Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 380 ΦΟΡΕΣ

Την καθολική αντίδραση των συνδικάτων συναντά το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων, καθώς παρέχονται επί της ουσίας κίνητρα για απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνοντ

Την καθολική αντίδραση των συνδικάτων συναντά το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων, καθώς παρέχονται επί της ουσίας κίνητρα για απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι μισθοί των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με παράλληλη μείωση και των επιδομάτων ανεργίας.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα μέτρα, καθώς δεν είναι "ορατό" το όφελος που προκύπτει για τη χώρα (νέες επενδύσεις, τόνωση του ανταγωνισμού) από αυτές τις ρυθμίσεις. Απεναντίας φαίνεται να ωφελούνται άμεσα οι επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως οι μεγάλες, που μπορούν αφ' ενός να απολύουν με μικρότερο κόστος και αφ' ετέρου να κάνουν φθηνές νέες προσλήψεις.

"Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. "Η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο", πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

- για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

- για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

- για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό.

Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει, αναφέρει το ΚΚΕ.

Το τσεκούρωμα των αποζημιώσεων θα αποτελέσει το δρόμο για την προώθηση ενός νέου απάνθρωπου εκμεταλλευτικού καθεστώτος στο χώρο της εργασίας, τονίζει ο ΣΥΝ.

Συνάντηση με την τρόικα για το ασφαλιστικό

Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλής της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10