Αυξήσεις 5% προβλέπει η νέα σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αυξήσεις 5% προβλέπει η νέα σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αυξήσεις 5% προβλέπει η νέα σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2312 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες και είναι τριετούς διάρκειας

Υπεγράφη η νέα σύμβαση εργασίας ανάμεσα στους ξενοδόχους της Ρόδου και τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε από το τέλος της χρονιάς που πέρασε οπότε και έληξε η προηγούμενη σύμβαση.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πάρουν συνολική αύξηση στην τριετία 2020 -2022 που ανέρχεται στο 5%. Συγκεκριμένα, για τα δύο πρώτα χρόνια 2020 και 2021 οι μισθοί τους θα είναι αυξημένοι σε ποσοστό 4% ενώ τον τρίτο χρόνο 2022 θα αυξηθούν επιπλέον κατά 1%. Σημειώνεται ότι η υπογραφή της νέας τριετούς σύμβασης εργασίας ανάμεσα σε ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπαλλήλους, ήρθε μόλις λίγες μέρες πριν το τέλος Μαρτίου οπότε και έληγε η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειας, για την προηγούμενη σύμβαση.


Όπως ανακοινώθηκε, η σύμβαση υπεγράφη από τις δύο πλευρές χθες στην Περιφέρεια παρουσία μάλιστα του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, καθώς και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζου.


Ανακοίνωση περιφέρειας
Για το θέμα, η περιφέρεια σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής: «Υπεγράφη, σήμερα, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Μ. Μαρκόπουλου και του Προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Αθ. Σταμούλη, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου, κ. Α. Καμπουράκη, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Π. Εγγλέζου και εκπροσώπου της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γ. Στάθη.


«Αυτή τη φορά δεν υπογράφεται μία σύμβαση εργασιακής ειρήνης, όπως λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, υπογράφηκε ένα συμβόλαιο νέας αρχής και κοινής πορείας. Στον τόπο που ζει και αναπνέει με τον Τουρισμό, κοινή δέσμευση Πολιτείας, φορέων, εργοδοτών και εργαζομένων είναι ότι θα επιστρέψουμε στην κορυφή εργαζόμενοι όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο.», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για την ευόδωση της διαπραγμάτευσης.


Με τη νέα τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που καλύπτει σήμερα συνολικά περισσότερους από 10.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, καθώς ορίζεται μεταξύ άλλων οριζόντια αύξηση 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και αύξηση 5% για το έτος 2022. Η διάρκεια της ισχύος της σύμβασης είναι η μέγιστη προβλεπόμενη, δηλαδή τρία έτη. Επίσης, ο εισαγωγικός μισθός ενός νέου εργαζομένου είναι σημαντικά υψηλότερος, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία. Τέλος, στη σύμβαση έχουν ενταχθεί πολλές ειδικότητες που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα, όπως του ζαχαροπλάστη, του αρτοποιού και του ναυαγοσώστη.


Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Αυτές τις ώρες της μεγάλης αγωνίας, εμείς εκπέμπουμε το μήνυμα ότι θα πορευθούμε με το «εμείς», όλοι μαζί σαν κοινωνία. Και ή θα καταστραφούμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Ατομική διαδρομή σωτηρίας δεν υπάρχει. Στον τόπου που πρωτοπόρησε στον Τουρισμό, η μεγαλύτερη Ένωση Ξενοδόχων και το μεγαλύτερο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ενώνουν χέρια, ενώνουν δυνάμεις».


Εξάλλου, όπως έχει γίνει γνωστό στα δύο συλλογικά όργανα πάγια θέση και επιθυμία της Περιφερειακής Αρχής υπήρξε να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια συμφωνία επ' ωφελεία και των δύο μερών, αφού στην περίπτωση αυτή κατακτάμε ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, που στις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες, είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα».

Ανακοίνωση ΕΞΡ
«Υπογράφηκε η Νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τις αμοιβές των Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2020-2022» . Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) Κος Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Κυρίες και κύριοι, Βιώνουμε όλοι μια δύσκολη κατάσταση πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα. Είναι όμως απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να κλονιστούν ούτε οι αρχές μας για άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους μας δηλαδή τους εργαζόμενούς μας, ούτε η προσήλωσή μας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μαζί τους. Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι πράξεις κοινωνικής ευθύνης από τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάζονται.


Είναι θετικότατο στοιχείο, οι όλο και περισσότερες «επενδύσεις» στο ανθρώπινο δυναμικό με κάθε τρόπο. Όμως η «αγάπη» αυτή έχει ιδιαίτερη αξία όταν αποτυπώνεται και στον μισθό στο τέλος του μήνα. Η σύμβαση που καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε με το ΣΞΡ: Ισχύει για 3 έτη (το μέγιστο δηλαδή δυνατό) Είναι ιδιαίτερα θετική για τους εργαζόμενους ως προς τις οικονομικές απολαβές. Επιτρέπει έμπρακτα στη Ρόδο μας, το όνειρο-μονόδρομο κατά την άποψή μου- της επέκτασης της σεζόν για τον Νοέμβριο.


Καλεί την Πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα, να σταθεί στον Ροδιακό και κατ’ επέκταση Ελληνικό Ξενοδοχείο την δύσκολη αυτή στιγμή, γιατί μόνο έτσι θα επέλθει ευημερία για το ΣΥΝΟΛΟ της Ελληνικής κοινωνίας. Η πρακτική των προηγούμενων ετών, της υπερφορολόγησης του ελληνικού ξενοδοχείου με κάθε τρόπο μακροπρόθεσμα, πριονίζει τα πόδια της Ελληνικής Οικονομίας. Η Σύμβασή μας αποδεικνύει ότι τα ξενοδοχεία της Ρόδου δεν δρουν καιροσκοπικά, πιστεύουν στον εαυτό τους, προστατεύουν τους ανθρώπους τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.


Τέλος, υπενθυμίζει στη Ροδιακή και Ελληνική Οικογένεια ότι κακώς για δεκαετίες, τα παιδιά της, δεν προσανατολίστηκαν στα τουριστικά επαγγέλματα. Αγαπητοί Συμπολίτες, Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι μονόδρομος και έχει μόνο μία κατεύθυνση, «μπροστά».


Ανακοίνωση ΕΚΡ
«Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου χαιρετίζει την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ρόδου, μεταξύ του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Είναι μια σύμβαση αισιοδοξίας, ελπίδας και προστασίας για τους εργαζόμενους, σε αυτή τη δύσκολη συγκύρια που όλοι βιώνουμε. Η σύμβαση αυτή κατοχυρώνει, πάγια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, δίνει αυξήσεις, συμπεριλαμβάνει ειδικότητες που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, προσδιορίζει συντομότερο χρόνο απάντησης στις επαναπροσλήψεις και κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπονταν στις προηγούμενες συμβάσεις.


Σε μια εποχή δύσκολη για τους εργαζομένους η υπογραφή αυτή στέλνει ένα μήνυμα ότι την επομένη μέρα της κρίσης, κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος και μόνος. Επιπλέον δείχνει ότι εμείς στη Ρόδο μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε, εργαζόμενοι και εργοδότες για το καλό του τόπου μας. Πρέπει να συγχαρούμε τη διοίκηση του Σωματείου και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Θανάση Σταμούλη, για αυτήν την επιτυχία. Το Εργατικό Κέντρο θα είναι πάντα κοντά στα σωματεία-μελή του και θα προσπαθεί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων».


Ανακοίνωση σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων
«Ύστερα από 3 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων υπογράφει τελικά η νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΤΚΣΣΕ) Ρόδου μεταξύ του Σωματείου μας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Η νέα ΤΚΣΣΕ Ρόδου έχει τριετή διάρκεια (2020-2022) και προβλέπει:

• Συνολική αύξηση της τάξης 5% των βασικών μισθών
• Επαναφέρει και το επίδομα του σπαστού ωραρίου 5%
• Συμπεριλαμβάνει ειδικότητες που έως τώρα δεν υπήρχαν εντός της σύμβασης.

Αναλυτικότερα:
• Προϊστάμενοι κρατήσεων
• Ζαχαροπλάστες Α’, Β’ & Γ’
• Αρτοποιοί Α‘, Β’ & Γ’
• Τεμαχιστές κρεάτων Α’ & Β’
• Εργάτες κουζίνας
• Ναυαγοσώστες και διασώστες κολυμβητικών δεξαμενών & παραλίας καθώς και
• Εργάτες γενικών καθηκόντων
• Aναγνωρίζονται πλέων και επίσημα ως ξενοδοχοϋπάλληλοι
• Ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο το δικαίωμα της επαναπρόσληψης και
• Διατηρεί όλα τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα που προέβλεπαν όλες οι προηγούμενες συμβάσεις

Σε μία δύσκολη περίοδο για όλους μας, η υπογραφή αυτής της σύμβασης στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους εργαζόμενους του κλάδου ενώ αποδεικνύει ότι το Σωματείο συνεχίζει τη δράση του δυναμικά και αποτελεσματικά με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου».

Δήλωση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη
Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χαιρετίζουμε την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2020-2022, μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, καθώς έρχεται την πιο σωστή στιγμή, για να επιβεβαιώσει πως οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με ευθύνη και συνεργασία.

Ο Τουρισμός, που είναι το οξυγόνο της οικονομίας του νησιού μας, αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας, είναι το πρώτο μεγάλο θύμα των συνεπειών της πρωτοφανούς πανδημίας, που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, να συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις, ώστε να χτίσουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία, να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε ενωμένοι, το συντομότερο.


Ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ώστε να έλθουν επισκέπτες στο νησί μας, και να επανεκκινηθεί η κοινωνία, η εργασία, η οικονομία μας. Αυτή την ώρα το ύψιστο είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε και ένας από τους πλέον ευφυείς ανθρώπους της εποχής μας, του οποίου τις καινοτόμες εφευρέσεις έχουμε όλοι στα σπίτια μας, «τα χρήματα κερδίζονται ξανά, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες ζωές».


Αυτό αναδεικνύει και η σύμβαση που υπογράφηκε. Και αξίζει στον Ροδιακό τουρισμό και όλους τους ανθρώπους του, να είναι υπερήφανοι. Γιατί είναι στη σωστή πλευρά, την ώρα που γράφεται η ιστορία: Μαζί, τώρα που υπάρχει Ανάγκη, για να πάμε Όλοι μαζί Μπροστά.»

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης