Τα νέα μέτρα στήριξης: 533€ τον Μάιο, μείωση ωραρίου με κρατική επιδότηση μισθού τον Ιούνιο

Τα νέα μέτρα στήριξης: 533€ τον Μάιο, μείωση ωραρίου με κρατική επιδότηση μισθού τον Ιούνιο

Τα νέα μέτρα στήριξης: 533€ τον Μάιο, μείωση ωραρίου με κρατική επιδότηση μισθού τον Ιούνιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1451 ΦΟΡΕΣ

Με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις εργαζομένων και για τον μήνα Μάιο αλλά και ένα σχέδιο επιδότησης του εργαζόμενου που θα υποχρεωθεί να εργάζεται για λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα με ανάλογη προσαρμογή των αποδοχών του –και το οποίο θα μπει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο- θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το "τέρας" της ανεργίας.

Με την σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα αρχίσει να φαίνεται και το μέγεθος του προβλήματος καθώς τα περιοριστικά μέτρα που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας.

Τον Απρίλιο το πρόβλημα δεν έχει φανεί καθώς οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής έχουν ξεπεράσει τους 800.000 κάτι που σημαίνει ότι αυτοί –αλλά και οι συνάδελφοί τους στις επιχειρήσεις που εργάζονται οι οποίοι συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά- προστατεύονται από την απόλυση τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούλιο. Το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά.

Ποιοι θα επιδοτηθούν τον Μάϊο

Εντός της ημέρας, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει ποιοι εργαζόμενοι θα επιδοτηθούν και κατά τον μήνα Μάιο. Θα εφαρμοστεί και πάλι η λογική των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας αλλά δεν θα υπάρχει οριζόντια ενίσχυση 800 ευρώ αλλά ένα ποσό το οποίο θα συνιστά συνάρτηση του χρόνου της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ουσιαστικά, θα αντιστοιχούν περίπου 533 ευρώ σε έναν μήνα αναστολής.

Με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων –κάτι που αναμένεται από τον Ιούνιο εφόσον δεν υπάρξει πισωγύρισμα- θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα Sure με πόρους από το ευρωπαϊκό ταμείο. Ουσιαστικά, θα προτείνεται στον εργοδότη αντί να απολύσει τον έναν από τους δύο υπαλλήλους, να τους κρατήσει με λιγότερες ώρες εργασίας. Και οι δύο θα χάσουν τμήμα του μισθού τους.

Ωστόσο, το κράτος θα έρχεται και θα αναπληρώνει αυτές τις απώλειες υπό μορφή επιδότησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη Παρασκευή καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10