Τέσσερα πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία

Στην Κω «έπεσαν» τα πρώτα τέσσερα πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία και οι πολίτες που εντοπίστηκαν καλούνται τώρα να καταβάλουν το ποσό των 150 ευρώ, έκαστος!

Αυστηρούς ελέγχους ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί οι αστυνομικές υπηρεσίες τόσο στην Α΄όσο και στη Β΄Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου για την τήρηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης.

Η ισχύς των μέτρων ξεκίνησε από χθες στις έξι το πρωί και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν, στην Κω κάποιοι είτε δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως ώστε να τηρήσουν τις διαδικασίες είτε απλώς τις αγνόησαν.

Έτσι κατά τους ελέγχους των αστυνομικών που διενεργήθηκαν μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν εντοπιστεί συνολικά τέσσερα άτομα να κινούνται με τα οχήματά τους χωρίς όμως να φέρουν κάποιο έγγραφο ως όφειλαν ή να έχουν στείλει το απαραίτητο μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό 13033.

Έτσι βεβαιώθηκε σε βάρος τους η ανάλογη παράβαση για την οποία και ο κάθε οδηγός θα πρέπει να πληρώσει 150 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο και όσοι διαπιστώνεται ότι κυκλοφορούν άσκοπα ή δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα θα τους βεβαιώνεται η αντίστοιχη παράβαση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν από χθες το πρωί, οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν στους δρόμους για συγκεκριμένους λόγους και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Η δήλωση μετακίνησης γίνεται με τρεις τρόπους:
• με βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών,
• με έντυπο τύπου Β, είτε με χειρόγραφη βεβαίωση,
• είτε με αποστολή μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.
Το μήνυμα αποστέλλεται απευθείας από το κινητό τηλέφωνο, κάθε φορά που κάποιος θα βγει από το σπίτι του.

Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του (με κενό ενδιάμεσα) και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του, δηλαδή περιπτώσεις 1 έως 6 οι οποίες είναι οι εξής:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Η απάντηση που θα λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδεικνύεται μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο και είναι η εξής:
Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας.