδιάστατων κινούμενων γραφικών, τα οποία παρουσιάζουν βήμα-βήμα τις χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία χρειαστεί εκτός επεμβάσεων.

Τα βίντεο με ωραία και φιλικά τρισδιάστατα κινούμενα γραφικά εξυπηρετούν πρώτα από όλα τον ασθενή, διότι πλέον αυξάνεται η γνώση του για τις ιατρικές διαδικασίες και επεμβάσεις, καθώς μπορεί ευχάριστα να το παρακολουθήσει, συγκριτικά με το ρεαλιστικό βίντεο από μια χειρουργική επέμβαση, όπου το θέαμα είναι απωθητικό. Επίσης, ο γιατρός διαφημίζει τις τεχνικές που ακολουθεί στο κοινό του, με έναν ωραίο και προσιτό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του, είτε μέσω συνεδρίων, αλλά και στην αίθουσα αναμονής μέσω τηλεόρασης ή στα διαδικτυακά μέσα.

Τέλος, τα βίντεο και οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε πανεπιστήμια αλλά και σε παρουσιάσεις. Μεγάλος σταθμός στην καρίερα μου είναι η συνεργασία με την ORamaVR, εταιρεία δημιουργίας διαδραστικών εφαρμογών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με τη χρήση ειδικών γυαλιών, με σκοπό την εκπαίδευση των νέων και ειδικευομένων γιατρών με ταχύτερο ρυθμό και ακριβέστερο αποτέλεσμα.

Ως Διευθυντής Ανάπτυξης της επιχείρησης στην Ευρώπη και έχοντας ως εταιρεία συνεργασίες με μεγάλα Ευρωπαϊκά Ιατρικά κέντρα εκπαίδευσης χειρουργών, Νοσοκομεία και εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, έχουμε ένα μοναδικό σκοπό, τη μείωση ιατρικών λαθών, μοιραίων και μη, κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Είμαι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με το τμήμα Ιατρικής Φυσικής, όπου οπτικοποιώ μέσω τρισδιάστατων γραφικών, διαδικασίες, μελέτες και διδακτορικές διατριβές βασισμένες σε έρευνες για την αντιμετώπιση παθήσεων.

Επίσης, έχω συνεργαστεί μέσω του τμήματος Ιατρικής Φυσικής, με το Πανεπιστήμιο του Leeds, με το τμήμα Νευροανατομίας, όπου μέσω εικονικής πραγματικότητας έχουμε δημιουργήσει μια διαδραστική εφαρμογή εκμάθησης συγκεκριμένου case study οπτικοποίησης των νεύρων από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τον εγκέφαλο, όπου ο φοιτητής μπορεί να το δει σε 3D και να περιηγηθεί 360 μοίρες στον χώρο του, όπου κι αν βρίσκεται. Η εμπειρία είναι μοναδική και είναι ένας από τους τομείς στον οποίο εξειδικεύομαι.

Πελάτες μου είναι αυτή τη στιγμή από ειδικότητες της Νευροχειρουργικής, Οδοντιατρικής, Πλαστικής χειρουργικής, Ουρολογικής χειρουργικής, Ψυχολογίας, Δερματολογίας, Γενικής χειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής.

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι που έχετε βάλει;
Οι στόχοι μου είναι τα όνειρά μου και, όπως λένε και οι φίλοι μου οι Άγγλοι "sky is the limit". Κάθε εξάμηνο τοποθετώ milestones για να μπορώ να πετύχω κάθε φορά τον επόμενό μου στόχο. Η δημιουργία 3D animated βίντεο στην Ιατρική και ο συνδυασμός με τις νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, είναι στόχοι που δουλεύονται και εξελίσσονται συνεχώς. Οπότε, φροντίζω να είμαι πάντα παρών στις εξελίξεις, να παρακολουθώ και να ενημερώνομαι συνεχώς καθώς επίσης προσπαθώ να πρωτοπορώ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, συμβαδίζοντας με την ORamaVR στην εκπαίδευση νέων και ειδικευομένων γιατρών με ταχύτερο ρυθμό και ακριβέστερο αποτέλεσμα είναι μια πραγματικότητα και μια συνεχόμενη δοκιμασία για εμένα, μια δοκιμασία που άμεσα θα μας φέρει τεράστια αποτελέσματα.

Η καταγωγή σας είναι από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από τη Σύμη. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν…
Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Οι ρίζες μου όμως κρατούν από τα Σφακιά και την όμορφη Σύμη. Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου και θυμάμαι ακόμη τις ιστορίες που μου αφηγούνταν ο παππούς και η γιαγιά μου. Ο παππούς μου ήταν και είναι ένας πολύ σημαντικός χαρακτήρας στη δική μου μικρή ιστορία. Μου έμαθε πολλά, πίστεψε σε εμένα στις πιο δύσκολες στιγμές και πάνω από όλα μου δίδαξε τη δύναμη της αγάπης, της ταπεινότητας και της εργατικότητας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν τιμούν την όμορφη Σύμη και τους ανθρώπους της. Για τον λόγο αυτό δεσμεύομαι ότι θα ακολουθήσουν πολύ ωραία πράγματα στα οποία θα είμαι πρωταγωνιστής.

Η πορεία σας είναι κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη. Υπάρχει «μυστική συνταγή» για αυτή την επιτυχία;
Οικογένεια. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε μεγάλο μου βήμα στη σκέψη μου βρίσκεται η οικογένειά μου. Οι αρχές που πήρα, ο τρόπος σκέψης και η θέληση για ζωή. Τους οφείλω πολλά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή επιτυχίας». Υπάρχουν κάποια «βασικά υλικά» όπως η αγάπη, η θέληση, η προσπάθεια, η αφοσίωση, η εργατικότητα, η συνεχής αναζήτηση, ο καθορισμός στόχων και η αυτοαξιολόγηση. Στη συνέχεια, ο καθένας αναλόγως με τον χαρακτήρα του πορεύεται με τον δικό του τρόπο για να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στη δική του προσωπική επιτυχία.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα ή που προτίθενται σύντομα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία;
Πιστεύω ότι όποιος αγαπάει αυτό που κάνει, ακολουθεί το ένστικτό του και δει το ρίσκο ως πρόκληση με μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματικό ενθουσιασμό, τότε η επιτυχία έρχεται ακόμα πιο κοντά. Τα πάντα περνούν από το χέρι μας. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Και το κλειδί της τελικής επιτυχίας βρίσκεται ακριβώς εκεί… στις επιλογές μας!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος