Ούτε ο δήμαρχος ούτε ο έπαρχος Κω ενημερώθηκαν για το 2ο κρούσμα

Ούτε ο δήμαρχος ούτε ο έπαρχος Κω ενημερώθηκαν για το 2ο κρούσμα

Ούτε ο δήμαρχος ούτε ο έπαρχος Κω ενημερώθηκαν για το 2ο κρούσμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 715 ΦΟΡΕΣ

Την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο δήμος Κω για το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί, εκφράζει ο δήμαρχος κ. Θ. Νικηταράς.

Σε επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Αξιότιμε Υφυπουργέ,
με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκα την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος κορωνοϊού στο νησί μας. Δυστυχώς, η πληροφορία δεν περιήλθε σε εμένα επίσημα, αλλά ως αποτέλεσμα προσωπικής μου διερεύνησης, μετά την έκφραση αγωνίας συνδημοτών μου και συνεχείς ερωτήσεις για το αν πράγματι αυτό ισχύει.

Η τακτική που ακολουθήθηκε, ιδιαίτερα στο δεύτερο κρούσμα, εγείρει επιπλέον προβληματισμούς και μας προκαλεί τεράστια ανησυχία για το κατά πόσο τηρούνται όσα αναγγέλλονται.

Προκύπτουν, στην πράξη, σοβαρότατα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τις νησιώτικες περιοχές. Δυστυχώς, και στα δύο κρούσματα επαληθεύονται οι φόβοι μας και δικαιώνονται οι θέσεις μας για κλείσιμο των πυλών εισόδου.

Στην προκειμένη περίπτωση, από τη στιγμή που ο νεαρός συμπατριώτης μας επέστρεψε από το εξωτερικό και υπεβλήθη όπως προβλέπεται σε test, δεν κατανοούμε γιατί δεν του χορηγήθηκε στέγη σε ξενοδοχείο για ένα βράδυ, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που αυτό ήταν αρνητικό, καλώς να επιστρέψει στο νησί. Στην περίπτωση του θετικού όμως, έπρεπε να μπει σε καραντίνα, προστατεύοντας κατ’ ελάχιστο τον ίδιο και την οικογένεια του. Αφέθηκε όμως να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή καταρχήν με τους οικείους του.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος στον ίδιο, με καθυστέρηση πολλών ωρών, προκαλεί εύλογα πλήθος ερωτημάτων.

Η ιχνηλάτηση, γίνεται με διαδικασίες όπου «δεν γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του».
Δεν υπάρχει όπως φαίνεται εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στις δυνατότητες που έχουμε να βοηθήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Ενώ διαθέτουμε δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας αυτή δεν αξιοποιείται.

Επιπλέον σε ένα μικρό τόπο, όπως είναι το νησί μας, όπου όλοι γνωριζόμαστε, οι προσωπικές σχέσεις δίνουν πολλές φορές λύσεις ακόμη και εκεί που δεν μπορεί να το κάνει η Πολιτεία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια οικογένεια ευυπόληπτων, σοβαρών και ευαίσθητων συνδημοτών μου, με κοινωνική δράση και προσφορά.
Με το ζήτημα που δημιουργήθηκε, δίχως δική τους ευθύνη, τίθενται άδικα σε ενδεχόμενο κίνδυνο και σε κοινωνική κριτική.

Αξιότιμε Υφυπουργέ,
πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι, τυχόν έξαρση της νόσου σε νησί συνεπάγεται την άμεση κατάρρευση των δομών υγείας. Άποψή μας είναι ότι πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τα νησιά και να ελέγχεται η εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί ή αποφασιστούν στη συνέχεια. Υπάρχουν κενά. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτά είναι καίρια και κρίσιμα.
Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως πιο κρίσιμη αυτή την περίοδο κανείς μας δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
Ο Δήμαρχος Κω
Θεοδόσης Α. Νικηταράς».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ
Την ανησυχία του και τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε μέσω του «Ράδιο Πρώτο 91,5» ο Έπαρχος Κω Νισύρου κ. Γιάννης Καμπανής για το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κω. Πιο συγκεκριμένα, ο Έπαρχος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που δημιουργούνται για το πώς κατάφερε ο ασθενής να πετάξει για Κω, για ποιο λόγο δεν έγινε επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους προς τις τοπικές αρχές και ενημέρωση των τοπικών αρχών προς την τοπική κοινωνία και φυσικά για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση οι συνεπιβάτες της πτήσης οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Είχα δηλώσει και στο πρώτο κρούσμα και το λέω ξανά. Δημιουργείται πρόβλημα λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών. Όντως υπάρχει 2ο κρούσμα και μάλιστα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται. Έχω όμως ανησυχία και δυσαρέσκεια για το πώς κατάφερε ένας άνθρωπος θετικός στον ιό να ταξιδέψει για την Κω. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί οι συνεπιβάτες έγκαιρα;

Γνωρίζω ότι ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδευαν ότι υπήρχαν άτομα υψηλού κινδύνου και έπρεπε να είχαν ενημερωθεί.

Αδυνατώ να δικαιολογήσω ότι εν γνώσει των αρχών ταξίδεψε θετικός για την Κω. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κύριος αυτός ενώ το ήξερε μπήκε μόνο του με δική του πρωτοβουλία σαν να διέφυγε την προσοχή των αρχών και μπήκε στο αεροπλάνο, διότι νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται και δεν νομίζω ότι στερείται της ατομικής ευθύνης. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τι να πω.

Το δεύτερο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των συνεπιβατών ότι υπάρχει κρούσμα, κάθεται σε απόσταση και να μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εδώ υπάρχουν κενά. Και εμείς ως τοπικές αρχές νομίζω οφείλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας γιατί οφείλουμε να προασπίζουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Διότι διαφορετικά δεν έχει αρμοδιότητα το Επαρχείο, ο δήμος, η περιφέρεια κτλ;

Τι σημαίνει δεν έχει αρμοδιότητα; Η δημόσια υγεία εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας. Οφείλουμε να ελέγχουμε να παρέμβουμε σε εστία μόλυνσης και να το θέσουμε υπό έλεγχο; Θα δείξουμε αδιαφορία γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι; Οφείλουμε να παρακολουθούμε, να ελέγχουμε και να συμβάλλουμε. Δεν δίνει η περιφέρεια όλο της τον προϋπολογισμό να στηρίξει το σύστημα υγείας; Δεν προμηθευτήκαμε κάψουλες, μάσκες και άλλα υλικά; Δεν πρέπει να αναδείξουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν για να επιλύσουμε τα προβλήματα;

Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες να λύσουμε προβλήματα. Ευκαιρία ίσως να δημιουργηθεί μονάδα εντατικής στην Κω. Αν δεν το πετύχουμε τώρα, δεν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε το νοσοκομείο μας.

Υπεύθυνοι για το ιατρικό κομμάτι είναι ο ΕΟΔΥ. Έχει σύνδεσμο στη Ρόδο. Επίσης και η Πολιτική Προστασία που είναι υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων. Από τα κεντρικά στην Αθήνα και μετά σε τοπικό επίπεδο. Βλέπω ότι υπάρχει ένα κενό σε όλο αυτό το σύστημα.

Οι πολίτες να μην ανησυχούν. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες. Ελπίζουμε από τα τέλη του μήνα κάτι να αρχίσει να αλλάζει και να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων».

Διαβάστε ακόμη

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»