Η ανάλυση του αισιόδοξου σεναρίου για τον στίβο

Η ανάλυση του αισιόδοξου σεναρίου για τον στίβο

Η ανάλυση του αισιόδοξου σεναρίου για τον στίβο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 157 ΦΟΡΕΣ

Ένα «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχει μπροστά του ο ΣΕΓΑΣ και αφορά το κομμάτι της επιστροφής στις προπονήσεις και την αγωνιστική δράση όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ποια στοιχεία μελετούν στην ομοσπονδία και πώς ακόμα και τα σωματεία μας μπο

Από μέσα Μαΐου μπορεί να ξεκινήσουν πια οι προπονήσεις στον στίβο για τους αθλητές και τις αθλήτριες των αγωνιστικών κατηγοριών, πάντα σε συνεννόηση με τους δημοτικούς οργανισμούς αθλητισμού για τη χρήση των εγκαταστάσεων.

Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο και απομένει απλώς να φανεί πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι αρμόδιοι, ειδικά αν υπάρξουν κάποια μέτρα, ακόμα και τότε, για την προστασία όλων όσοι είναι μέσα στα στάδια. Βάσει αυτού του σεναρίου λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη όσα ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ, μπορούν οι αγώνες και ειδικά τα πανελλήνια πρωταθλήματα να γίνουν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο για όλες τις κατηγορίες.

Το θέμα όμως είναι οι συνθήκες επιστροφής στην …κανονικότητα και το αν μέχρι τότε λαμβάνονται κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους αθλητές, τις αθλήτριες και το κοινό των αγώνων. Ειδικά στα δρομικά αγωνίσματα που ο ένας συμμετέχων είναι δίπλα στον άλλον, πώς μπορεί να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες διεξαγωγής τους;

Επίσης υπάρχει και το θέμα της αίθουσας κλήσης, εκεί όπου σε κάθε αγώνισμα οι αθλητές-αθλήτριες δηλώνουν την παρουσία τους στον έφορο και πιστοποιείται αυτή, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Κι εκεί είναι ένας χώρος… συνωστισμού και πρέπει οι αρμόδιοι να το διαχειριστούν καταλλήλως.

Ο κόσμος επίσης μετά από τόσο διάστημα χωρίς αγώνες, θα έχει την επιθυμία να βρεθεί στην κερκίδα και να παρακολουθήσει ξανά στίβο, έστω και σε τοπικό επίπεδο. Θα υπάρχει εκεί περιορισμός στην είσοδο και στο πόσα άτομα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτοχρόνως στον ίδιο χώρο; Και μιλάμε πάντα για το αισιόδοξο σενάριο, όταν τόσο ο ΣΕΓΑΣ όσο και οι ΕΑΣ ανά τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν μια κατάσταση για το καλό του αθλήματος και την προστασία όσων το αγαπούν.

Τώρα, σε ό, τι αφορά τις προπονήσεις δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διεξάγονται. Όταν, πριν ανακοινωθεί το «λουκέτο» στα στάδια είχε επιβληθεί ο περιορισμός στα άτομα εντός των αθλητικών χώρων, τα ροδίτικα σωματεία κατάφεραν να συνεννοηθούν μια χαρά και να χρησιμοποιούν το κλειστό προπονητήριο στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» όπως και την αίθουσα του γυμναστηρίου με συγκεκριμένο ωράριο.

Ακόμα λοιπόν κι αν υπάρξει κάποιος ανάλογος περιορισμός στο μέλλον, θα μπορούν και σε συνεννόηση με τον ΔΟΠΑΡ να ρυθμίσουν έτσι τη χρήση των χώρων με προτεραιότητα στους αθλητές και τις αθλήτριες των αγωνιστικών κατηγοριών και μετά των αναπτυξιακών.

Και τώρα πάμε στο ζήτημα των αγώνων αντοχής και το πώς μπορεί αυτοί να γίνουν το επόμενο διάστημα. Σημαντικό είναι το ότι στη Ρόδο οι διοργανωτές όσων αγώνων αναβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλη δεν θέλουν να χαθεί καμία ευκαιρία κι έτσι έχουν τη διάθεση, σε συνεννόηση με την ΕΑΣ Δωδεκανήσου, να τους εντάξουν σ’ ένα νέο καλεντάρι μέσα στο φθινόπωρο.

Ακόμα όμως και να ήθελαν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, δεν θα μπορούσε αυτό να καταστεί δυνατόν, εξαιτίας του ότι δεν είναι δυνατόν να αρθούν από τη μια μέρα στην άλλη οι περιορισμοί για την παρουσία αρκετών ατόμων στον ίδιο χώρο. Στις διοργανώσεις αυτές, ως γνωστό, συμμετέχουν δεκάδες κι εκατοντάδες ανά περίπτωση δρομείς, συν τον φίλαθλο κόσμο και τους εθελοντές, χωρίς την παρουσία των οποίων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις.

Από τον ΣΕΓΑΣ υπάρχει μια αισιοδοξία πάντως για το μέλλον και σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση ως ένα πρώτο σχέδιο για το πώς θα κυλήσει η περίοδος του καλοκαιριού αγωνιστικά.

Όλα όμως εξαρτώνται από τις αποφάσεις τις πολιτείας και πότε θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή στο… παρελθόν δεν θα είναι εύκολη, αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά τα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις των αποστολών, όμως θα περάσει κι ένα διάστημα για να μελετήσει ο ΣΕΓΑΣ τα νέα δεδομένα και να υπάρξουν οι κατάλληλες προκηρύξεις.

Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό τα πανελλήνια πρωταθλήματα να διεξαχθούν με πολύ λιγότερες συμμετοχές κι εκεί είναι που πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση από τους διοργανωτές, ώστε να μην παρατηρηθούν αντιδράσεις από συλλόγους που μπορεί να θεωρούν ότι θίγονται από τη νέα αυτή κατάσταση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πότε ακριβώς θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας οι πανελλήνιες εξετάσεις και τα ειδικά μαθήματα μαζί με τα αθλήματα για όλους όσοι είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ. Πάντως η όλη διαχείριση αυτής της νέας κατάστασης είναι σίγουρο ότι θα «θωρακίσει» τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, γιατί θα κληθούν να λειτουργήσουν κάτω από ακραίες συνθήκες και να βγάλουν μέσα απ’ αυτές πρωταθλητές.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, μέσα από την ενημέρωση προς τα σωματεία για το τι προτίθεται να κάνει η ομοσπονδία στο πεδίο των αγώνων, όταν πια θα έχουν αρθεί κάποια περιοριστικά μέτρα:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ένα τέτοιο Σχέδιο σε κλιμακωτά επίπεδα (π.χ. ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ -ΣΤΗΡΙΞΗ-ΠΡΟΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΕΣ κ.λπ). Η υλοποίηση ενός τέτοιου Σχεδίου φυσικά θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, Αθλητισμού, Εσωτερικών κ.λπ.) και ενδεχομένως θα γίνει σταδιακά και κλιμακωτά! Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μιλάει ήδη με τους αρμόδιους Υπουργούς γι’ αυτά τα θέματα.

Είναι δεδομένο ότι στη σκέψη μας υπάρχουν όλων των επιπέδων οι αθλητές – αθλήτριες, από τους Ολυμπιονίκες έως τους Κ16 και Κ14. Φυσιολογικά τα πράγματα θα είναι πιο απλά στα Στάδια της περιφέρειας, όπου οι κατά τόπους Δήμοι, εφ’ όσον έχουν τις κατάλληλες οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία, θα πρέπει να καταστρώνουν προγράμματα χρήσης των εγκαταστάσεων που θα συνδυάζουν τους κανόνες προφύλαξης, με την εκ περιτροπής και σε ζώνες χρήσης των εγκαταστάσεων από τα Αθλητικά Σωματεία. Προφανώς παρόμοια προγράμματα θα εφαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα (Πρωτεύουσα, Συμπρωτεύουσα, μεγάλες πόλεις κ.λπ.)

Σε ό,τι αφορά τώρα, το πώς θα εξελιχθεί η αγωνιστική περίοδος, ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ότι θα κάνουμε όσα περισσότερα πρωταθλήματα καταστεί δυνατό!».

Διαβάστε ακόμη

Τα αποτελέσματα της αντοχής στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Η ήττα του Κολοσσού H Hotels Collection στο Περιστέρι και οι… διασωθέντες Γκάουντλοκ και Μπραΐκοβιτς

Τη Δευτέρα στη Χίο ο Φοίβος για νέες βάσεις ανόδου

Το Ροδίων Άθλησις στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής Παγκορασίδων

Διγενής Κοσκινού: Μαχραμάς και με τη βούλα

Βόλεϊ μόνο στις Παγκορασίδες…

Μετάλλια για τον τενίστα Βασίλειο Λυκουρέση στο Πανελλήνιο της Λάρισας!

Σύνδεσμος Προπονητών: Παραμένει πρόεδρος ο Χατζηαντωνίου