Εντείνονται οι προσπάθειες  για εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δήμο Ρόδου

Μπορεί ο Δήμος της Ρόδου να είναι κλειστός για το κοινό, όπως και σύσσωμος σχεδόν ο δημόσιος τομέας στη χώρα, ωστόσο οι υπηρεσίες του και οι υπάλληλοι που…έχουν απομείνει στις θέσεις τους, έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο να συνεχίσει τη λειτουργία του προκειμένου οι δημότες και το νησί να εξακολουθήσουν να έχουν τις βασικές ή έκτακτες υπηρεσίες αλλά και να είναι προετοιμασμένος όσο γίνεται καλύτερα για την επόμενη ημέρα.

Καταρχάς, υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος της Ρόδου, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του τις προηγούμενες ημέρες έχει ενημερώσει τους πολίτες να μην προσέρχονται στο Δημαρχείο, τα δημοτικά καταστήματα αλλά και τα Νομικά του Πρόσωπα (σ.σ. όπως η ΔΕΥΑΡ) προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους μαζί του αλλά να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή να παίρνουν τηλέφωνο και θα τους κατευθύνουν οι υπάλληλοι που βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους.

Χθες, λοιπόν, πρώτη ημέρα εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η βασική δραστηριότητα του Δήμου περιγράφεται στα παρακάτω:

Απολύμανση
Ως γνωστόν, από την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει ξεκινήσει εκτεταμένες απολυμάνσεις σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης και στη συνέχεια των δημοτικών ενοτήτων ενώ ακολουθούν και κοινότητες, έπειτα από αίτημά τους.

Αφού έγινε απολύμανση και στα λιμάνια, ακολούθησε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου (σ.σ. έπειτα από συνεννόηση με τη Διοίκηση), μίας από τις πλέον πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της πόλης, η οδός Άννης Μαρίας ενώ σειρά έχουν και πάλι τα σημεία έξω από τις τράπεζες επειδή από σήμερα ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Απριλίου.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να απολυμανθεί και ο χώρος έξω από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο.
Κοινωνικές Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργο Τριάντο, ομαλά εξελίσσεται τόσο το συσσίτιο του Δήμου, για το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ανακοινώσει ότι γίνεται με διανομή κατ’ οίκον, όσο και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο η Υπηρεσία έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «Μένουμε σπίτι.

Τηλεφώνησε και Σε Εξυπηρετούμε!», για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή ηλικιωμένους ή ασθενείς μοναχικούς συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής, το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας και την ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας δέχεται κλήσεις στα τηλέφωνα 22410-44744, 44755 και 44742 από τις 8:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ. από Δευτέρα έως Κυριακή  από όσους έχουν ανάγκη από όλο το νησί της Ρόδου από αγορά τροφίμων, φαρμάκων, συνταγογραφήσεις ή και επείγουσες συνδιαλλαγές με το Δημόσιο και αφού τις αξιολογήσει, αναλαμβάνει προσφορά υπηρεσιών.

Κοιμητήρια
Σε περιορισμό τίθεται πλέον, η πρόσβαση στα κοιμητήρια της πόλης της Ρόδου, αυτό του Ταξιάρχη αλλά και του Αγίου Δημητρίου, με ελεγχόμενη είσοδο των πολιτών και για συγκεκριμένους λόγους. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο κ. Θανάση Στάμου, την Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κα Μάνθα Ζιώγου και τον υπάλληλο του κοιμητηρίου, ελήφθη η σχετική απόφαση και εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε, ότι η προσέλευση στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ρόδου  Ταξιάρχη, όσο και στο Κοιμητήριο Αγίου Δημητρίου, θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες από τις 9 π.μ. - 1 μ.μ. για το κοινό, τηρώντας τους κανόνες που η επίσημη Πολιτεία έχει θεσπίσει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι επισκέπτες θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση «ατομικής άδειας κυκλοφορίας», όπως προβλέπεται για όλες τις μετακινήσεις. Από πλευράς του Δήμου Ρόδου, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, διασφαλίζοντας ρητά τον αριθμό των εισερχόμενων και εξερχόμενων από τον χώρο, με φύλακα.

Παρακαλούμε, για την ασφάλεια όλων μας να δείξετε υπευθυνότητα, κατανόηση και συνεργασία».

Συλλογικά όργανα
Αναλυτική ενημέρωση για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες από τον Δήμο Ρόδου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την προστασία της υγείας των πολιτών και ταυτόχρονα τη συνέχιση της λειτουργίας του, έκανε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, στους επικεφαλής των παρατάξεων και εκείνοι με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τα μέλη τους.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο Πρόεδρος, τα πάντα λειτουργούν όπως πρέπει και ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Εννοείται, βέβαια, ότι για την προστασία του Σώματος και των υπαλλήλων, δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κανονικά θα γινόταν μετά την 25η Μαρτίου, αλλά θα γίνει εκ περιφοράς, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε.

Πάντως, για το αν συντρέχουν λόγοι να γίνει συνεδρίαση (π.χ. θέματα που είναι επείγον να    «περάσουν») και για το πότε, θα το αποφασίσει ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, δια περιφοράς συνεδρίασε και η Οικονομική Επιτροπή ενώ το ίδιο θα γίνει και με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Υπάλληλοι
Με «αποδεκατισμένο» προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί ο Δήμος της Ρόδου αφού η Διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια για να διεκπεραιώνει τις ανάγκες του  Δήμου και του νησιού που…δεν σταματούν λόγω κορωνοϊού.

Ο Δήμος, ως γνωστόν, έχει μείνει με το 40% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού του, τα γραφεία έχουν αδειάσει ενώ τα τηλεφωνήματα που δέχεται είναι πάρα πολλά. Σε ορισμένες υπηρεσίες, μάλιστα, υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Η χθεσινή ημέρα, τέλος, ήταν παραπάνω «φορτωμένη» αφού έπρεπε να εκδοθούν οι ειδικές άδειες μετακίνησης των υπαλλήλων στην εργασία τους.