Θα απευθύνεται στον αστυνομικό διευθυντή της Κω ο δήμαρχος Πάτμου και όχι στον Διοικητή

Θα απευθύνεται στον αστυνομικό διευθυντή της Κω ο δήμαρχος Πάτμου και όχι στον Διοικητή

Θα απευθύνεται στον αστυνομικό διευθυντή της Κω ο δήμαρχος Πάτμου και όχι στον Διοικητή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 462 ΦΟΡΕΣ

Της Σμαράγδας Μουλιάτη
στο Patmostimes

«Ζήτησα από τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω να απευθύνομαι απευθείας σε εκείνον και όχι στον διοικητή του Α.Τ. της Πάτμου».

Αυτά είπε στο Σώμα κατά τη συζήτηση του θέματος «Υποβολή αιτήματος στους αρμόδιους φορείς για λήψη επιπλέον μέτρων στις μετακινήσεις στην Πάτμο προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 4ης Απριλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος κ. Λευτέρης Πέντες.

Και ο λόγος ήταν διότι ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου έκανε αναφορά στον εισαγγελέα, επειδή ο δήμαρχος κ. Λευτέρης Πέντες, ζητούσε από τους κατοίκους, για να προστατευτεί το νησί από τη διασπορά του κορωνοϊού, όταν μετακινούνται εκτός Πάτμου να ζητούν από το Δήμο πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, να αναγράφουν το σοβαρό λόγο της μετακίνησής τους και να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι, όταν θα γυρίσουν στο νησί θα παραμένουν προληπτικά σε αναγκαστικό περιορισμό στην οικία τους για 14 μέρες.

Επειδή τα μέτρα αυτά δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, δεν προβλέπονται από την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), είναι αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Εθνικής προστασίας της Δημόσιας υγείας και θέτουν ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και μαζικής παραπληροφόρησης, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος επικοινώνησε με τον κ. Δήμαρχο και τον ενημέρωσε σχετικά, ώστε να αποσύρει την ενημέρωση και να την εναρμονίσει με της πολιτείας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας, υπήρξε σχετικά ανταλλαγή αλληλογραφίας.

Στο Σώμα βέβαια ο κ. Δήμαρχος δεν ανέφερε τους πραγματικούς λόγους της αναφοράς που του έκανε ο διοικητής, απλώς αναγκάστηκε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις μετά από ερώτηση συμβούλου της συμπολίτευσης και συγκεκριμένα του κ. Δημήτρη Κάβουρα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επειδή ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο για την άρση της σχετικής ενημέρωσης, την εναρμόνισή της με τα μέτρα της πολιτείας και δεν βρήκε ανταπόκριση, αναγκάστηκε να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της υπηρεσίας και των καθηκόντων του.

Η αναφορά του διοικητή του αστυνομικού τμήματος, δεν μας εντυπωσίασε, διότι είναι στα καθήκοντά του, όσο και αν ικανοποιούμαστε με ιδέες επιπλέον μέτρων που κατά την άποψή μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον πληθυσμό από την πανδημία. Εδώ υπάρχουν ΦΕΚ , Νόμοι, υπουργικές αποφάσεις και δεν γίνεται να επιστρέψουμε σε ενέργειες παλαιών δημοτικών αρχών που συμπεριφερόντουσαν σαν να είναι υπουργοί και πρωθυπουργοί και κάνανε ό,τι θέλανε.

Απεναντίας μας γεννά ερωτηματικά, η δήλωση του κ. Δημάρχου ότι, ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή της Κω να παρακάμπτει τον διοικητή του Α.Τ. του νησιού μας για θέματα αρμοδιότητάς του και θα απευθύνεται απευθείας σε εκείνον.
Και μας εντυπωσιάζει γιατί όσο και αν, όπως είπαν στη συνεδρίαση, είναι πρωτοφανές Διοικητής του Α.Τ. Πάτμου να αναφέρει σε εισαγγελέα Δήμαρχο της Πάτμου, είναι εξίσου πρωτοφανές, δήμαρχος της Πάτμου να ζητά την παράκαμψη του διοικητή της αστυνομικής αρχής μας, επειδή του υπέδειξε εναρμόνιση.

Να σημειώσουμε ότι ένας δήμαρχος που έχει την ευθύνη των δημοτών, μπορεί να υποβάλλει αιτήματα στις αρμόδιες αρχές και φορείς, τα οποία ωφελούν τους Δημότες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν και άλλοι δήμαρχοι μικρών νησιών και να πιέζει με επιχειρήματα για την υλοποίησή τους.
Τελικά αυτό έκανε ο κ. δήμαρχος, προσαρμόστηκε ετεροχρονισμένα στους νόμους, αποδεικνύοντας ότι ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου είχε δίκιο.

Έφερε το θέμα στη Συνεδρίαση και πρότεινε στο Σώμα μεταξύ άλλων προς έγκριση:
«Να ζητήσουμε από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής μετάβασης επιβατών στην Πάτμο
Τη θεσμοθέτηση 14ημέρου κατ’ οίκον περιορισμού για τους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβούν εκτός Πάτμου για σοβαρούς λόγους υγείας με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες κυρώσεις».
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα και θα συμπορευτεί με των άλλων δημάρχων.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι πολίτες ζητάμε την εύρυθμη συνεργασία των αρχών μεταξύ τους, για το καλό του τόπου μας.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου