Όχι, ο Απρίλιος δεν θα είναι καλός μήνας. Ίσως μάλιστα να είναι ο χειρότερος του 2020

Όχι, ο Απρίλιος δεν θα είναι καλός μήνας. Ίσως μάλιστα να είναι ο χειρότερος του 2020

Όχι, ο Απρίλιος δεν θα είναι καλός μήνας. Ίσως μάλιστα να είναι ο χειρότερος του 2020

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1821 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μάνος Χατζημαλωνάς
BSc, MSc, Ψυχολόγος, Φιλότιμο Ίδρυμα, TEDxRhodes


Όχι, ο Απρίλιος δεν θα είναι καλός μήνας. Ίσως μάλιστα να είναι ο χειρότερος του 2020. Εξαιρετικά γιατί σημαίνει ότι θα έχουμε μείνει στο σπίτι παρά τη σταδιακή βελτίωση του καιρού. Ότι θα έχουμε κάπως κατασταλάξει με ενσυναίσθηση στους ατομικούς και οικογενειακούς μας ρυθμούς παρά τους καθημερινούς καβγάδες, τη βασανιστική ανία, την εαρινή έξαψη, τους κρυφούς φόβους - τους κρυφούς πόθους.

Σημαίνει ότι θα έχουμε μάθει να βάζουμε πρώτα τάξη και όρια στο σπίτι και τους εαυτούς μας, πριν σπεύσουμε να βάλουμε τάξη στον υπόλοιπο κόσμο. Ότι θα έχουμε επιδείξει στωικότητα, διαυγή πατριωτισμό και αποδοχή στη διαφορετικότητα (καταρχάς μέσα στο σπίτι μας), δίχως να καταστρέφουμε την εστία κατά τη διαδικασία των απαραίτητων διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών.

Σημαίνει ότι θα έχουμε αποδεχθεί την κατάσταση εθελούσιας κατοχής στην οποία επιλέγουμε να βρισκόμαστε. Κατοχής κυρίως από τη λογική, τη σύνεση και το ελληνικό φιλότιμο*. Και ότι θα έχουμε καταλάβει την ενίοτε ευεργετική (ουχί την καχύποπτη) έννοια της θεμελιώδους διδαχής «ποιώντας την ανάγκη αρετή» (ή πιο λαϊκά, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο).

Σημαίνει ότι παρά τους διαλυτικούς φόβους της αρρώστιας και της φτώχειας, θα έχουμε διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας στη ζωή και την οικονομία. Κυρίως της αρχής ότι δεν υφίσταται νόμος ή νόμισμα δίχως νόημα κοινής αποδοχής.

Σημαίνει ότι θα έχουμε εμπεδώσει την αξία μιας κοινωνίας που συντάσσεται και συμπνέει γύρω από έμπιστα και εξειδικευμένα ηγετικά πρόσωπα, παρά τα πολιτικά τραύματα πρόσφατων διχασμών μεταξύ ηχηρών και ανώφελων «Ναι» ή «Όχι».

Σημαίνει ότι θα έχουμε καταλάβει ότι ένα κούκος μόνος δεν φέρνει την Άνοιξη, και ότι ο πόνος και η απώλεια -η δική μας και των άλλων- οφείλουν να μην είναι μάταια.

Σημαίνει ότι μετά από πολύ καιρό θα έχουμε καταλάβει ότι δεν υφίσταται Ανάσταση δίχως Σταύρωση.

Ας κάνουμε όλοι μαζί τον Απρίλιο 2020 τον χειρότερο μήνα του έτους. Μόνο μαζί μπορούμε.

(*Όλοι οι λαοί έχουν το δικό τους «φιλότιμο», όπως όλοι οι λαοί έχουν τη δική τους φιλοσοφία και κοινό αφήγημα. Το στοίχημα τώρα να αποδείξουμε ότι τα δικά μας είναι ανώτερα των περιστάσεων).

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"