Υπάρχει επάρκεια κρεάτων στη Ρόδο αλλά η αγορά είναι «συγκρατημένη»

Υπάρχει επάρκεια κρεάτων στη Ρόδο αλλά η αγορά είναι «συγκρατημένη»

Υπάρχει επάρκεια κρεάτων στη Ρόδο αλλά η αγορά είναι «συγκρατημένη»

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6800 ΦΟΡΕΣ

Σύσκεψη για τη λειτουργία των σφαγείων έγινε χθες στην Περιφέρεια

Η νόμιμη και καλή λειτουργία των σφαγείων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Ηλίας Οικονομίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου κ. Χρήστος Καραϊσαρίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρεοπωλών Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας καθώς και ο υπεύθυνος σφαγείου κ. Τσαμπίκος Αϊβάζης, ενώ αυτή θα συνεχιστεί σήμερα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Χατζηνικήτας έκανε γνωστό πως αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για τη λειτουργία των σφαγείων και φυσικά να τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οποίους θα εργαστούν ορισμένα, εκπαιδευμένα άτομα που θα μπορούν να στηρίξουν αυτό το δύσκολο κομμάτι που λέγεται σφαγή αμνοεριφίων, για το Πάσχα.

Όπως είπε ο κ. Χατζηνικήτας, μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν είναι και ότι το σφάξιμο των αμνοεριφίων θα γίνει βάσει προγράμματος, δηλαδή ο κάθε κρεοπώλης, ο κάθε κτηνοτρόφος θα έχει συγκεκριμένη ημέρα για να μεταφέρει τα αρνιά και τα πρόβατά του στο σφαγείο.

Η δε διαδικασία της σφαγής των αμνοεριφίων για το Πάσχα θα ξεκινήσει από την εβδομάδα των Βαΐων.

Επάρκεια κρεάτων- έγκαιρα οι παραγγελίες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Ρόδου, «η αγορά είναι «συγκρατημένη», φοβούνται οι επαγγελματίες να εφοδιαστούν με πάρα πολλά αμνοερίφια, διότι δεν ξέρουν αν ο κόσμος θα έχει χρήματα και γενικότερα πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως υπάρχει επάρκεια κρεάτων: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται να συνωστίζεται. Υπάρχει επάρκεια αν και καλό θα ήταν όσοι έχουν μόνιμους κρεοπώλες, να κάνουν την παραγγελία τους έγκαιρα για να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός συντονισμός των επαγγελματιών και να μην υπάρχει συνωστισμός μέσα στα κρεοπωλεία. Επίσης με τον τρόπο αυτό και ο κρεοπώλης δεν θα έρθει στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον πελάτη του».


Ο κ. Χατζηνικήτας πρόσθεσε πως ο κόσμος θα ψωνίσει το Πάσχα για το σπίτι του, ανεξάρτητα από το αν θα σουβλίσει ή όχι και εκτιμά πως οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε ό,τι αφορά τα ντόπια αμνοερίφια (δηλαδή αυτά που προέρχονται από τη Δωδεκάνησο), περίπου 8,50-9 ευρώ το κιλό. Τα σφαγεία θα κλείσουν τη Μ. Πέμπτη οπότε αν τις μετέπειτα ημέρες αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση, τότε κάποιοι δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.


Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ρόδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη «για τη μεγάλη συμπαράσταση –όπως χαρακτηριστικά είπε- που μας έχει δώσει σε πολλά θέματα» αλλά και για την προώθηση σημαντικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και οι οποίες αφορούν τη μετακίνηση κτηνοτρόφων ή κρεοπωλών τις ημέρες του Πάσχα, από και προς τα σφαγεία αλλά και από άλλα νησιά (εντός νομού) από και προς τη Ρόδο.

Αυστηροί έλεγχοι για τα «παράνομα» σφαγεία
Ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί αρμόδιους φορείς και επαγγελματίες είναι και η μη ελεγχόμενη σφαγή αμνοεριφίων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα αυτό προκειμένου να προφυλάξει την υγεία του. «Η λαθραία σφαγή είναι έγκλημα για τη δημόσια υγεία! Το τονίζει εδώ και χρόνια η Κτηνιατρική Υπηρεσία και θα υπάρχουν έλεγχοι και στα λιμάνια οπότε αν εντοπιστεί κρέας ασφράγιστο, αφενός θα κατασχεθεί και αφετέρου θα επιβληθεί το νόμιμο πρόστιμο. Αυτό «το σφάξαμε στη μάντρα, πάμε να το πάρουμε» είναι ακατάλληλο για τη δημόσια υγεία» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Χατζηνικήτας!


Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είδη κρεάτων υπάρχει επάρκεια, γίνεται εφοδιασμός συχνά, μία και δύο φορές την εβδομάδα, οπότε καλύπτονται οι ανάγκες. Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών συνέστησε στον κόσμο να μην κάνει καμία έξοδο το Πάσχα ή να αρχίσει να βγαίνει έξω για να σουβλίσει, καλό – όπως είπε- είναι να μείνει μέσα, να κάνει Πάσχα σπίτι του και το κατσικάκι ή το αρνάκι του μπορεί να το βάλει και στο φούρνο.


Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους του ζήτησε να υπάρχει μία κατανόηση προς τα σφαγεία για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι, ενώ εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων, όπως για παράδειγμα ο κ. Αϊβάζης.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης