Καίριο πλήγμα θα δεχθεί η οικονομία της Ρόδου - Εφιαλτικά σενάρια για τον τουρισμό

Καίριο πλήγμα θα δεχθεί η οικονομία της Ρόδου - Εφιαλτικά σενάρια για τον τουρισμό

Καίριο πλήγμα θα δεχθεί η οικονομία της Ρόδου - Εφιαλτικά σενάρια για τον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 21317 ΦΟΡΕΣ

Καίριο πλήγμα θα δεχθεί ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία του νησιού μας από τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού, αφού αναμένεται κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο.

Η Ρόδος με το χαρακτηριστικό της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού θα νιώσει πολύ έντονα τις οικονομικές επιπτώσεις, που θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Στην ουσία ως προορισμός θα υποστούμε ένα… πρωτοφανές οικονομικό σοκ και μάλιστα μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, που θα οδηγήσει το νησί σε οικονομική ασφυξία, ειδικά τον επόμενο χειμώνα.

Ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια το οποίο δυστυχώς θεωρείται ζήτημα χρόνου να επιβεβαιωθεί είναι η πτώχευση τουριστικών οργανισμών ακόμα και των μεγάλων του χώρου, καθώς επίσης και αεροπορικών εταιρειών που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την οικονομική αιμορραγία η οποία δε γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη θα είναι και πόσο θα διαρκέσει.

Βέβαια θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις των κρατών να στηρίξουν όσο μπορούν την τουριστική βιομηχανία, όμως λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης των οικονομικών παγκόσμια, το μόνο που ίσως καταφέρουν είναι να παρατείνουν για κάποιο μικρό διάστημα τη διάρκεια ζωής τους.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο για τη Ρόδο, συζητείται ευρέως σε όλους τους τουριστικούς κύκλους του νησιού, ειδικά μετά την απόφαση της εταιρείας Jet2holidays να αναστείλει για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το πρόγραμμά της.

Οι συνεργάτες της μάλιστα ενημερώθηκαν προχθές ότι ακυρώνει το πρόγραμμά της μέχρι τις 17 Ιουνίου, κάτι που προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονο προβληματισμό, αφού οι αρχικές ημερομηνίες ήταν διαφορετικές. Βέβαια πολλές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ακυρώσεις και αλλαγές στα προγράμματά τους, όμως αυτά ίσχυαν μέχρι και το Μάιο, διάστημα κατά το οποίο η κίνηση δεν είναι μεγάλη στο νησί.

Φυσικά η εξέλιξη αυτή δημιούργησε έντονο προβληματισμό και κυρίως απογοήτευση, καθώς αποτυπώνει την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη φετινή σεζόν και η υποψία ότι η τουριστική περίοδος θα πάει πολύ πίσω άρχισε να γίνεται πια βεβαιότητα.

Η προοπτική να κλείσουν αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί οργανισμοί λόγω των εξελίξεων, ήταν και ένας από τους κινδύνους που επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών, Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, σε επιστολή που έστειλε προς τα μέλη.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο που μπορεί να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα πολύ σύντομα. «Περιμένουμε να δούμε μήπως με τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων αντέξουν κάποιοι αλλά βλέπω πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Θα έχουμε θέματα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα με αφορμή την πανδημία τόνισε ότι είναι καιρός να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης προορισμού και μάλιστα να αναλάβει δράση σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή που προέκυψε. Καταστάσεις σαν και αυτήν δείχνουν την αναγκαιότητα να μπει σε λειτουργία το όργανο αυτό, και να πλαισιωθεί, όπως είπε, με ειδικούς επιστήμονες.

«Θα πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικούς, άτομα με εμπειρία και ανθρώπους που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις» είπε ο κ. Ματσίγκος ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει την πρόταση να χρηματοδοτείται από τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις. Είχε προτείνει συγκεκριμένα τη χρηματοδότησή του από τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τη Fraport τα Duty Free και να συμμετέχουν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων και ο δήμος Ρόδου ή ακόμα και η περιφέρεια.

Όπως υπογράμμισε, σχεδόν όλοι οι προορισμοί έχουν ένα τέτοιο όργανο και μάλιστα πόλεις όπως το Ελσίνκι το έχει εξειδικεύσει σε οργανισμό διαχείρισης κρίσεων.


Η επιστολή προς τα μέλη
Στην επιστολή του ο κ. Ματσίγκος επισημαίνει ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα όταν σταματήσει η πανδημία και θα απαιτηθεί αναδιοργάνωση σε πολλούς τομείς με βάση τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών. Προς το παρόν όμως μένουμε στο σπίτι μας! Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα που συζητάμε για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, το μόνο σίγουρο είναι, ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο, όταν τελειώσει ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό … Covid-19.

Προβλέπω περιληπτικά:
- Aναδιοργάνωση επιχειρήσεων, νέοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ανασχεδιασμός λειτουργικού κόστους.

- Αυστηρότερα κριτήρια πιστοποίησης και λειτουργία μόνο πιστοποιημένων επιχειρήσεων.

- Επανάσταση στη χρήση νέων τεχνολογιών.

- Νέα εκπαίδευση, νέος σχεδιασμός λειτουργίας ξενοδοχείων … μπουφέδες (ίσως κατάργηση), σχεδιασμός βελτίωσης ποιότητας και απόλυτη προστασία φυσικού περιβάλλοντος…

- Έρευνα ανταγωνισμού, νέες στρατηγικές συμμαχίες στη λειτουργία και προβολή. Νέα στρατηγικά project…

- Σχεδιασμός βελτίωσης ποιότητας και επένδυση σε branding & marketing… Νέες εμπειρίες…

- Νέοι τρόποι προώθησης και πώλησης δωματίων μετά την αναμενόμενη πτώχευση Τ.Ο και αεροπορικών εταιρειών.

- Αναδιοργάνωση marketing προορισμών και επιχειρήσεων.

- Ίδρυση - οργάνωση ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ και κρίσεων (επιτέλους)
ΥΓΕΙΑ… ΔΥΝΑΜΗ… ΥΠΟΜΟΝΗ… ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ… ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ… ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ… ΔΡΑΣΗ Τώρα… μένουμε σπίτι… μελετάμε… και μιλάμε συχνά!!!»

Επιστολή των Atrium Hotels
Παράλληλα ο κ. Ματσίγκος ως γενικός Διευθυντής των Atrium Hotels, με επιστολή που έστειλε στους συνεργάτες των ξενοδοχείων του ομίλου, επισημαίνει ότι ήδη γίνεται σε όλα προετοιμασία και λαμβάνονται ήδη τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής: «Αγαπητέ συνεργάτη, Η οικογένεια των Atrium Hotels, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, θα ήθελε να στείλει μια ευχή σε όλους μας, ΥΓΕΙΑ! … και μία συμβουλή… Υπομονή… και εφαρμογή των μέτρων που μας συμβουλεύουν οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι Ιατροί. #menoumespiti.

Το σημαντικότερο αγαθό της ζωής είναι η ΥΓΕΙΑ και σ’αυτό πρέπει να εστιάσουμε σήμερα.

Εμείς στα ξενοδοχεία μας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι. Επιπλέον, εφαρμόζουμε όλες τις διαδικασίες ISO & HACCP, τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ και ΕΟΔΥ για τον COVID -19.

Είμαστε σίγουροι ότι, εφαρμόζοντας όλοι μαζί τα μέτρα που μας συμβουλεύουν, θα νικήσουμε τον COVID-19 και θα έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την εξαιρετική μας συνεργασία, που έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουμε κι εμείς να στηρίζουμε τους συνεργάτες μας, τους επισκέπτες μας και τους υπαλλήλους μας, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες, όπως πάντα, με ευγένεια, χαμόγελο, Ελληνική φιλοξενία.
Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε σύντομα τη συνεργασία μας».

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό