Ψηφίστηκαν τα οικονομικά μέτρα για ανακούφιση των δημοτών από τον Δήμο Πάτμου

Ψηφίστηκαν τα οικονομικά μέτρα για ανακούφιση των δημοτών από τον Δήμο Πάτμου

Ψηφίστηκαν τα οικονομικά μέτρα για ανακούφιση των δημοτών από τον Δήμο Πάτμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 324 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο patmostimes.gr

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Πάτμου της 4ης Απριλίου η πρώτη με τηλεδιάσκεψη και μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλή.

Για μας που παρακολουθούμε 20 χρόνια τα δημοτικά συμβούλια μπορούμε να πούμε ότι η τηλεδιάσκεψη καταργεί τη μαγεία της συνεδρίασης που ξέραμε μέχρι τώρα, δεν ευνοεί το διάλογο του αυθορμητισμού, άρα πολλά που θα μπορούσαν να ακουστούν δεν ακούγονται.

Ευνοεί όμως την οικονομία του χρόνου. Ιδιαίτερα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ήταν έντονα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά όπως και έντονο ήταν το χαρακτηριστικό του συναινετικού κλίματος που επεκράτησε.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν: "Λήψη αναγκαίων μέτρων σύμφωνα με την με ημερομηνία 20-3-2020 Π.Ν.Π.(ΦΕΚ 68 Α΄)"

Για το θέμα αυτό το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία κατατέθηκαν δύο προτάσεις:

Tου δημάρχου Πάτμου κ. Λευτέρη Πέντε την οποία ψήφισαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και η συνεργαζόμενη παράταξη του κ. Νικήτα Τσαμπαλάκη, η παράταξη της μείζονας αντιπολίτευσης του κ. Γρηγόρη Στὀικου και η παράταξη του κ. Μανώλη Γρύλλη.

Επίσης του κ. Παναγιώτη Βέργου της παράταξης "ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" την οποία δεν ψήφισε κανείς αλλά και κανείς δεν επιχειρηματολόγισε.

Να προσθέσουμε ότι προτάσεις έστειλε μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ ο σύλλογος επιτηδευματιών Πάτμου Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Αναλυτικά οι προτάσεις:

Η πρόταση του κ. Δημάρχου:

Στα πλαίσια λήψης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δημοσιευμένη στο ΦΕΚ με αριθμό 66/2020, τεύχος Α’, ο δήμαρχος Πάτμου εισηγήθηκε τα παρακάτω στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πάτμου της 4ης Απριλίου 2020. Με βάση την ΠΝΠ εισηγούμαι ενώπιον του Δ.Σ. και προς αποφυγή βλαπτικών μεταβολών για τους κλάδους των επαγγελματιών που τελούν υπό καθεστώς αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας τα κάτωθι:

Πρώτον, την εναρμόνιση του Δήμου Πάτμου στο μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και την απαλλαγή αυτών από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 , επί των ακινήτων που ο Δήμος τυγχάνει κύριος.

Δεύτερον την αναστολή της καταβολής των μισθωμάτων επί των ακινήτων των σχολικών μονάδων όπου λειτουργούν κυλικεία.

Τρίτον, την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα αναλογούντα τέλη εξαιτίας της μη χρήσης κοινοχρήστου χώρου, εἰτε ἐχει παραχωρηθεί είτε όχι, για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου εφαρμόζονται οι περιορισμοί . Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά, προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Τέταρτον, την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και συνακόλουθα τον συμψηφισμό των τυχόν ήδη καταβληθέντων με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

H πρόταση της παράταξης του κ. Παναγιώτη Βέργου Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε μεταξύ άλλων περισσότερα μέτρα για μεγαλύτερη ανακούφιση των δημοτών και να ισχύσουν τα μέτρα έως και 31 Ιουλίου 2020.

Όπως:

Η μείωση καταβολής μισθώματος να είναι 100%. Απαλλαγή καταβολής των τελών από το τέλος παρεπιδημούντων (0,5%).

Απαλλαγή καταβολής των τελών, που προκύπτουν από το τέλος επί των ακαθαρίστων των επιχειρήσεων (0,5%).

Επίσης να μη διακοπεί η παροχή νερού σε κανένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο.

Παρακάτω ολόκληρη η πρόταση:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου με αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή κάλεσε την Δημοτική Αρχή να δράσει αποφασιστικά απαιτώντας από την κυβέρνηση να καλύψει ΤΩΡΑ τα επικίνδυνα κενά που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Πάτμου.

Παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2020, με την οποία υιοθετήθηκαν τα δίκαια αιτήματα της Διοίκησης και των εργαζομένων του ΚΥ Πάτμου, κανένα άλλο θετικό βήμα δεν έγινε.

Σε σχέση με τις προτάσεις που αναφέρονται στην εισήγηση του κυρίου Δημάρχου ερχόμαστε να αντιπροτείνουμε και θέτουμε προς ψήφιση τα παρακάτω:

1. Απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος(ποσοστό 100%), για το χρονικό διάστημα 01 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου 2020 για επιχειρήσεις, που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα και έχουν διακόψει υποχρεωτικά την λειτουργία τους. Το ίδιο να ισχύσει και για τα μισθώματα για τα ακίνητα των σχολικών μονάδων όπου λειτουργούν κυλικεία.

2. Απαλλαγή καταβολής από τα αναλογούντα τέλη για τη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων για επιχειρήσεις, που υποχρεωτικά έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους. Περίοδος απαλλαγής Μάρτιος-Ιούλιος 2020. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά να προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

3. Απαλλαγή από την καταβολή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, των ως άνω αναφερόμενων επιχειρήσεων και για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα. Συμψηφισμό δε των τυχόν ήδη καταβληθέντων τελών με μελλοντικές απαιτήσεις αυτών.

4. Απαλλαγή καταβολής των τελών, που προκύπτουν από το τέλος επί των ακαθαρίστων των επιχειρήσεων (0,5%), που υπόκεινται σ’ αυτό καθώς και από το τέλος παρεπιδημούντων (0,5%), για τους μήνες Μάρτιος μέχρι και Ιούλιος 2020.

Πιστεύουμε ότι με τη μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάσταση σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικότερα δε στο τομέα του τουρισμού υπάρχει και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει στασιμότητα και ύφεση σε όλη τη θερινή περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές όλων μας. Ακόμα και άρση των περιοριστικών μέτρων να υπάρξει νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν για εφέτος, από τη σημερινή τραγική κατάσταση που ζούμε και ειδικότερα σε ένα νησί εξαρτώμενο από τον τουρισμό, όπως είναι η Πάτμος.

Ως εκ τούτου γι’ αυτό το λόγο και βάζουμε το χρονικό πλαίσιο για «απαλλαγή καταβολής» σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα 01 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου 2020 (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα) σε συνδυασμό και με την άποψη μας, ότι οι δήμοι και η τοπική διοίκηση γενικότερα πρέπει να ασκούν κοινωνική πολιτική προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όχι επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο το κέρδος.

Επιπρόσθετα των ως άνω προτάσεων μας ζητάμε:

Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Να μη διακοπεί η παροχή νερού σε κανένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο.

Την εξασφάλιση υλικών και μέσων για τον συνεχή και τακτικό απολυμαντικό ψεκασμό σε δημοτικά κτήρια, αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, κάδους καθώς και σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους.

Μέριμνα και εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και ενίσχυση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό.

Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό μας Συμβούλιο να μη σταθούν αδιάφοροι σε απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης, που πρέπει να παρθούν για εργαζόμενους και ανέργους στο νησί μας, που αυτό το διάστημα είτε αναστάλθηκε η εργασιακή τους σχέση ή απολύονται ή συνεχίζουν να είναι άνεργοι, καθότι και θεωρητικά έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τα ψίχουλα που δίνονται στους δήμους, από αυτή τη κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες, δεν επαρκούν ούτε για τα επείγοντα των δύσκολων συνθηκών που βιώνομε. Απαιτείτε πλήρης οικονομική κάλυψη των αναγκών τους και η καταβολή των πόρων που προβλέπονται από τους υπάρχοντες νόμους, που προβλέπουν τριπλάσια χρηματοδότηση από αυτή που τους δίνεται σήμερα.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας και η Δημοτική αρχή πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στη Κυβέρνηση, ούτως ώστε να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνες.
Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας μένουμε δυνατοί και δεν βάζουμε σε καραντίνα τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Βέργος Παναγιώτης
Δημοτικός σύμβουλος
Εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου

Το προαναφερόμενο κείμενο όπως είπε κατετέθη μία μέρα νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση στον Πρόεδρο του ΔΣ Πάτμου, όπως επίσης εστάλη με e-mail σε όλα τα μέλη του ΔΣ. Καταχωρήθηκε δε στα πρακτικά της συνεδρίασης, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από κανέναν.

Καμιά επιχειρηματολογία δεν αναπτύχτηκε κατά αυτού, παρά μόνον ακούστηκαν κάποιες φωνές ευθυνοφοβίας και «υποταγής» στη λογική του «σφάξε με πασά μου να αγιάσω». Επέλεξαν δε και ψήφισαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δώσουν «λίγα ψίχουλα» αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου μας.

«Συμπολιτευόμενοι» και «αντιπολιτευόμενοι» απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα. Λειτουργούν ως πιστοί υπάλληλοι της κάθε κυβέρνησης, πολλές φορές δε είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Παρακάτω οι προτάσεις του συλλόγου επιτηδευματιών Πάτμου Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνέπειες όσων βιώνουμε αυτές τις μέρες πρόκειται να μας ακολουθήσουν και να μας δυσκολέψουν για το επόμενο διάστημα σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο στοχευμένες πολιτικές που θα επουλώσουν τις συνέπειες της κρίσης.


Σε τοπικό επίπεδο τόσο ο Δήμος Πάτμου όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήδη αναλαμβάνουν αξιέπαινες δράσεις και πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άμεση λειτουργία Κοινωνικής Υπηρεσίας από τον Δήμο Πάτμου που όλοι πρέπει να στηρίξουμε με οποίο τρόπο μπορούμε, την υπηρεσία τηλεϊατρικής που εγκαινίασε και προσφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και την εξαιρετική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με δυο σύγχρονους κλωβούς αρνητικής πίεσης για ασφαλή διακομιδή την ώρα που το ΕΚΑΒ για όλη την Ελλάδα είχε μόνο ένα.

Στην κατεύθυνση αυτή και εκπροσωπώντας τους επιχειρηματίες του νησιού μας καλούμε τον Δήμαρχο Πάτμου να προχωρήσει όχι μόνο στην εφαρμογή των ελαφρύνσεων που προβλέπονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, αλλά στην περαιτέρω επέκταση τους ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τα εξειδικευμένα και εκτεταμένα μέτρα στήριξης που πρόσφατα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης. Τα μέτρα στήριξης εκτός από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αφορούν και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Τα μέτρα που προτείνουμε είναι:
- απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και τέλη κοινόχρηστων χώρων επιχειρήσεων,
- αναστολή είσπραξης στα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων
- παράταση και αναστολή οφειλών εκμισθωτών και εργαζόμενων επιχειρήσεων σε απαγόρευση λειτουργίας
- αναστολής μισθωμάτων επαγγ. μισθώσεων.

Είναι ώρα για τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις. Η ανάγκη λήψης έκτακτων οικονομικών ελαφρύνσεων, είναι επιτακτική ώστε να υπάρξει υποστήριξη της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας με στόχο να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αγαπητοί φίλοι για όσο χρειαστεί, μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς!

Ο Πρόεδρος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΑΝΟΣ

Ο Γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν