Δ. Κρητικός: Τα μέτρα είναι σωστά και θα πρέπει να συνεχιστούν

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση κατόπιν υπόδειξης των επιστημόνων της χώρας, όπως εκτιμά ο γιατρός πνευμονολόγος Δημήτρης Κρητικός, επισημαίνοντας  μάλιστα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και ειδικότερα να εφαρμόζονται ανελλιπώς από τους πολίτες.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Κρητικός αφού τόνισε ότι είναι σχεδόν μηδενικά τα εμπύρετα περιστατικά με τα οποία ασχολήθηκε τις τελευταίες μέρες, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την περιοχή μας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων αν υπακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών.

Όπως είπε,  δέχεται αρκετά τηλέφωνα καθημερινά ως πνευμονολόγος από άτομα διάφορων ηλικιών, όμως μόνο ένα περιστατικό αφορούσε συμπατριώτη μας με πυρετό το οποίο όμως και αυτό δεν ενέπνεε ανησυχία και για το λόγο αυτό του συνέστησε να παραμείνει στο σπίτι και να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη αγωγή.

Τα περιστατικά αφορούσαν κυρίως συνάχι και πονόλαιμο χωρίς άλλα χαρακτηριστικά που να… σημάνουν συναγερμό. Βέβαια το ότι πολλοί συμπολίτες μας ζήτησαν ιατρική συμβουλή δείχνει ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις καταστάσεις και ανησυχούν για την υγεία τους.

Ως γιατρός έχει εντολή να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στην περίπτωση που του αναφερθούν συμπτώματα τα οποία ίσως να παραπέμπουν σε κρούσμα κορωνοϊού, όπως πυρετός ή και πονόλαιμος σε συνδυασμό με δύσπνοια, όταν ήδη υπάρχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Τότε θα λάβει σχετικές εντολές για το πώς θα αντιμετωπιστεί και αν πρέπει να γίνει η απαραίτητη εξέταση για τη λήψη δείγματος που θα πρέπει να σταλεί για ανάλυση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση στο ιατρείο του έχει περιοριστεί και αφορά μόνο περιστατικά που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις ασθενών του, κάτι που δείχνει ότι το κοινό έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να παραμένει στο σπίτι και να μετακινείται μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

«Συμμερίζομαι τα μέτρα που επιβλήθηκαν και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν. Βέβαια πόσο απέδωσαν τελικά θα φανεί μετά από καιρό καθώς όλοι θα δοκιμαστούμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν τους Έλληνες γιατρούς, καθώς όπως έχει αποδειχτεί, είναι άρτια καταρτισμένοι και εξαιρετικοί επιστήμονες.

Βέβαια ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για επιδημία και όχι πανδημία, παραπέμποντας στην επιδημία της γρίπης από την οποία κάθε χρόνο χάνει τη ζωή του στη χώρα μας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κρητικός τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από τους πολίτες, καθώς η χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστρέψει τα δεδομένα και τη μέχρι σήμερα καλή εξέλιξή τους στην περιοχή μας.