Συμβουλές Συμβίωσης ενώ «Μένουμε Σπίτι»

Συμβουλές Συμβίωσης  ενώ «Μένουμε Σπίτι»

Συμβουλές Συμβίωσης ενώ «Μένουμε Σπίτι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μάνος Χατζημαλωνάς
BSc, MSc Ψυχολόγος, Φιλότιμο Ίδρυμα, TEDxRhodes/TEDxYouth@Rhodes

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, η εργάσιμη περίοδος συνεχίζεται και στον βαθμό που μας αναλογεί είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε την οικονομία ζωντανή και το ανθρώπινο κεφάλαιο υγιές και ενεργό:

1. Φτιάξτε πρόγραμμα και τηρήστε το. Φερ’ειπείν, 09:00-12:00 εργασία /μελέτη/πρακτική/φασίνα, 12:00-13:00 φαγητό, 13:00-14:00 περπάτημα, 14:00-18:00 συνέχεια εργασίας, 18:00 παρακολούθηση ενημέρωσης από κ. Τσιόδρα, 18:00-21:00 χαλάρωση /κοινωνικοποίηση κ.ο.κ. Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής, ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού είναι ζωτικής σημασίας στην εργατική απόδοση και ψυχική υγεία.

2. Ξεκινήστε και ολοκληρώστε τη μέρα όπως κάποιος που θα πήγαινε δουλειά, ακόμη και αν ήσασταν μέχρι πρότινος άνεργος. Πρωινή ρουτίνα, ντύσιμο γραφείου (ή κάτι διαφορετικό από πιτζάμα και τσόκαρο /παντόφλα), και στο τέλος του ωραρίου άλλαγμα ρούχων και παπουτσιών σε κάτι πιο χαλαρό πριν τον ύπνο.

3. Συμφωνείστε κανόνες συμβίωσης και κατανομής ρόλων με τους ανθρώπους που μοιράζεστε τον χώρο σας. Ωράρια κοινής ησυχίας, οικοκυρικής, ψυχαγωγίας. Αρμοδιότητες και εργονομική κατανομή χρήσης αδειοδοτικών SMS. Το γνωστό «η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά του άλλου», είναι πιο αναγκαίο σε συνθήκες κοινής χρήσης ιδιωτικού παρά δημόσιου χώρου. Ενημερώστε και όσους είναι εκτός σπιτιού για αυτούς τους κανόνες, ώστε να είστε εντάξει με τις «κοινωνικές» σας υποχρεώσεις.

4. Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα από καθιστική στάση ανά 40-50 λεπτά που να συμπεριλαμβάνουν έστω και λίγη σωματική άσκηση. Το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα. Βγαίνετε εκτός σπιτιού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

5. Βάζοντας περιορισμό ώρας για την κάθε εργασία/ασχολία, εξοικονομείτε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα για τον απλό λόγο ότι δεν «αφαιρείστε» αλλά μετατρέπετε τον διάχυτο χρόνο σε καιρό με σκοπιμότητα και «συγκέντρωση» εαυτού (προσοχή, η πρακτική αυτή μετατρέπει μέσα σε μόνο μερικές ημέρες τη ζωή σε βίο).

6. Δημιουργήστε ιδιωτικό χώρο εργασίας. Ακόμα και σε ένα κελί 4 τοίχων, τέσσερα άτομα μπορούν να έχουν μια πλευρά για αφοσίωση στη δική τους εργασία.

7. Αντιστοίχως, δημιουργήστε ιδιωτικό χώρο χαλάρωσης και «επιστροφής στον εαυτό». Μπορεί να είναι μια πλευρά στο δωμάτιο, σαλόνι, γκαράζ, μεριά τοίχου, που έχετε μια άνετη καρέκλα ή κάποιες φωτογραφίες, εικόνες /εικονίσματα που σας χαλαρώνουν και περιποιούνται τον ψυχισμό σας. Φερθείτε στον χώρο αυτόν ως «ιερό» και επιστρέψτε μόνο στο τέλος της ημέρας, μεταξύ διαλλειμάτων ή και στην αρχή της μέρας πριν ξεκινήσετε.

8. Ορίστε μια ώρα την ημέρα που θα τρώτε όλοι μαζί. Ασχέτως διαφορών στο σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση εξομάλυνσης διαφορών από το να μοιραστεί κανείς το φαγητό του με άλλους, ακόμα και σιωπηλά. Δεν παραπέμπει σε συντηρητισμό, αλλά σε στοιχειώδεις ανάγκες της ανθρώπινης φύσης.

9. Αποφύγετε να βλέπετε / ακούτε ειδήσεις όταν τρώτε. Ο πολυτιμότερος χρόνος σε σύγχρονες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού είναι χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου ή χρόνος που πραγματικά μοιράζεσαι με τον άλλο – δίχως μεσάζοντες.

10. Όταν σας καλούν να πάρετε μέρος σε τηλεδιασκέψεις, περιποιηθείτε και ανοίξετε την κάμερα ώστε να φαίνεστε. Δεν υπάρχει χειρότερο από την εγκεφαλική «σκουριά» που επέρχεται από την αποχή από τον χορό των αισθήσεων κατά την οπτικοακουστική κοινωνικοποίηση. Το κάνετε που το κάνετε 8 ώρες την ημέρα ως απλοί θεατές, πάρτε ενεργά μέρος έστω και ως παθητικοί συνομιλητές.

11. Αν είσαι εργαζόμενη/ος και δουλεύετε από το σπίτι και κάποια ημέρα δεν αισθάνεστε καλά: Πάρτε ρεπό! Το ότι δουλεύουμε από το σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην αναρρωτική αποχή όπως προβλέπεται.

12. Μάθε να μαθαίνεις. Οι επόμενες ημέρες/εβδομάδες/μήνες «μοναχισμού» μπορούν να μας κάνουν να βγούμε πολύ καλύτεροι ή πολύ χειρότεροι από όταν μπήκαμε. Στο χέρι μας να αντλήσουμε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχονται από το διαδίκτυο, είτε είναι η φοίτηση σε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα ή απλώς η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βίντεο.

Έπεται συνέχεια.. Καλή οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"